Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2017
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Začíná advent a s ním pečení cukroví. Připravte se na tradiční českou klasiku.
PERNÍKOVÁ CHALOUPKA
Na těsto: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 120
g medu, 60 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžička mletého
perníkového koření, 1 lžička jedlé sody, 2 ks vajec, 1 ks
vejce na potření, Na ozdobení: 400 g moučkového cukru, 2 ks
bílky
Med, cukr a tuk rozehřejeme, až je cukr tekutý. Potom
vmícháme mouku, prášek do pečiva, kakao a koření.
Vytvarujeme bochánek, který zabalíme do fólie a dáme na 1
den do chladna odpočinout. Na tvrdší papír nebo plastovou fólii
si nakreslíme šablony dle níže uvedených rozměrů, jednotlivé
díly vystřihneme. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na
placku tlustou asi 0,5 cm. Pomocí šablonek vyřízneme ostrým
nožem požadované tvary (2x díl střechy, 4x stěny, 1x dveře, 4x
komín). V přední a zadní stěně nezapomeneme vyříznout okna
a otvor na dveře. Těsto opatrně přeneseme na plech a upečeme při teplotě kolem 180 °C dorůžova. Do napěněného
bílku vmícháme prosátý moučkový cukr, polevou naplníme zdobící sáček nebo mikrotenový sáček, kterému ustřihneme
malý růžek. Jednotlivé vychladlé díly chaloupky k sobě polevou přilepíme a necháme důkladně zaschnout. Hotový
slepený domeček zdobíme zbylou cukrovou polevou dle vlastní fantazie, nezapomeneme přilepit komín a popřípadě
další ozdoby z perníku (hvězdičky, srdíčka …).
Rozměry papírových šablon:2x boční stěny: 15×9 cm2x štítové stěny: 15x9x11x11x9 cm2x střešní díly: 14×19 cm4x
díly komínu: 4×2 cm.
SLANÉ PODVODNICE
mouka pšeničná hladká 200 gramů, máslo 150 gramů (změklé), mléko 3 lžíce (vlažné), droždí 10
gramů (čerstvé), cukr krupice 1 špetka, bílek 1 kus, sůl, mandle (vyloupané na ozdobu), kmín (na
ozdobu), semínka sezamová (na ozdobu).
Droždí rozdrobte do misky a smíchejte s mlékem a cukrem. Nechte v teple 10 minut vzejít
kvásek. Máslo prohněťte s moukou a solí, přidejte kvásek a vypracujte těsto. Dejte ho do mísy s
vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Nechte kynout 4 - 5 hodin. Troubu předehřejte na 180 °C.
Těsto vyválejte a rádlem rozkrájejte na čtverečky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím
papírem, potřete bílkem a ozdobte mandlí, kmínem či sezamem. Pečte 15 - 20 minut.
TEPLÝ SALÁT Z PEČENÝCH JABLÍČEK
jablka 2 kusy, med 1 lžíce, ořechy vlašské 1 lžíce (nasekané)
Jablíčka opláchněte a celá je vložte na rošt do trouby rozehřáté na 180 °C. Pod ně
položte malý pekáček nebo kousek alobalu na zachycení vytékající šťávy. Po upečení
nechte měkká jablka pár minut stát. Když zchladnou tak, že je můžete vzít do ruky,
rozkrojte je na čtvrtky a vyřízněte z nich jádřinec - stejně jak jste zvyklí u syrových
jablek. Čtvrtky nakrájejte na kousky velikosti sousta a naskládejte je do misky.
Můžete je rozkrojit jen na polovinu, měla by být tak měkká, že půjdou krájet i lžící.
První způsob je pohodlnější, druhý zase efektnější.
ADVENTNÍ GULÁŠ
hovězí maso 400 gramů (kližka), cibule 1 kus, česnek 1 stroužek, olej olivový 1 lžíce,
paprika žlutá 1 kus (malá), paprika červená 1 kus (malá), paprika zelená 1 kus
(malá), rajčata sterilovaná 400 gramů, rozmarýn 2 snítky (čerstvý), olivy černé 1 hrst
(bez pecek), víno červené 100 mililitrů (těžší)
Maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli a česnek nakrájejte
nadrobno, papriky na kousky, rozmarýn nasekejte. Ve velkém hrnci rozpalte olivový
olej a orestujte na něm cibuli, pak přidejte česnek a krátce ho opečte. Pak přihoďte
do hrnce maso a nechte je zprudka zatáhnout. Přilijte víno, nechte ho odpařit a
nakonec přidejte papriky, rajčata a rozmarýn, promíchejte a vařte asi hodinu, dokud
maso nezměkne (pokud by se tekutina rychle vyvařovala, podlijte trochou vody).
