Page 40 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2019
P. 40
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2019

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HLÍVOVÁ POMAZÁNKA
1 balení hlívy ústřičné (cca 300g), 1 - 2 cibule, trocha oleje, 1 lžička sušeného
rozmarýnu (můžete však zvolit i jiné koření - kmín, apod.), 1 lžíce nasekané čerstvé
petrželky, sůl, mletý černý pepř
Hlívu dobře omyjeme a vyždímáme z ní přebytečnou vodu (aby byla co nejsušší) a
nakrájíme na kousky. Na oleji zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibulku. K cibulce
přidáme hlívu, rozmarýn a sůl a dusíme doměkka. Přidáme pepř a dochutíme.
Tyčovým mixérem rozmixujeme, dle chuti v ní můžete nechat trošku kousky. Do
rozmixované pomazánky přimícháme petrželku. Plníme do sklenic a dáme vychladit
do ledničky. Nejlépe chutná následující den vychlazená a uleželá na plátku
kváskového chleba. V lednici vydrží pár dní. Šikovná i na cesty nebo jako svačinka.

DOMÁCÍ ŠUNKOFLEKY
350 g vařeného uzeného masa, 30 g sádla nebo oleje, 3 ks vajec, 1 ks středně velké
cibule, 4 dl mléka, mletý pepř, tuk na vymazání pekáčku, strouhanka na vysypání
pekáčku, voda, sůl. Na těsto: 300 g hrubé mouky, 2 ks vajec, 1 dl voda, mouka na
pomoučení, sůl.
V míse smícháme hrubou mouku, vejce, vodu, sůl, a když se těsto začne spojovat,
přeložíme ho na vál a ručně hněteme, dokud není vláčné, rozdělíme ho na 3 části a
zbytek zabalíme do fólie, aby neoschnulo. Těsto postupně vyválíme na pomoučeném
vále na velmi tenký plát, položíme ho na čistou utěrku, necháme oschnout, potom
nakrájíme na širší nudle a dáme vařit do osolené vroucí vody doměkka (asi 10 minut), scedíme, propláchneme
studenou vodou a necháme odkapat. Vařené uzené maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na jemné kostičky a
obojí orestujeme na rozehřátém tuku, když se začne cibulka barvit dozlatova, odstavíme z tepla a přesypeme do mísy.
Přidáme uvařené fleky, osolíme, opepříme, promícháme, přendáme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného
pekáčku, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut, když začnou zlátnout, zalijeme je rozšlehanými
vejci v mléce se špetkou soli a dopečeme. Upečené fleky vyndáme z trouby, necháme 10 minut odpočinout, pak je
ostrým nožem nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře a doplníme kyselými okurkami.

TVAROHOVÉ ŘEZY
Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku hnědého cukru, 2 ks
celých vajec, 1 ks vanilkového cukru, 1 ks prášku do pečiva, 2 lžíce holandského
kakaa, 1 lžíce jemně mleté kávy, 150 ml vody, 50 ml smetany na vaření. Tvarohový
krém: 500 g nízkotučného tvarohu, 40 g zakysané smetany (16% tuku), 1/2 balení
želatinového ztužovačce zastudena, 5 lžiček moučkového cukru. Čoko krém: 100 g
hořké čokolády (nejméně 50% tuku), 5 dkg ztuženého tuku (např. Omega), 1 lžíce
jemně mleté kávy, 100 ml smetany ke šlehání
Sypké suroviny smícháme dohromady (kakao prosejeme). Pak přidáme vejce,
smetanu, vodu olej a důkladně měchačkou promícháme. Vlijeme na velký plech
vyložený pečicím papírem a pečeme při 170 °C asi 25 minut (špejlí zjistíme, zda je
propečený střed). Hotový korpus necháme vychladnout. Tvaroh rozmixujeme s kysanou smetanou a cukrem. Pak do
100 ml vody vsypeme želatinový ztužovač, rychle promícháme a vlijeme ke tvarohové směsi a zamícháme. Ochutnáme,
podle potřeby dosladíme a vše ještě jednou zamícháme a nalijeme na korpus. Smetanu přivedeme téměř k varu,
odstavíme a přidáme instantní kávu. V misce na vodní lázni rozpustíme ztužený tuk s nalámanou čokoládou a pak
smícháme s kávovou šlehačkou. Odstavíme a po pěti minutách rozetřeme na tvarohový krém; můžeme dozdobit.
Hotové řezy uložíme do chladna alespoň na čtyři hodiny.

OŘECHOVÝ ČAJ NA KAŠEL
12 ks celých vlašských ořechů i se skořápkou, 0,5 l vody, med
Ořechy roztlučeme a skořápky z nich namočíme do 0,5 l vody, necháme 12 hodin
luhovat. Vodu i se skořápkami přivedeme k varu, chvíli povaříme a nakonec výluh
scedíme. Tento čaj pijeme vlažný několikrát denně, sladíme ho medem.
Ořechový čaj pomáhá: Pomoc při kašli a nachlazení –léčí i dlouhotrvající či chronický
kašel, protizánětlivé účinky, pomáhá už při prvních příznacích chřipky a zahlenění,
upravuje hladinu cukru v krvi – pomoc pro cukrovkáře, silný čaj – odvar z ořechových
skořápek působí příznivě na vředy, pro krásné a silné vlasy, proti vypadávání vlasů,
blahodárné účinky na pleť, utlumuje chuť na kouření

40
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45