Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2016
P. 17
ŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

JABLEČNÁ ZMRZLINA
6 velkých jablek, oloupaných, zbavených jadřinců̊ a nakrájených na klínky, š ť av́ a z 1
velkého citronu, 100–150g krupicového cukru (podle kyselosti jablek), hř ebić̌ ek,
badyán, skořice, pro dospělé 100ml calvadosu.
Př edehř ejte troubu na 180°C. Dílky jablek rozložte do zapékací ́ nádoby, promíchejte
s trochou citronové́ š ť av́ y, lžicí ́ cukru a kořením. Zakryjte alobalem a pečte úplně̌

doměkka, asi 30 minut. Nechte zchladnout, odstraňte zbytky koření a jablka a
propasírujte přes jemné́ síto nebo jen rozmixujte. Výrazněji dochutíte cukrem
citronovou š ť av́ ou a vmíchejte par kapek calvadosu, chcete-li. Dejte zmrazit do
zvmrarť ztelinnoavaccȟ evinĺiedboomdorakzoaḱvuo.véŹ mmrizslkinyudopamk rnaazsň kicř kayb́ .ejPtřeeldž ipć ió ndaav́ zamń rimź linnuecdhotekosmpeeč ̌skut̊ r.ochu povolit, rozmixujte ji a

ŠUNKOVÁ PĚNA
150 g kvalitní šunky, 50 g másla, 5 lžic smetany na šlehání, 1/2 lžičky hořčice,
špetka mleté papriky, bílý pepř, sůl.
Šunku nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme. Přidáváme máslo, smetanu a
hořčici. Dochutíme a pořádně prošleháme, aby pěna byla lehká. Necháme vychladit
a můžeme mazat na chlebíčky nebo jednohubky. Také tím můžeme zdobit uvařená a
rozpůlená vejce.

KŘUPAVÉ CIBULOVÉ KROUŽKY
2 větší cibule, 3 lžíce zakysané smetany, 1 vejce, 1 lžička hořčice, 1/2
lžičky koření, 1/2 lžičky papriky, kukuřičné lupínky, hladká mouka, sůl,
pepř, trochu oleje.
Lupínky dáme do sáčku a paličkou na maso je rozdrtíme na jemnější
kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na cca 1 cm kolečka a rozebereme je.
Ze smetany, vejce, hořčice a koření smícháme těstíčko. Kolečka cibule
lehce pokropíme, aby nebyla suchá. Obalíme je v mouce, těstíčku a
lupíncích. Připravíme plech s pečícím papírem a lehce ho potřeme olejem.
Obalená kolečka ukládáme na plech. Pokapeme je olejem (nejlepší je to pomocí rozprašovače). Pečeme při 180°C
cca 15 - 20 minut dorůžova. Podáváme s vámi oblíbeným dipem.

HOVĚZÍ KLIŽKA NA DIVOKO
750 g hovězí kližka (váleček), 1 PL sádla, 1 PL kremžské hořčice, 1 větší
cibule, 1 lusk červené kapie, 1 střední petržel, 2 stroužky česneku, 5
malých snítek čerstvého rozmarýnu, 100 g špeku, 3 bobkový list, 1 malá
hrstička hřibů, hovězí vývar, pár kuliček jalovce, koření dle vlastní chuti
- ( sůl, pepř, směřovat více do divočiny). Do sádlem vymazaného
pekáčku či varné mísy poklademe okořeněnou a nakrájenou (cca na 5
plátků) kližku. Potřeme hořčicí, posypeme na plátky nakrájeným
česnekem, přidáme bobkový list a jalovec. Na každý plátek masa
položíme malou snítku rozmarýnu, vše zasypeme na kostičky nakrájenou cibulí a kapií. Přidáme hříbky,
poklademe na plátky nakrájenou petržel a slaninu. Za mírného podlévání hovězím vývarem, (může být i červené
víno) pečeme do změknutí masa. Kdo chce, dá maso bokem a šťávu propasíruje.

KÁVOVÉ PUSINKY
3 bílky, 12 lžic cukru moučka, 2 Kofily.
Připravíme hrnec a o něco menší misku. Do hrnce dáme trochu vody
a přivedeme k varu. Na hrnec položíme misku s bílky a budeme
šlehat ve vodní lázni. Když bílky začínají houstnout, přidáváme cukr a
šleháme do úplného zhoustnutí. Sníh by se měl lesknout. Připravíme
plech s pečícím papírem. Čokoládu nakrájíme na kousíčky. Vyšlehané
bílky dáme do zdobičky a děláme malé kopečky. Do každého dáme
kousek čokolády a špičkou sněhu pusinku uzavřeme. Sušíme v troubě

na 160 st. cca 20 minut.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22