Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2018
P. 24
ETOVÉ PLACIČKY LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Cuketa - 2 kusy, cibule červená - 1 kus, česnek - 2 stroužky, vejce - 1 kus, mouka
pšeničná hladká - 70 gramů, koriandr - 1 svazek, sůl - 1 lžička, olej (na smažení).
Cukety nastrouhejte nahrubo, osolte, promíchejte a nechte 10 minut odstát. Cukety
během té doby pustí trochu vody. Slijte ji a důkladně vymačkejte – placičky budou lépe
držet a při smažení nenasají tolik oleje. Cibuli nakrájejte na drobno, česnek utřete nebo
prolisujte, koriandr nasekejte, přidejte spolu s vejcem a moukou k cuketám a
promíchejte. V pánvi rozpalte olej a lžící nanášejte těsto. Placičky osmažte z obou stran
dozlatova.
KOŘENĚNÝ PEČENÝ KVĚTÁK
Květák - 1 kus, kmín římský - 2 lžičky, hřebíček - 2 kusy, skořice -1 lžička (mletá), kari - 2
lžičky (mleté), sůl - 1 špetka, olej olivový - 1 lžička, smetana na šlehání - 1 kelímek,
koriandr - 3 lžíce (čerstvý, nasekaný).
Z květáku odřízneme spodní část s listy, rozebereme ho na růžičky a dobře je omyjeme.
Do menší rozehřáté pánve nasypeme kmín a hřebíček a restujeme za stálého míchání asi
2 minuty, až začnou vonět. Přesypeme je do hmoždíře, rozdrtíme paličkou a promícháme
se skořicí, kari a solí. Růžičky květáku rozložíme do zapékací mísy lehce vymazané olejem,
pokapeme je olivovým olejem a posypeme připravenou směsí koření. Vložíme je do
trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 15 minut. Pak květák přelijeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a pečeme
dalších asi 15 minut, dokud není měkký. Upečený květák posypeme nasekaným koriandrem a ihned podáváme.
KAPUSTIČKY SE SLANINOU
kapusta růžičková - 500 gramů, sůl, slanina anglická - 150 gramů, sádlo - 1 lžíce (nebo olej),
pepř mletý
Kapustičky očistíme, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a povaříme 2 - 3 minuty.
Scedíme je, zchladíme ledovou vodou a necháme odkapat. Slaninu nakrájíme na nudličky a
vyškvaříme dokřupava na pánvi s rozehřátým sádlem nebo olejem. Přidáme kapustička, podle
chuti je přisolíme, opepříme, promícháme a opékáme ještě asi 3 minuty.
OVČÁCKÉ ŘÍZKY
skopové maso - 4 plátky (skopová, nebo jehněčí, případně vepřová kýta), sýr Brynza -
150 gramů, máslo - 2 lžíce (rozpuštěné), sůl, olej (na smažení), petržel
kadeřavá/kudrnka (na ozdobení)
Na obalení: mouka pšeničná hladká (podle potřeby), vejce - 2 kusy, strouhanka
Plátky masa naklepejte, osolte a potřete máslem. Brynzu rozmíchejte s nasekanou
petrželkou. Na plátky masa natřete z jedné strany brynzu, přeložte napůl a sepněte
párátkem nebo jehlou. Řízky obalte v trojobalu a usmažte na rozpáleném oleji z obou stran doměkka. Podávejte s
bramborami nebo bramborovou kaší a s hlávkovým či okurkovým salátem.
ČAJOVÝ KRÉM S OVOCEM
Mléko - 5 decilitrů, čaj -2 balíčky (Earl Grey, 2 čajové sáčky), pudinkový prášek vanilkový - 1
balení, cukr krystal - 100 gramů, smetana na šlehání - 1 decilitr, ovoce - 200 gramů (čerstvé)
V kastrůlku svaříme 4 dl mléka s čajovými sáčky, dokud se mléko dostatečně neobarví. Pak
sáčky s čajem odstraníme, přilijeme zbylý 1 dl mléka, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový
prášek, přisypeme cukr a za stálého míchání povaříme 2 minuty do zhoustnutí. Uvařený pudink
zakryjeme fólií, aby se na něm neutvořil škraloup, a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme
do tuha a vmícháme ji do vychladlého pudinku. Krém naplníme do skleniček a ozdobíme
čerstvým ovocem.
