Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2016
P. 12
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ZAPÉKANÉ CUKETY
400 g cukety, 250 g nudlí (spirálky, pene ...), 200 g šunky, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra,
3 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 1/4 l mléka, 2 ks cibule, nastrouhaný muškátový oříšek, mletý
pepř, sůl, tuk na vymazání zapékací misky
Těstoviny uvaříme ve slané vodě "al dante", takzvaně na skus, propláchneme je, scedíme a
necháme důkladně okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, cuketu na plátky. Cibuli
krátce oresujeme v pánvi na másle, přidáme cuketu, směs osolíme a okořeníme pepřem, krátce
podusíme. Zapékací misku vytřeme tukem, těstoviny spolu s podušenou cuketou poklademe do

formy a to buď vše promícháme, nebo můžeme nechat jednotlivé vrstvy. Pokrm vložíme do studené trouby a teprve
potom ji zapneme na 220 °C. Na másle dozlatova opražíme mouku, zalijeme ji mlékem, krátce povaříme a odstavíme,
bešamel osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a přidáme 50 g nastrouhaného sýra. Ochuceným bešamelem
zalijeme již horkou směs z trouby, povrch posypeme zbylým sýrem a zapékáme, v troubě vyhřáté na 200 °C, dalších 30
minut.

ROZMARÝNO-SÝROVÁ BAGETKA
Na těsto: 250 g hladké mouky, 125 ml vlažné vody, 3 g sušeného droždí, 1 lžička
olivového oleje, 1/2 lžička soli, špetka cukru
Na náplň: 30 g sýru parmazánového typu, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2
snítky rozmarýny, špetka soli
Nejdříve si připravíme těsto. Do vlažné vody nasypeme droždí a cukr a necháme pár
minutek rozpustit. V míse smícháme mouku se solí, přilijeme vodu s droždím a přidáme i
olej. Vypracujeme hladké pružné těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinku kynout. Nakynuté těsto
rozválíme na kuchyňské lince na obdélník (dle potřeby můžeme podsypat moukou). Strouhaný sýr smícháme s
prolisovaným česnekem, špetkou soli a pokrájenou rozmarýnou. Vylijeme na rozválené těsto a rozetřeme po celé ploše.
Po delší straně zabalíme těsto do šneka a vměstnáme do formy na biskupský chlebíček, kterou jsme vyložili pečícím
papírem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatava, cca 30 minut.

CUKETOVÝ SALÁT S HERMELÍNEM A ŠUNKOU
2 menší cukety, 4 plátky schwarzwaldské šunky, 1 hermelín, 2 stroužky česneku, hrst
máty, sůl, čerstvě mletý pepř, olej, citronová šťáva
Cukety omyjeme a nastrouháme podélně na plátky, případně nakrájíme ostrým nožem
na tenké plátky a velmi jemně osolíme. Na grilovací pánev nalijeme trošku oleje a
plátky na ní z obou stran opečeme dozlatova.
Hermelín nakrájíme na malé kostičky a přendáme do misky. Olej z opečených cuket
odsajeme rychle do ubrousku a ještě teplé rozkrájíme na širší nudličky. Přisypeme k
hermelínu. Na pánvi opečeme i na plátky rozkrájený česnek a plátky šunky. Opečenou šunku taky nakrájíme na kusy a
spolu s česnekem přidáme k salátu. Opepříme, dochutíme citronovou šťávou a posekanou mátou. Dle chuti případně
dosolíme.

TVAROHOVÉ KNEDLÍČKY S JAHODOVÝM PŘELIVEM
Knedlíčky: 100 g hrubé mouky (množství je přibližné a bude záležet na konzistenci
tvarohu), 2 tučné tvarohy (ne z vaničky), 2 žloutky, poctivá špetka soli,
Jahodový přeliv: 600 g zralých jahod, 50 g moučkového cukru, hrst čerstvé máty
Na dozdobení: zakysaná smetana
Z tvarohu, mouky, žloutků a soli vypracujeme vláčné těsto. Přendáme jej do
mikroténového sáčku a uložíme na hodinu odpočinout do lednice. Potom z těsta vytvoříme malé knedlíčky o průměru
asi 3 cm a uvaříme ve vroucí vodě přibližně 5 minut – dokud všechny nevyplavou plus minuta. Hotové knedlíčky
vylovíme cedníkem nebo děrovanou naběračkou. Jahody omyjeme, odstraníme lístečky a v kastrolu rozdrtíme vidličkou
nebo šťouchadlem na brambory. Přisypeme cukr a chvilku zahříváme, aby se cukr rozpustil. Přisypeme posekanou
mátu a odstavíme z ohně. Uvařené knedlíčky rozdělíme na talíře, přelijeme jahodovým přelivem a ozdobíme zakysanou
smetanou.

DOMÁCÍ MALINOVKA
Na 3 skleničky budeme potřebovat:
3 hodně plné hrsti malin, 3 vrchovaté lžičky třtinového cukru, 6 lžiček citronové šťávy, 6 dl perlivé vody,
15 kostek ledu, na ozdobu mátu, levanduli nebo co máte rádi
Na dno každé sklenice nasypeme cukr a přidáme citronovou šťávu. Promícháme a necháme pár minut
stát. Mezitím si omyjeme maliny. Rozdělíme je do sklenic a vidličkou nebo speciálním skleničkovým
drtičem rozmačkáme. Zasypeme ledovými kostkami a přelijeme sodovkou. Promícháme lžičkou a
ozdobíme mátovými lístky.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17