Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2015
P. 15
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

VANILKA - VANILLA PLANIFOLIA

Je to po šafránu a kardamomu třetí nejdražší koření na světě. Bez vanilkových rohlíčků se neobejdou české
vánoce.

Vanilla planifolia - vanilka plocholistá, pravá, je epifitycká orchidej liánovitého
vzrůstu. Domovinou vanilky je jihovýchodní oblast Mexika a Guatemaly, kde
se rostliny dožívají několika desítek let stáří.
Na výhonech tvoří žlutobílé vzdušné kořeny, kterými se přichytává k opoře,
většinou kmenům stromů. Stejně jako mnoho jiných epifytických rostlin
(mnohdy mylně považovaných za cizopasníky) není ani vanilka cizopasnou
rostlinou. Přichytává se pouze povrchu kůry stromů a živiny čerpá z
organických zbytků v této kůře zachycených.
Vanilka vykvétá od třetího roku stáří, kdy v hroznech vykvétají žlutozelené
květy o průměru 5 cm. Ve své domovině jsou opylovány pouze jediným
druhem včely, po opylení se vytváří dlouhá tobolka podobná lusku - semeník.
Tobolky se sklízejí, jakmile jejich barva přechází ze zelené do žluté. V dobrých
podmínkách mohou starší rostliny vytvořit až 60 tobolek za rok. Semeníky se
po sklizni fermentují, kdy se jejich barva mění na hnědou a uvolňuje se
aromatická látka vanilin.
Po staletí trvající obliba vanilky pomohla k jejímu rozšíření a komerčnímu pěstování v tropických oblastech,
zejména na Madagaskaru, Jávě, Srí Lance, Seychelách a Bahamách. Jelikož se v těchto zemích nevyskytuje jediný
přírodní hmyzí opylovač, je nutné opylovat květy uměle. Opylení se provádí ručně, brzy ráno, tenkou
bambusouvou tyčinkou. Také tato takřka hodinářská, přesnost vyžadující práce je jedním z důvodů vysoké ceny
vanilky jako koření. Další náročnou ruční prací při pěstování vanilky dorůstající až několik desítek metrů, je
průběžné stáčení dlouhých výhonů tak, aby rostliny nepřesahovaly výšku dvou metrů a byly dostupné při
opylování a sklizni.
Do Evropy bylo toto koření poprvé dovezeno v první polovině 16. století, pravděpodobně v roce 1520 nebo 1521 a
stalo se velmi žádaným.
Vanilka je používána v potravinářství, farmacii a parfumerii. Z důvodu její vysoké ceny je však často nahrazována
synteticky vyrobeným vanilinem.
Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který je odpovědný za příjemnou
vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně přírodního koření je vyráběn jako náhrada také
synteticky, je však proti přírodnímu aromatu, které obsahuje mnoho desítek dalších organických látek, méně
lahodný a má ostřejší chuť. V Československu byl proto v polovině 20. století vyvinut a patentován jako vhodnější
náhražka jeho derivát etylvanilin.

Vanilka se používá se do všech sladkých pokrmů (pudinky, perníky, buchty, polevy). Je přísadou likérů i zmrzlin.
Často se přidává do parfémů. Má příznivý vliv na srdce a
dobrou náladu, povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti
horečce a povzbuzuje tělo.
Vanilka se nepoužívá jen jako koření, ale i jako léčivo. Vanilka prý
posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a vůbec
dodává sílu a zdraví. Konečně i evropští felčaři předpisovali
vanilku jako účinné afrodisiakum.

Domácí vanilkové aroma: Vanilkové aroma si můžete jednoduše připravit i doma, nemusíte kupovat drahé a
podivné vanilkové extrakty nebo cukry. Do menší lahvičky asi 2-3 dl vložte 2 rozříznuté vanilkové lusky a zalijte
alkoholem. Můžete použít vodku, rum, brandy. Nechte odstát několik týdnů a pak můžete po každém použití dolít
alkoholem. Alkohol se při pečení vytratí, nepoužijete přece celého panáka, pouze několik kapek.

Domácí vanilkový cukr: Dvě kila moučkového cukru přesypte do plastové krabice a vložte do něj jeden
vanilkový lusk. Během týdne cukr nasákne vůni. Až cukr spotřebujete, vanilku můžete stejným způsobem využít
znovu. Pokud nemáte čas čekat, až se cukr provoní tak do kuchyňského mixéru vložte celý vanilkový lusk a
přibližně dvě kila krupicového cukru. Mixujte tak dlouho, až z vanilky zbudou miniaturní černé tečky.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20