Page 27 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2017
P. 27
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA
cca 400 g kapřího masa (i hlava, odřezky a jikry nebo mlíčí), 1 menší cibule, přepůlená, 1 střední petržel, nakrájená na

nudličky, 1 velká mrkev, nakrájená na nudličky, kousek celeru, nakrájený na
nudličky, ½ lžíce másla, 1 lžíce krupice, 3 lžíce zakysané smetany, 1 vrchovatá
lžička hladké mouky, zelená petrželka, nasekaná, sůl a pepř.
Očištěnou rybu a hlavu dejte vařit do litru studené vody, osolte, opepřete a
přidejte cibuli. Až ryba změkne, vývar přeceďte a vhoďte do něj ostatní zeleninu;
povařte ji doměkka. Potom přidejte obrané a pokrájené maso, případně přisypte i
jikry či mlíčí, krupici opraženou na másle a kysanou smetanu rozkvedlanou s
hladkou moukou. Nechte vše povařit. Podávejte posypané zelenou petrželkou; chcete-li, doplňte křupavými krutony.

BRAMBOROVÝ SALÁT
300 g salátových brambor, uvařených ve slupce a oloupaných, 100 g kořenové
zeleniny (mrkev, celer, petržel), asi 750 ml silného masového nebo zeleninového
vývaru (možno vynechat), 3 znojemské okurky, nakrájené nadrobno + trocha
láku, 80 g šunky od kosti, nakrájené na kostičky, 50 g zeleného hrášku
(sterilovaného nebo rozmrzlého mraženého), 3 vajíčka, 2 šalotky, nadrobno nakrájené, 100 g majonézy, dijonská
hořčice, sůl a bílý pepř. Kořenovou zeleninu uvařte v silném vývaru nebo ve vodě doměkka. Křepelčí vajíčka uvařte
natvrdo; trvá to asi 3 minuty. Zeleninu slijte a nechte vychladnout. Uvařenou zeleninu a brambory nakrájejte na
kostičky a přesuňte do velké mísy. Přihoďte okurky, kostičky šunky, hrášek a šalotku. Na závěr přidejte rozpůlená nebo
rozčtvrcená křepelčí vajíčka. Základ salátu ochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Nechte v chladu
aspoň hodinu odležet a pak podávejte.

SMAŽENÝ KAPR
4 filé z kapra, každé o váze 250 g, 1/2 l rostlinného oleje, 4 vejce, sůl, 500 g
strouhanky (stačí na dvojí obalení), eventuálně mléko, bílé víno nebo pivo na
namočení kapra.
Pokud jste rybí filety podle našeho návodu naložili, před další úpravou tekutinu slijte a
maso pečlivě osušte. Pak je protáhněte ve vejcích rozšlehaných ve větší misce nebo
hlubokém talíři se solí. Posléze obalte ve strouhance, kterou jste si připravili do dalšího
talíře. Olej rozpalte na vyšší teplotu. Správný okamžik poznáte tak, že když do oleje
vhodíte kousek chleba nebo pár drobků strouhanky, okamžitě se začnou smažit. Rybu smažte asi 4–5 minut po každé
straně, až bude kůrčička krásně zlatá. Po usmažení klaďte kousky ryby na vrstvu kuchyňského papíru, který odsaje
přebytečný tuk. Podávejte se skrojkem citronu.

VÁNOČNÍ PUNČ
100 g rozinek, 50 g sušených brusinek, 30 ml rumu nebo griotky, ½ litru silného
černého čaje, 1 litr červeného vína, 1 citron nakrájený na plátky, 4 svitky skořice,
cukr podle chuti.
Sušené ovoce nasypte do misky, zalijte je rumem nebo griotkou a nechte namáčet
nejméně dvě hodiny (klidně i několik dní). Čaj, víno, plátky citronu a svitky skořice přiveďte k varu. Do nahřátých
sklenic pak rozdělte sušené ovoce s rumem, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.

VÁNOČNÍ ŠTOLA
polohrubá mouka 1 kg, sůl 1 lžička, citronová kůra, droždí 10 dkg, cukr 20 dkg,
máslo (tuk) 40 dkg, mléko 4 dl, mandle 15 dkg, rozinky 10 – 15 dkg, citronát
(kandované ovoce) 20 dkg, rum 4 lžíce, vanilkový cukr nebo vanilka, mouka na
vál, máslo na potření 3 dkg, moučkový cukr s vanilkou.
Oloupané, na hrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem
do rumu. Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku,
vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30
minut kynout. Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vzniknul žlábek. Dáme na vymazaný plech
do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme
moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového
sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).

27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32