Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2016
P. 12
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ČESNÁČEK LÉKAŘSKÝ
Česnáček je dvouletá nebo krátce vytrvalá rostlina, lodyha přímá, nevětvená nebo větvená v květenství, výška 20
až 80, výjimečně 100 cm, lysá nebo dole odstále srstnatá. Dolní listy dlouze řapíkaté, ledvinovité, vroubkované,
lodyžní listy menší, lysé, trojúhelníkově vejčité, se srdčitou bází. Listy po rozedmutí voní česnekem (odtud název
rostliny). Květy v jednoduchých nebo větvených hroznech, 4 korunní lístky podlouhle obvejčité, bílé. Kvete v
dubnu až červnu. Plodem je až 7 cm dlouhá šešule.
S česnáčkem se můžete setkat čím dál častěji, roste v listnatých a smíšených lesích a jejich okrajích, parcích,
zahradách, kompostech, hřbitovech, křovinách apod., na půdách vlhkých a bohatých humusem, vyžaduje vyšší
vzdušnou vlhkost.
V ČR velmi hojně rozšířen zejména v teplejších oblastech, jinak jen roztroušeně a převážně v okolí lidských sídel
(max. nalezen v nadmořské výšce 900 m). V Evropě rozšířen od střední Skandinávie až po Středomoří včetně
severní Afriky, směrem na východ až do Střední Asie a Himaláje, do Ameriky zavlečen.

LÉČITELSTVÍ:
Sbírá se nať v době květu, může se však užívat i celá čerstvá rostlina.
Obsahuje allysulfid, sirnatý glykosid rhodanalyl, alliarin, beta
karoten, éterický olej, pektin a kyselinu askorbovou.
Droga má desinfekční účinky na močové a dýchací ústrojí, zevně ji
lze užívat na léčbu hnisajících zánětů a ran kůže, kloktání či
přežvykování drogy v ústech příznivě působí při zánětech ústní
dutiny a paradentóze, stejně aplikovaná zmírňuje zápach z úst.
Mírně zlepšuje spalování tuků, takže ji lze použít i při chorobách
žlučníku a slinivky. Ve formě klyzmatu se osvědčila při ulcerózní
kolitidě.
Nejúčinnější formou aplikace je nálev, který však někteří jedinci pro silné
česnekové aroma odmítají. V takových případech se podává ve formě
prášku, který však bývá méně účinný.
V minulosti a údajně v některých zemích dodnes bylo česnáčku užíváno
jako salátové zeleniny nebo jako koření do salátů (chutná poněkud hořce).
Zvláště zjara však údajně obsahuje mimo jiné značné množství vitamínu C.
Česnáček je třeba používat jej jako koření. Jednoduchým příkladem jeho použití je zacházení jako s pažitkou.
Zkrátka všude, kam byste dali šnytlík, můžete nasekat stejné množství česnáčku. Oživí mdlé ledové saláty z
hypermarketů, dodá chuť bílým grilovacím dipům na bázi kyselé smetany nebo tvarohu, které dokáže taky hezky
ozdobit, a můžete ho přihodit i do krémové polévky z brokolice nebo květáku.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17