Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2016
P. 13
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PAMPELIŠKOVÉ FALEŠNÉ KAPARY
250 g a více mladých poupat pampelišek, ještě pevně uzavřených, voda na
uvaření poupat, ocet, sůl, malé zavařovací skleničky s uzávěrem.
Malá poupata pampelišek opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je
nasypeme do vody a přivedeme k varu, dále ale nevaříme, ihned po dosáhnutí
varu je sundáme ze zdroje tepla, přecedíme a necháme usušit na hadrové
utěrce. Povařená, usušená poupata skládáme ve vrstvách do skleniček, každou
vrstvu posypeme solí. Plné sklenice zalijeme čistým octem,
dobře uzavřeme víčky a necháme v chladu a temnu několik dní uležet.

JARNÍ POLÉVKA S POPENCEM
1 šálek lístků popence, 300 g brambor, 150 g
uvařených krupek, 1,5 l vývaru z kostí, 1 ks petržele,
1 ks mrkve, kmín, pepř, sůl
Brambory, mrkev a petržel oloupeme. Nakrájíme na
kostičky a dáme vařit do vývaru. Ochutíme kmínem a
solí. Když jsou brambory a zelenina měkké, přidáme
vařené krupky a šálek lístků popence. Dochutíme pepřem, případně přisolíme a vaříme
ještě 3 minuty.

VEPŘOVÁ JÁTRA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
400 g vepřových jater, 2 lžíce worchestru, 1 lžíce
sojové omáčky, 1 lžíce protlaku, medvědí česnek,
grilovací koření, chilli, pepř, sůl
Nejprve játra očistíme a popřípadě odblaníme.
Nakrájíme na kusy a vložíme do misky, přidáme
protlak, pepř, medvědí česnek, semínka chilli, grilovací koření, sojovou
omáčku, worcester a promícháme. Necháme odležet aspoň hodinku.
Odleželá játra na pánvi restujeme aspoň 4 minuty z každé strany, záleží na tom, jak jste nakrájeli široké kusy.
Nakonec je osolíme

TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT SE SLANINOU A ŽAMPIONY
1 kg brambor, 250 g žampionů, 80 g slaniny, 2 ks cibule, 1 ks pórku -
asi 10 cm, máslo, pepř, olej, sůl
Brambory pokrájené na kostky si zvlášť uvaříme a po vychladnutí je jen
třeba nožem posekáme na menší kusy. V menším kastrůlku si dáme pár
kapek oleje a lžíci másla. Na něm postupně orestujeme cibuli, slaninu,
pak žampiony, nakrájený pórek a vše osolíme a opepříme. Podlijeme asi deci vody a pod pokličkou chvilku
dusíme, dokud se voda nevypaří. Zeleninovou směs smícháme s brambory a nandáme na talíř.

MAKRONKY
moučka mandlová 250 gramů, cukr moučkový 250 gramů, bílek 200
gramů, cukr krupice 225 gramů, voda 3/4 decilitru, sůl 1 špetka,
potravinářské barvivo (podle chuti), náplň (podle vlastní chuti -
marmeláda, mascarpone smíchané s marmeládou nebo rozmačkaným
ovocem, máslový krém, čokoládová pomazánka...)
krém: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 200 ml suchého sektu
V misce smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky
rozdělíme na dvě poloviny (100 a 100 g). V kastrůlku smícháme krupicový
cukr s vodou. V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou a necháme vařit, dokud směs nedosáhne teploty 118
°C. První polovinu bílků vyšleháme v elektrickém robotu se špetkou soli do polotuha a postupně za stálého šlehání
přiléváme horký cukrový rozvar a dále šleháme, až vznikne velmi pevný sníh. Druhou polovinu bílků přimícháme
do směsi mandlové moučky s cukrem a promícháme (vznikne kaše). Pak vmícháme prochladlý pevný sníh a
hmotu případně obarvíme potravinářskými barvami. Připravenou hmotu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s
hladkou trubičkou na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou do tvaru koleček o průměru
asi 4 cm (celkem asi 40) a necháme je 45 minut osychat. Makronky vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a
pečeme 10 minut. Z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí. Nakonec makronky po dvou slepíme
vybranou náplní.
Příprava krému: Maś lo s cukrem vyš lehejte do svě tleh́ o kreḿ u a pak postupně zaš lehav́ ejte sekt pokojové teploty.
Na kvalitě vína určitě nešetřete, sektu v krému není málo a dodává mu nejen lehkost, ale i chuť.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18