25
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Začíná advent a s ním pečení cukroví. Připravte se na tradiční českou klasiku.
PERNÍKOVÁ CHALOUPKA
Na těsto: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 120
g medu, 60 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžička mletého
perníkového koření, 1 lžička jedlé sody, 2 ks vajec, 1 ks
vejce na potření, Na ozdobení: 400 g moučkového cukru, 2 ks
bílky
Med, cukr a tuk rozehřejeme, až je cukr tekutý. Potom
vmícháme mouku, prášek do pečiva, kakao a koření.
Vytvarujeme bochánek, který zabalíme do fólie a dáme na 1
den do chladna odpočinout. Na tvrdší papír nebo plastovou fólii
si nakreslíme šablony dle níže uvedených rozměrů, jednotlivé
díly vystřihneme. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na
placku tlustou asi 0,5 cm. Pomocí šablonek vyřízneme ostrým
nožem požadované tvary (2x díl střechy, 4x stěny, 1x dveře, 4x
komín). V přední a zadní stěně nezapomeneme vyříznout okna
a otvor na dveře. Těsto opatrně přeneseme na plech a upečeme při teplotě kolem 180 °C dorůžova. Do napěněného
bílku vmícháme prosátý moučkový cukr, polevou naplníme zdobící sáček nebo mikrotenový sáček, kterému ustřihneme
malý růžek. Jednotlivé vychladlé díly chaloupky k sobě polevou přilepíme a necháme důkladně zaschnout. Hotový
slepený domeček zdobíme zbylou cukrovou polevou dle vlastní fantazie, nezapomeneme přilepit komín a popřípadě
další ozdoby z perníku (hvězdičky, srdíčka …).
Rozměry papírových šablon:2x boční stěny: 15×9 cm2x štítové stěny: 15x9x11x11x9 cm2x střešní díly: 14×19 cm4x
díly komínu: 4×2 cm.
SLANÉ PODVODNICE
mouka pšeničná hladká 200 gramů, máslo 150 gramů (změklé), mléko 3 lžíce (vlažné), droždí 10
gramů (čerstvé), cukr krupice 1 špetka, bílek 1 kus, sůl, mandle (vyloupané na ozdobu), kmín (na
ozdobu), semínka sezamová (na ozdobu).
Droždí rozdrobte do misky a smíchejte s mlékem a cukrem. Nechte v teple 10 minut vzejít
kvásek. Máslo prohněťte s moukou a solí, přidejte kvásek a vypracujte těsto. Dejte ho do mísy s
vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Nechte kynout 4 - 5 hodin. Troubu předehřejte na 180 °C.
Těsto vyválejte a rádlem rozkrájejte na čtverečky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím
papírem, potřete bílkem a ozdobte mandlí, kmínem či sezamem. Pečte 15 - 20 minut.
TEPLÝ SALÁT Z PEČENÝCH JABLÍČEK
jablka 2 kusy, med 1 lžíce, ořechy vlašské 1 lžíce (nasekané)
Jablíčka opláchněte a celá je vložte na rošt do trouby rozehřáté na 180 °C. Pod ně
položte malý pekáček nebo kousek alobalu na zachycení vytékající šťávy. Po upečení
nechte měkká jablka pár minut stát. Když zchladnou tak, že je můžete vzít do ruky,
rozkrojte je na čtvrtky a vyřízněte z nich jádřinec - stejně jak jste zvyklí u syrových
jablek. Čtvrtky nakrájejte na kousky velikosti sousta a naskládejte je do misky.
Můžete je rozkrojit jen na polovinu, měla by být tak měkká, že půjdou krájet i lžící.
První způsob je pohodlnější, druhý zase efektnější.
ADVENTNÍ GULÁŠ
hovězí maso 400 gramů (kližka), cibule 1 kus, česnek 1 stroužek, olej olivový 1 lžíce,
paprika žlutá 1 kus (malá), paprika červená 1 kus (malá), paprika zelená 1 kus
(malá), rajčata sterilovaná 400 gramů, rozmarýn 2 snítky (čerstvý), olivy černé 1 hrst
(bez pecek), víno červené 100 mililitrů (těžší)
Maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli a česnek nakrájejte
nadrobno, papriky na kousky, rozmarýn nasekejte. Ve velkém hrnci rozpalte olivový
olej a orestujte na něm cibuli, pak přidejte česnek a krátce ho opečte. Pak přihoďte
do hrnce maso a nechte je zprudka zatáhnout. Přilijte víno, nechte ho odpařit a
nakonec přidejte papriky, rajčata a rozmarýn, promíchejte a vařte asi hodinu, dokud
maso nezměkne (pokud by se tekutina rychle vyvařovala, podlijte trochou vody).
25