Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2016
P. 11
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ
Je to vytrvalá bylina až 90 cm vysoká. Lodyha je čtyřhranná, větevnatá. Listy jsou vstřícné, dlouze řapíkaté, až 6
cm dlouhé vrásčité, široce vejčité, řídce chlupaté, špičaté a vroubkovaně hrubě pilovité. Horní listy mají kratší

řapík a jsou skoro klínovité. Na líci jsou sytě zelené barvy, na
rubu bledší, lysejší s žebry výraznějšími. Květy jsou bílé nebo
narůžovělé, kalich je dvoupyský, tyčinky jsou čtyři. Plod je
složen ze čtyř tvrdek.

Meduňka se sbírá okolo 12. hodiny za suchého a chladného
počasí před obdobím květu. Suší se pokud možno rychle,
protože při pomalém sušení hnědne. Při umělém sušení
začínáme při 30 ° C a pak teplotu zvolna zvyšujeme na 40 °
C. V době plného rozvití květů listy nevoní již tak příjemně.
Listy se mohou postupně sbírat až třikrát za období. Syrové
listy špatně snášejí skladování. Meduňka má citrónovou vůni
a chutná kořenitě. Drogu musíme uchovávat v dobře
uzavřených nádobách a každý rok ji vyměnit za novou!

Účinné látky: Silice s citralem, citronelanem a geraniolem,
třísloviny, kyseliny hydroxytriterpenové např. kyselinu
ursolovou.

Použití: V malých dávkách uklidňuje trávicí trakt, zvyšuje sekreci žluči, zabraňuje tvorbě plynů,
zpomaluje tep a snižuje krevní tlak.

Čaj (nálev):
při nadýmání, lehkých střevních katarech, žaludečních katarech, uklidňuje při bušení srdce,
srdečních neurózách, nespavosti, poruchách vyšší nervové činnosti (psychoneuróza), při kolikách,
křečích břišních orgánů, křečích pánevních orgánů, migréně, hysterii, bledničce, kožních vyrážkách,
povzbuzuje krevní oběh.

Meduňkové víno:
při padoucnici.
- Jeden díl čerstvě nasbíraných listů naplníme do dobře uzavíratelné láhve a zalijeme 9 díly dobrým vínem, dobře
uzavřeme a postavíme na 7 dní na slunce. Pak vše slijeme do připravených lahviček.

Tinktura:
3x denně 10 kapek při
hysterii, migréně, nadýmání (slinivka), lehkých střevních katarech, lehkých žaludečních katarech, nedostatečné
tvorbě žluče, na uklidnění při bušení srdce, při srdečních neurózách, nespavosti, potížích psychoneurotických
(poruchy vyšší nervové činnosti).

Olej: se používá ke vtírání při neuralgických bolestech, revmatických bolestech.

Meduňkový sirup
Na cca 2,5 l sirupu budeme potřebovat:
70 stonků meduňky, 2 l vody, 1,3 kg cukru krupice, 5 bio citronů, 1x 20g
sáček kyseliny citrónové
Bio citróny namočíme do teplé vody a kartáčkem omyjeme. Nakrájíme je na
silnější kolečka a spolu s cukrem a vodou svaříme asi 20 minut. Do horké
vody vložíme omyté a polámané stonky meduňky, vsypeme kyselinu
citrónovou, promícháme, přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin stát.
Druhý den sirup scedíme a naplníme do vyvařených sklenic. Sklenice
narovnáme na složenou utěrku do vysokého hrnce, oplníme do poloviny lahví
vodou, přiklopíme poklicí a vaříme asi 25 minut, aby se sirup uvnitř prohřál a víčka se zatáhla.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16