Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2016
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

HOŘČÍK – SICE TO NENÍ BYLINKA, ALE VĚTŠINĚ Z NÁS TENTO PRVEK V TĚLE SCHÁZÍ A
PŘED NADCHÁZEJÍCÍ ZIMOU JE DŮLEŽÍTÉ JEJ DOPLNIT.

Ploužíte se unaveně dnem, trápí vás křeče, jste nervózní a je vám do pláče?
Možná máte nedostatek hořčíku (magnézia). Když tento stříbrolesklý měkký kov v
těle chybí, popsané obtíže na sebe nenechají dlouho čekat. Že máte dost
ostatních minerálů? Tak třeba vápník nedá bez hořčíku ani ránu...

Jak vlastně působí?
Hořčík má v těle spoustu důležitých funkcí. Podmiňuje aktivitu asi tří set enzymů,
čímž ovlivňuje výměnu energií ve vašich buňkách, hlavně svalových a nervových. Uvolňuje napětí, má zklidňující
účinky. Má vliv na srážlivost krve a funkci srdce. Potlačuje negativní účinky soli a vápníku. Zvyšuje využití bílkovin.
Zlepšuje paměť a myšlení.

Pokud konzumujete pestrou stravu, nemusíte se nedostatku hořčíku bát. Najdete ho hlavně v celozrnných
obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci, semenech a bramborách. Z exotičtějších potravin se hořčík
nachází například ve fících.

Nedostatek hořčíku může způsobit nervově svalovou předrážděnost, svalový třes, poruchy vidění, nervozitu,
úzkost až hysterii. Zrychluje se činnost srdce, snáze vznikají žaludeční vředy, zvýší se hladina tuků v krvi. Také se
zvyšuje krevní tlak, poškozuje se cévní stěna. Pokud jste těhotná, nedostatek hořčíku může způsobit vrozené
vady očekávaného potomka. Naopak příliš mnoho hořčíku způsobí průjmy (síran hořečnatý se používá jako
výborné projímadlo), zástavu střevních pohybů a nakonec poruchu srdečního rytmu a smrt.

Funkce hořčíku v lidském těle
 přináší uvolněnost tkání, orgánů, pomáhá při bolestivém svalovém napětí, např. v týlu, šíji, ramenou
 má protikřečový účinek
 je důležitý pro normální činnost nervů a svalů
 napomáhá transportu cukrů do buněk a tím se
podílí na produkci energie
 podporuje účinek inzulinu
 zlepšuje využití kyslíku v buňkách
 aktivuje enzymy pro výrobu energie v buň-
kách
 posiluje trávení
 udržuje vápník v rozpuštěném stavu
 ochraňuje před škodlivostí nadbytečného váp-
níku
 nedovolí vzniku ledvinových kamenů s obsa-
hem vápníku

Hořčík v potravinách (Obsah hořčíku (mg) ve 100g
potraviny):
Ananas, syrový - 12,3, Banán syrový, bez slupky - 27,1,
Borůvky, syrové - 6,2, Broskve, syrové - 9,2, Citrón-
syrový, bez slupky - 8,6, Datle - 43,4, Grapefruit,
syrový, bílý - 9,3, Grapefruit, syrový, růžový - 8,9,
Hroznové víno, červené, zelené, bez zrníček - 8,0,
Hrušky, syrové - 7,2, Jablka, syrová, se slupkou - 5,1,
Jahody - 13,3, Kiwi, čerstvé - 17,1, Maliny- 22,0,
Mandarinky, syrové - 11,9, Meloun cukrový -10,0,
Meloun vodní - 11,6, Meruňky sušené, sýřené - 31,4,
Meruňky, syrové - 11,4, Nektarinky, syrové - 8,8,
Ostružiny - 20,1, Pomeranč, syrový - 9,9, Švestky
syrové - 7,6, Třešně, sladké, syrové - 10,3.

Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 270-400 mg pro muže a 280-300 mg pro ženy.
Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 170 mg, 4-6 let = 120mg, 1-3 roků = 40-80 mg.
Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 320 mg.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21