Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2017
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2017
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
VANILKA - VANILLA PLANIFOLIA
Je to po šafránu a kardamomu třetí nejdražší koření na světě. Bez vanilkových rohlíčků se neobejdou české vánoce.
Vanilla planifolia - vanilka plocholistá, pravá, je epifitycká orchidej liánovitého
vzrůstu. Domovinou vanilky je jihovýchodní oblast Mexika a Guatemaly, kde se
rostliny dožívají několika desítek let stáří.
Na výhonech tvoří žlutobílé vzdušné kořeny, kterými se přichytává k opoře,
většinou kmenům stromů. Stejně jako mnoho jiných epifytických rostlin (mnohdy
mylně považovaných za cizopasníky) není ani vanilka cizopasnou rostlinou.
Přichytává se pouze povrchu kůry stromů a živiny čerpá z organických zbytků v této
kůře zachycených.
Vanilka vykvétá od třetího roku stáří, kdy v hroznech vykvétají žlutozelené květy o
průměru 5 cm. Ve své domovině jsou opylovány pouze jediným druhem včely, po
opylení se vytváří dlouhá tobolka podobná lusku - semeník. Tobolky se sklízejí,
jakmile jejich barva přechází ze zelené do žluté. V dobrých podmínkách mohou
starší rostliny vytvořit až 60 tobolek za rok. Semeníky se po sklizni fermentují, kdy
se jejich barva mění na hnědou a uvolňuje se aromatická látka vanilin.
Po staletí trvající obliba vanilky pomohla k jejímu rozšíření a komerčnímu pěstování
v tropických oblastech, zejména na Madagaskaru, Jávě, Srí Lance, Seychelách a Bahamách. Jelikož se v těchto zemích
nevyskytuje jediný přírodní hmyzí opylovač, je nutné opylovat květy uměle. Opylení se provádí ručně, brzy ráno,
tenkou bambusouvou tyčinkou. Také tato takřka hodinářská, přesnost vyžadující práce je jedním z důvodů vysoké ceny
vanilky jako koření. Další náročnou ruční prací při pěstování vanilky dorůstající až několik desítek metrů, je průběžné
stáčení dlouhých výhonů tak, aby rostliny nepřesahovaly výšku dvou metrů a byly dostupné při opylování a sklizni.
Do Evropy bylo toto koření poprvé dovezeno v první polovině 16. století, pravděpodobně v roce 1520 nebo 1521 a
stalo se velmi žádaným.
Vanilka je používána v potravinářství, farmacii a parfumerii. Z důvodu její vysoké ceny je však často nahrazována
synteticky vyrobeným vanilinem.
Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který je odpovědný za příjemnou vůni a
sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně přírodního koření je vyráběn jako náhrada také synteticky, je však
proti přírodnímu aromatu, které obsahuje mnoho desítek dalších organických látek, méně lahodný a má ostřejší chuť. V
Československu byl proto v polovině 20. století vyvinut a patentován jako vhodnější náhražka jeho derivát etylvanilin.
Vanilka se používá se do všech sladkých pokrmů (pudinky, perníky, buchty, polevy). Je přísadou likérů i zmrzlin. Často
se přidává do parfémů. Má příznivý vliv na srdce a dobrou náladu,
povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti horečce a
povzbuzuje tělo.
Vanilka se nepoužívá jen jako koření, ale i jako léčivo. Vanilka prý
posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a vůbec dodává
sílu a zdraví. Konečně i evropští felčaři předpisovali vanilku jako
účinné afrodisiakum.
Domácí vanilkové aroma: Vanilkové aroma si můžete jednoduše připravit i doma, nemusíte kupovat drahé a
podivné vanilkové extrakty nebo cukry. Do menší lahvičky asi 2-3 dl vložte 2 rozříznuté vanilkové lusky a zalijte
alkoholem. Můžete použít vodku, rum, brandy. Nechte odstát několik týdnů a pak můžete po každém použití dolít
alkoholem. Alkohol se při pečení vytratí, nepoužijete přece celého panáka, pouze několik kapek.
Domácí vanilkový cukr: Dvě kila moučkového cukru přesypte do plastové krabice a vložte do něj jeden vanilkový
lusk. Během týdne cukr nasákne vůni. Až cukr spotřebujete, vanilku můžete stejným způsobem využít znovu. Pokud
nemáte čas čekat, až se cukr provoní tak do kuchyňského mixéru vložte celý vanilkový lusk a přibližně dvě kila
krupicového cukru. Mixujte tak dlouho, až z vanilky zbudou miniaturní černé tečky.
