Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 35/2015
P. 15
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

BEZINKOVÝ LIKÉR
2 l bezinkových plodů, 1 l rumu, 1 kg cukru krystal, 6 ks hřebíčku, 2 ks vanilkového cukru, 1 ks
citrónu, 3 lžičky mleté kávy, 1,5 lžičky mleté skořice
Čisté, umyté a stopek zbavené bezinky dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly všechny
kuličky ponořené a dáme vařit. Citrón oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek (pozor,
s peckami likér zhořkne). Když se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty
a přidáme skořici, hřebíček a citrón, necháme chvíli povařit a vypneme. Šťávu necháme zchladnout. Vychladlou
šťávu přecedíme nejlépe přes hadřík, dáme vařit a přidáme cukr, který povaříme asi 5 minut a pak přidáme
vanilkový cukr, který vaříme další 2 minuty. Necháme vychladnout, přilijeme rum (líh, vodku) a nalijeme do
sklenic, které dobře uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu.

BEZINKOVÝ KOMPOT
3 kg zralých bobulí černého bezu, 750 g krystalového cukru, 1 l pitné vody, 4 ks hřebíčky, 1 ks
skořice, citronová šťáva
Plody černého bezu propláchneme pod studenou tekoucí vodou, okapané zbavíme stopek a
vyskládáme do zavařovacích sklenic. Vodu svaříme s cukrem, skořicí a hřebíčky, jakmile tekutina
přijde k varu a cukr se rozpustí, necháme vychladnout. Do vychladlého roztoku přidáme citronovou
šťávu, množství dle chuti, pak tekutinu přecedíme a nalijeme do sklenic s bezem. Sterilujeme 30
minut při teplotě 80 °C.

OKURKOVÉ ROLKY
2 ks salátové okurky (hadovky), 1 balení sýr cottage s pažitkou, pomazánkové máslo s česnekem,
nakládané kapie, párátka, špejle, nebo jednohubková zdobítka
Okurky omyjeme a škrabkou na brambory nakrájíme dlouhé plátky. Každý plátek pomažeme
pomazánkovým máslem a místama přidáme trochu Cottage. Do meziprostoru přidáme pokrájenou
kapii a smotáme. Sepneme párátkem, špejlí, nebo jednohubkovými zdobítky.

ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Těsto: 3 vejce, sůl, 500 ml mléka, 300 g hrubé mouky, 200 g másla. Náplň: 500 g
švestek, cukrové kostky. Na ozdobu: rozpuštěné máslo, 80-100 g cukru moučka, mletý
mák nebo perník. V nerezovém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli a polovinou
másla. Přisypeme mouku a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se
nepřestane lepit na stěny hrnce a na vařečku. Poté těsto přendáme do mísy a necháme

vychladnout. Švestky důkladně omyjeme, osušíme a vypeckujeme, místo pecky dovnitř můžeme vložit kostku
cukru. Do vychladlého těsta postupně zapracujeme vejce a na pomoučněném vále znovu propracujeme. Vyválíme
asi půlcentimetrový plát. Těsto rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm (podle velikosti švestek). Do každého zabalíme
švestku a vytvarujeme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 5 - 10 minut. Hotové švestkové knedlíky z
odpalovaného těsta propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Na talíři knedlíky posypeme mletým mákem,
pocukrujeme a přelijeme rozpuštěným zbylým máslem.

PÁRTY JEDNOHUBKY
1 balení tortill, 1 balení smetanového sýru nebo jiná pomazánka, česnek, šunka, sýr, paprika, olivy, uzený losos

Tortilly si rozložíme na pracovní desku tak, abychom vytvořili jeden velký obdélníkový
plát (jednu tortillu přeložíme přes druhou), potřeme smetanovým sýrem nebo jinou
pomazánkou, kterou jsme smíchali s prolisovaným česnekem. Poklademe šunku, sýr,
lososa, salát, listy špenátu nebo jiné suroviny, které vám nejvíce chutnají. Opatrně
srolujeme a nakrájíme na tenké kousky. Každý kousek propíchneme párátkem a na
vrch umístíme i olivy.

TĚ STOVINY S PEČ ENOU ZELENINOU
2 č ervené papriky, zbavené semen a nakrájené na nudlič ky, 2 č ervené cibule, nakraj́ ené
na kliń ky, 2 č erstvé č ervené chilli paprič ky, zbavené semen a nakraj́ ené nadrobno 3
strouž ky č esneku, nakraj́ ené nahrubo, 1 lž ič ka tř tinoveh́ o cukru, 2 lž ić e olivoveh́ o oleje +
dalš i ́ k podav́ ań i,́ moř ská sů l, 1 kg menš ić h zralyć h rajč at, rozč tvrcenyć h, 400 g orecchiette
nebo jinyć h krat́ kyć h tě stovin, hrst liś tků bazalky a strouhaný parmazań k podávań i.́
Troubu př edehř ejte na 200 °C, horkovzduš nou na 180 °C. Do pekać ̌ e dejte papriky,
č ervenou cibuli, chilli a č esnek. Popraš te cukrem, pokapejte olejem a osolte. Peč te 15
minut a potom př isypte rajč ata. Peč te ješ tě 15 minut, až zelenina změ kne a zezlat́ ne.
Zatiḿ co se zelenina peč e, uvař te tě stoviny ve vrouci ́ osolené vodě podle návodu na obalu.
Sceď te je, př idejte do pekać ̌ e k upeč ené zelenině a zlehka promić hejte. Posypte bazalkovyḿ i liś tky a parmazań em
a podav́ ejte.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20