24
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Cuketa - 2 kusy, cibule červená - 1 kus, česnek - 2 stroužky, vejce - 1 kus, mouka
pšeničná hladká - 70 gramů, koriandr - 1 svazek, sůl - 1 lžička, olej (na smažení).
Cukety nastrouhejte nahrubo, osolte, promíchejte a nechte 10 minut odstát. Cukety
během té doby pustí trochu vody. Slijte ji a důkladně vymačkejte – placičky budou lépe
držet a při smažení nenasají tolik oleje. Cibuli nakrájejte na drobno, česnek utřete nebo
prolisujte, koriandr nasekejte, přidejte spolu s vejcem a moukou k cuketám a
promíchejte. V pánvi rozpalte olej a lžící nanášejte těsto. Placičky osmažte z obou stran
dozlatova.
KOŘENĚNÝ PEČENÝ KVĚTÁK
Květák - 1 kus, kmín římský - 2 lžičky, hřebíček - 2 kusy, skořice -1 lžička (mletá), kari - 2
lžičky (mleté), sůl - 1 špetka, olej olivový - 1 lžička, smetana na šlehání - 1 kelímek,
koriandr - 3 lžíce (čerstvý, nasekaný).
Z květáku odřízneme spodní část s listy, rozebereme ho na růžičky a dobře je omyjeme.
Do menší rozehřáté pánve nasypeme kmín a hřebíček a restujeme za stálého míchání asi
2 minuty, až začnou vonět. Přesypeme je do hmoždíře, rozdrtíme paličkou a promícháme
se skořicí, kari a solí. Růžičky květáku rozložíme do zapékací mísy lehce vymazané olejem,
pokapeme je olivovým olejem a posypeme připravenou směsí koření. Vložíme je do
trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 15 minut. Pak květák přelijeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a pečeme
dalších asi 15 minut, dokud není měkký. Upečený květák posypeme nasekaným koriandrem a ihned podáváme.
KAPUSTIČKY SE SLANINOU
kapusta růžičková - 500 gramů, sůl, slanina anglická - 150 gramů, sádlo - 1 lžíce (nebo olej),
pepř mletý
Kapustičky očistíme, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a povaříme 2 - 3 minuty.
Scedíme je, zchladíme ledovou vodou a necháme odkapat. Slaninu nakrájíme na nudličky a
vyškvaříme dokřupava na pánvi s rozehřátým sádlem nebo olejem. Přidáme kapustička, podle
chuti je přisolíme, opepříme, promícháme a opékáme ještě asi 3 minuty.
OVČÁCKÉ ŘÍZKY
skopové maso - 4 plátky (skopová, nebo jehněčí, případně vepřová kýta), sýr Brynza -
150 gramů, máslo - 2 lžíce (rozpuštěné), sůl, olej (na smažení), petržel
kadeřavá/kudrnka (na ozdobení)
Na obalení: mouka pšeničná hladká (podle potřeby), vejce - 2 kusy, strouhanka
Plátky masa naklepejte, osolte a potřete máslem. Brynzu rozmíchejte s nasekanou
petrželkou. Na plátky masa natřete z jedné strany brynzu, přeložte napůl a sepněte
párátkem nebo jehlou. Řízky obalte v trojobalu a usmažte na rozpáleném oleji z obou stran doměkka. Podávejte s
bramborami nebo bramborovou kaší a s hlávkovým či okurkovým salátem.
ČAJOVÝ KRÉM S OVOCEM
Mléko - 5 decilitrů, čaj -2 balíčky (Earl Grey, 2 čajové sáčky), pudinkový prášek vanilkový - 1
balení, cukr krystal - 100 gramů, smetana na šlehání - 1 decilitr, ovoce - 200 gramů (čerstvé)
V kastrůlku svaříme 4 dl mléka s čajovými sáčky, dokud se mléko dostatečně neobarví. Pak
sáčky s čajem odstraníme, přilijeme zbylý 1 dl mléka, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový
prášek, přisypeme cukr a za stálého míchání povaříme 2 minuty do zhoustnutí. Uvařený pudink
zakryjeme fólií, aby se na něm neutvořil škraloup, a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme
do tuha a vmícháme ji do vychladlého pudinku. Krém naplníme do skleniček a ozdobíme
čerstvým ovocem.
24