Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 19/2018
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 19/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HRÁŠKOVÉ NOKY SE SLANINOU
200 g mraženého hrášku, 100 g anglické slaniny (plátky), 80 g hladké mouky, 1
hrst parmazánových hoblinek, 1 ks vejce, bílý mletý pepř, voda, sůl.
Hrášek vysypeme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut, pak ho slijeme do
sítka a necháme vychladnout, šťouchadlem na brambory nebo tyčovým mixérem
rozmixujeme na kaši. Přidáme mouku, vejce, sůl a pepř, vymícháme těsto, musí
mít takovou konzistenci, aby z něj šly vykrajovat noky, takže, pokud je řídké,
přidáme ještě trochu mouky. Dvěma polévkovými lžícemi vykrajujeme noky, které
vkládáme do vroucí osolené vody, jakmile nám noky vyplavou na hladinu,
necháme ještě minutku povařit. Noky vyjmeme a podáváme s vyškvařenou
slaninou a parmazánovými hoblinkami.

NOKY S VEJCI
Na těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 lžičky soli, 2 ks vejce, špetka
strouhaného muškátového oříšku, voda na uvaření noků. Na vaječinu:6 ks vajec,
100 g slaniny, tuk a sůl
Z ingrediencí na těsto vymícháme tužší těsto, podle potřeby buď doředíme
mlékem, nebo naopak přisypeme mouku, těsto necháme odpočinout a do většího
kastrolu nebo hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme 3 lžičkami soli. Slaninu
necháme v rendlíku vyškvařit, přidáme vajíčka a vymícháme vaječinu, dosolíme
dle vlastní chuti. Do vroucí osolené vody hážeme noky, které vykrajujeme
polévkovou lžící, vařechou opatrně promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu,
jakmile vyplavou k povrchu, vaříme ještě cca 2-3 minuty. Okapané noky ihned
servírujeme na talíře, přidáme umíchaná vajíčka a promícháme.

CIBULOVÁ MARMELÁDA
1 kg červené cibule, 3 ks větší stroužky česneku, 350 ml červeného vína, 4-5 lžic vinného
octa, 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, tymián, černý pepř, sůl.
V hrnci zpěníme máslo spolu s olivovým olejem. Na malém plameni orestujeme na plátky
pokrájenou cibuli s česnekem. Po 10 minutách přidáme cukr, tymián a polovinu výše
uvedené dávky octa, promícháme a na malém plaménku necháme asi 10 minut dusit, často
promícháme. Pak osolíme, okořeníme pepřem, dochutíme octem a dusíme ještě 10 minut.
Nakonec přilijeme víno a necháme dusit, aby se odpařila všechna tekutina a vznikla hustá
marmeláda.

BEZOVÝ DORT
Na korpus: 200 g máslových sušenek (mohou být také celozrnné), 80 g
másla, 2 lžíce mléka a 2 lžičky cukru.
Krém: smetanu ke šlehání s naloženým květenstvím (220 g smetany +10
květů – nechte louhovat několik hodin, ideálně přes noc), 250 g plnotučného
tvarohu, 100 g cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 vejce, větší špetka soli.
Navíc: 150 g zakysané smetany, trochu kvítek na ozdobu.
Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Zatímco se trouba rozehřívá, položte na
větší mísu cedník, do něj vyklepejte bezinkovou smetanovou směs a nechte
odkapávat. Mezitím rozdrťte, rozmixujte nebo rozválejte sušenky, smíchejte s
máslem a cukrem a natlačte do máslem vymazané dortové formy. Nechte cca
10 minut zapéct a mezitím si připravte krém. Smíchejte tvaroh s cukrem a po
jednom přidejte vejce. Přidejte smetanovo bezovou směs, květy pořádně
zmáčkněte, aby se dostalo co nejvíce chuti, dochuťte citronovou šťávou,
případně trochou cukru.
Smetanovou směs dejte na upečený korpus a nechte ještě zapékat, pečte asi
30 minut. Po upečení a vychladnutí potřete zakysanou smetanou a ozdobte kvítky bezu.

25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30