Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 44/2016
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 44/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SKOČDOHUBKY
250 g mleté vepřové plece, 1 ks malá cibulka, 4 lžíce majonézy, snítka čerstvého tymiánu,
sezam bílý a černý, pepř, sůl, papír na pečení, olej
K masu přidáme jemně nasekanou cibulku, osolíme, opepříme. Namočenýma rukama
tvarujeme kuličky o průměru cca 3 cm nebo menší. Na talíři smícháme černý sezam s bílým
a v těchto semínkách kuličky obalujeme, povrch kuliček nemusí být důkladně semínky
zakrytý. Kuličky klademe na plech s pečícím papírem, lehce potřeme olejem a upečeme 10
minut v troubě při 190 °C nebo je opečeme na nepřilnavé pánvi. Po upečení necháme 3
minuty odpočinout, naaranžujeme na talířek nebo do misky, zapíchneme několik párátek a

podáváme s majonézou.

RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA NA MÁSLE
kapusta růžičková 500 gramů, máslo 50 gramů, smetana 100 mililitrů, tymián 2 snítky,
sůl, pepř
Růžičkovou kapustu očistěte od zvadlých lístků a odkrojte suché košťály. V hrnci přiveďte
k varu osolenou vodu a kapustičky v ní povařte 10 minut. Pak sceďte. V hluboké pánvi
rozpusťte máslo a kapustičky do něj vsypte. Zalijte smetanou, přidejte snítky tymiánu.
Osolte, opepřete a duste, než smetana zhoustne. Kapustičky podávejte jako přílohu k
masu nebo samostatný pokrm s vařenými brambory

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S JABLKY A KŘENEM
50 g červené řepy, 50 g jablek, 1 ks kousek křenu, 1 lžička cukru, citrónová šťáva, voda,
sůl
Očištěnou červenou řepu za syrova nastrouháme. Řepu smícháme s postrouhaným,
oloupaným jablkem a trochou čerstvě nastrouhaného křenu. Zeleninu zalijeme zálivkou
připravenou z trochy vody, citrónové šťávy, cukru a soli. Připravený salát necháme 2
hodiny uležet v chladu.

MARTINSKÁ PAŠTIKA
400 g vepřového bůčku s kostí, 300 g vepřové plece bez kosti, 300 g husího (kachního)
masa, 90 g pitné vody do sušeného mléka, 50 g vepřových jater, 50 g drůbežích (kachních)
jater, 48 g bílé veky, 40 g hladké mouky, 32 g vajíček, 30 g cibule, 10 g sušeného mléka
odstředěného (do veky), 0,8 g mletého muškátového květu, 0,8 g mletého pepře, 16 g soli,
hliníková fólie.
Očištěná a odblaněná játra jemně umeleme se žemlí, rozmočenou v mléce připraveném ze
sušeného mléka a vody. Přidáme prosátou hladkou mouku, koření, vejce, na jemno
strouhanou cibuli a vše vyšleháme. K vyšlehané játrové směsi přidáme na jemno umleté,
předem prosolené a proleželé vepřové maso, vypečené husí (kachní) sádlo a šťávu a znovu
vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme na kostky nakrájené pečené husí (kachní)
maso. Promíchanou směsí plníme paštikové formy vymazané částí vypečeného husího sádla, uzavřeme je a paštiku
táhneme v 80 °C nejdéle 2 hodiny. Paštiku necháme ve formách vychladnout, vyklopíme ji a balíme do hliníkové fólie.

MEDOVÉ ŘEZY
Na těsto: 500 g hladké mouky, 200 g cukru, 200 g tuku, 2 ks vejce, 2 lžíce medu, 2
lžíce vlažného mléka, 2 lžíčky sody, 1 bal. vanilkového cukru, špetka soli
Ořechová směs: 300 g ořechů, 120 g másla, 80 g cukru krupice, 3 lžíce medu, 1 bal.
vanilkového cukru
Na krém: 500 g másla, 100 g cukru, 0,5 l mléka, rum, kaše ze dvou pudinků
Do mísy vložte mouku promíchanou se sodou, solí, cukrem. Dále přidáme změklý tuk,
med, vlažné mléko a vejce a vypracujeme řidší těsto. Těsto rozdělíme na dvě poloviny,
jednu polovinu dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a povrch srovnáme.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15-20 minut. Druhou polovinu těsta rozválíme na druhém, tukem vymazaném,
moukou vysypaném plechu a poklademe teplou ořechovou směsí a dáme péci na 150 °C asi 20 minut. Obě vychladlé,
upečené části řezů spojíme krémem a necháme v chladu odležet (ořechová část patří nahoru!). Příprava ořechové
směsi: Ořechy nasekáme nahrubo, vložíme do hrnce spolu s cukrem, máslem, medem a opékáme dozlatova. Příprava
krému: Z 0,5 l mléka a dvou vanilkových pudinků uvaříme hustou kaši, dáme ji vychladnout, změklé máslo vyšleháme s

cukrem a rumem a postupně přidáváme studenou kaši z pudinku.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24