24
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
VANILKA - VANILLA PLANIFOLIA
Je to po šafránu a kardamomu třetí nejdražší koření na světě. Bez vanilkových rohlíčků se neobejdou české vánoce.
Vanilla planifolia - vanilka plocholistá, pravá, je epifitycká orchidej liánovitého
vzrůstu. Domovinou vanilky je jihovýchodní oblast Mexika a Guatemaly, kde se
rostliny dožívají několika desítek let stáří.
Na výhonech tvoří žlutobílé vzdušné kořeny, kterými se přichytává k opoře,
většinou kmenům stromů. Stejně jako mnoho jiných epifytických rostlin (mnohdy
mylně považovaných za cizopasníky) není ani vanilka cizopasnou rostlinou.
Přichytává se pouze povrchu kůry stromů a živiny čerpá z organických zbytků v této
kůře zachycených.
Vanilka vykvétá od třetího roku stáří, kdy v hroznech vykvétají žlutozelené květy o
průměru 5 cm. Ve své domovině jsou opylovány pouze jediným druhem včely, po
opylení se vytváří dlouhá tobolka podobná lusku - semeník. Tobolky se sklízejí,
jakmile jejich barva přechází ze zelené do žluté. V dobrých podmínkách mohou
starší rostliny vytvořit až 60 tobolek za rok. Semeníky se po sklizni fermentují, kdy
se jejich barva mění na hnědou a uvolňuje se aromatická látka vanilin.
Po staletí trvající obliba vanilky pomohla k jejímu rozšíření a komerčnímu pěstování
v tropických oblastech, zejména na Madagaskaru, Jávě, Srí Lance, Seychelách a Bahamách. Jelikož se v těchto zemích
nevyskytuje jediný přírodní hmyzí opylovač, je nutné opylovat květy uměle. Opylení se provádí ručně, brzy ráno,
tenkou bambusouvou tyčinkou. Také tato takřka hodinářská, přesnost vyžadující práce je jedním z důvodů vysoké ceny
vanilky jako koření. Další náročnou ruční prací při pěstování vanilky dorůstající až několik desítek metrů, je průběžné
stáčení dlouhých výhonů tak, aby rostliny nepřesahovaly výšku dvou metrů a byly dostupné při opylování a sklizni.
Do Evropy bylo toto koření poprvé dovezeno v první polovině 16. století, pravděpodobně v roce 1520 nebo 1521 a
stalo se velmi žádaným.
Vanilka je používána v potravinářství, farmacii a parfumerii. Z důvodu její vysoké ceny je však často nahrazována
synteticky vyrobeným vanilinem.
Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který je odpovědný za příjemnou vůni a
sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně přírodního koření je vyráběn jako náhrada také synteticky, je však
proti přírodnímu aromatu, které obsahuje mnoho desítek dalších organických látek, méně lahodný a má ostřejší chuť. V
Československu byl proto v polovině 20. století vyvinut a patentován jako vhodnější náhražka jeho derivát etylvanilin.
Vanilka se používá se do všech sladkých pokrmů (pudinky, perníky, buchty, polevy). Je přísadou likérů i zmrzlin. Často
se přidává do parfémů. Má příznivý vliv na srdce a dobrou náladu,
povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti horečce a
povzbuzuje tělo.
Vanilka se nepoužívá jen jako koření, ale i jako léčivo. Vanilka prý
posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a vůbec dodává
sílu a zdraví. Konečně i evropští felčaři předpisovali vanilku jako
účinné afrodisiakum.
Domácí vanilkové aroma: Vanilkové aroma si můžete jednoduše připravit i doma, nemusíte kupovat drahé a
podivné vanilkové extrakty nebo cukry. Do menší lahvičky asi 2-3 dl vložte 2 rozříznuté vanilkové lusky a zalijte
alkoholem. Můžete použít vodku, rum, brandy. Nechte odstát několik týdnů a pak můžete po každém použití dolít
alkoholem. Alkohol se při pečení vytratí, nepoužijete přece celého panáka, pouze několik kapek.
Domácí vanilkový cukr: Dvě kila moučkového cukru přesypte do plastové krabice a vložte do něj jeden vanilkový
lusk. Během týdne cukr nasákne vůni. Až cukr spotřebujete, vanilku můžete stejným způsobem využít znovu. Pokud
nemáte čas čekat, až se cukr provoní tak do kuchyňského mixéru vložte celý vanilkový lusk a přibližně dvě kila
krupicového cukru. Mixujte tak dlouho, až z vanilky zbudou miniaturní černé tečky.
24