Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2015
P. 16
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KOKOSKY
3 ks bílků, 180g cukru krystal, 180g strouhaného kokosu, hrst proseté strouhanky, rybízová nebo jahodová

marmeláda, kolečka z lineckého těsta, čokoládový nebo kakaový krém, čokoládová
poleva, tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu
Bílky vyšleháme v páře (ve větší nádobě s vařící vodou je ponořena menší nádoba s
bílky) do tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidáme postupně cukr, kokos a
strouhanku. Plníme do cukrářského sáčku se širokou hubičkou a tvoříme pusinky na
vymazaný a moukou vysypaný plech. Sušíme (na minimum teploty) pozvolna v troubě
do jemného zrůžovění. Na kolečko z lineckého těsta o průměru asi 3 cm nastříkáme
kroužek z čokoládového krému, do středu naneseme trochu rybízové nebo jahodové marmelády a kokosku
přilepíme. Spodní okraj vzniklého cukroví můžeme máčet v čokoládové polevě.

FLORENTÝNKY
120g mandlí nasekaných na plátky, 110g cukru, 50g margarínu, 50g květového lučního medu,
50g kandovaného ovoce, 40g hladké mouky, 35g rozinky, 1/8 l smetany, rum, máslo a mouka
na plech. Na polevu: 200 g čokoládové polevy
Rozinky dáme na 10 minut nasáknout do rumu. Změklý margarín, smetanu, cukr a med dáme
do hrnce a za stálého míchání v parní lázni asi 3 minuty povaříme, necháme vychladnout. Pak
vmícháme plátky mandlí, kandované ovoce, osušené rozinky a hladkou mouku. Na máslem
vymazaném a moukou vysypaném plechu tvoříme placičky o průměru asi 8 cm a pečeme ve
středně vyhřáté troubě do zlatožluta. Upečené ještě za tepla sundáme z plechu, necháme vychladnout a spodek
placiček polijeme čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni.

CEREÁLNÍ SUŠENKY
2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky ovesných vloček, 2 hrnky cukru krystal, 1
hrnek drcených oříšků, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek rozinek, 2 lžíce sezamových
semínek, 2 lžíce medu, 1 sáček prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 4 ks
vejce, 1 ks kostky tuku na pečení, papír na pečení
Všechny ingredience dáme do velké mísy, rukama vypracujeme těsto, uděláme
jednu velkou kouli. Pomocí lžíce z koule těsta vykrajujeme kupičky, z kterých pak mokrýma rukama tvarujeme
oválky, ty klademe na plech vyložený papírem na pečení. Sušenky pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C asi 10
minut, prostě dozlatova.

ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY
600g hladké celozrnné špaldové mouky, 300g třtinového cukru - podle možnosti
pomletého, 100g medu, 5 ks vajec, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce perníkového koření,
1 lžíce mleté skořice, 1/2 lžičky jedlé sody, vlašské ořechy nebo mandle na ozdobu, papír
na pečení, vajíčko na potírání perníčků, olej, potravinářská fólie
Ze surovin výše uvedených vypracujeme těsto, které bude velmi měkké, zabalíme ho do
potravinářské fólie a necháme v lednici 24 hodin odpočinout. Druhý den těsto rozdělíme na
čtyři stejné díly, těsto je velmi lepkavé, tak ho můžeme vyválet mezi olejem pomazanými papíry na pečení,
mouku moc nepřidáváme, mohlo by ztvrdnout! Z těsta rozváleného na plát cca 3-4 mm silný, vykrájíme různé
tvary, ty vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení, hodně pomaštěným olejem, perníčky potřeme
rozšlehaným, vejcem. Na každý perníček ještě poklademe půlky mandlí nebo vlašských ořechů. Pečeme při
teplotě cca 180 °C do hněda, tedy asi 15 minut.

ZELŇAČKA
500g kysaného zelí, 200g řapíkatého celeru, 200g brambor, 200g ředkve vodnice, 100g
cibule, 1,5 l hovězího vývaru, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky,
několik snítek kopru, několik kuliček nového koření, pár kuliček celého černého pepře,
mletý černý pepř, sůl
Oloupané a důkladně omyté brambory pokrájíme na širší hranolky, vložíme je do
horkého vývaru a 10 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme, je-li příliš slané a kyselé,
propláchneme ho, vložíme do vroucího vývaru a dál vaříme společně s brambory. Cibuli
oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na rozpáleném oleji, přidáme na plátky nakrájenou ředkev vodnici
a řapíkatý celer a vše společně opékáme asi 3 minuty. Poprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání
vlijeme do vroucího vývaru. Polévku ještě osolíme, přidáme celý pepř a nové koření a vše vaříme doměkka.
Hotovou polévku sundáme ze zdroje tepla, podle chuti dosolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, nadrobno
posekaným česnekem a ozdobíme několika snítky čerstvého kopru.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21