Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2016
P. 15
ZENÍ BRAMBOR LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2016

LOUŽNICKÉ TRADICE

Brambory – málo kdo z nás by si už bez nich dovedl
představit svůj jídelníček. V kuchyni jsou mezi
ostatními surovinami na předním místě. Dá se z nich
vyčarovat téměř vše, ať už je to jídlo na sladko, na
slano, jako hlavní chod či jen nějaká chuťovka.
Nedali na ně dopustit už naši předkové, kterým
dodávaly sílu při těžké práci na poli.
V naší obci začátkem máje probíhá již tradiční sázení
brambor. Každý, kdo má i sebemenší kousek políčka,
v tento čas, již sází či nasázel brambory.
Dnes si každý osází minimum jen pro vlastní spotřebu,
ale není tomu tak dávno, kdy se několik rodin (některý
rok i 6 polí), domluvilo a společně si připravili a
navzájem osázeli políčka bramborami. Pole byla
nachystaná a již v ranních hodinách Loužnicí bručeli
traktůrky. Všichni se sešli na prvním poli, chlapi orali
brázdy, ženy, děti a starci sázeli, všechny děti jsme
věděli, že se brambory sází na délku stopy, takže v létě
bylo vidět, který řádek sázeli děti a který dospělý 
Hospodyně po ukončení sázení nabízely lahůdky ze své
kuchyně, často to bývalo studené pečené maso
s pečivem, domácí nakládaná zelenina a samozřejmě
nechyběla kořalička a pivo. A takto se pokračovalo
Loužnicí až na poslední pole, tam se končilo až
v pozdních odpoledních hodinách.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19