Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 17/2015
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ČESNEKOVÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA SE SLANINOU A BYLINKAMI
Růžičková kapusta očištěná od nevzhledných lístků 300 - 350 g, Sůl, Pepř
mletý, Česnek dle chuti a velikosti stroužků 2 - 3 stroužek, Anglická slanina
nebo moravská -150 g, Olej nebo sádlo, Rozmarýn nebo tymián, petrželka...
dle chuti.
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme
2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme
okapat. Do pánve s trochou rozpáleného tuku přidáme dobře okapané
kapustičky, nasekaný česnek, na nudličky pokrájenou slaninu, nasekané
bylinky, osolíme, opepříme a za občasného promíchání osmažíme dozlatova. Kapustičky můžeme podávat jako
hlavní chod s bramborem nebo jako zeleninovou přílohu k minutkám, pečenému nebo grilovanému masu.
Výborné jsou i samotné. Pokud místo slaniny použijeme uzené tofu nebo šmakouna, kapustičky můžeme podávat
jako bezmasý pokrm.

PLNĚNÉ BRAMBORY
12 ks větších brambor, 2 ks tavené sýry, 1 ks česnek, 300 g mletého
masa, majoránka, máslo, kmín, pepř, sůl
Stejně velké brambory omyjeme, otřeme, ale neloupeme a dáme na plech
péct do rozpálené trouby. Když brambory začnou z vrchu praskat a
měknout, vytáhneme je z trouby, z vrchní části odloupneme slupku a část
vnitřku vydlabeme. Vydlabanou bramborovou hmotu spojíme s masem,
utřenými tavenými sýry a ochutíme česnekem, majoránkou, kmínem solí a
pepřem. Do vydlabaných brambor vložíme zpět náplň a nahoru dáme
kousek másla a dáme znovu do trouby na 15-20 minut péct. Na porci dáváme 3 brambory a jako přílohu
podáváme například zelný salát.

CIBULE PLNĚNÁ RÝŽÍ, MASEM A PAPRIKOU
4 ks větší cibule, 2 ks paprikové lusky, 1 ks masitého rajčete, 400 g
vepřového masa, 250 g rýže, 3 lžíce oleje, 1/8 l vývaru, několik oliv (asi 10
ks černých a 10 ks zelených), řeřicha, paprika, pepř, sůl.
Rýži uvaříme dle návodu na obalu (většinou ji stačí 20 minut povařit v mírně
osolené vodě). Z oloupaných cibulí odkrojíme vršky, vydlabeme je tak, aby
zůstaly 2-3 vrstvy dužiny, vydlabanou dřeň nasekáme na jemno. Maso
nakrájené na kostičky a smíchané s cibulí orestujeme na dobře rozpáleném
oleji, přidáme očištěné a na kostičky nakrájené papriky a rajče. Olivy
slijeme, necháme okapat a pak je přidáme k masu. Nakonec do směsi
přimícháme důkladně okapanou rýži, okořeníme, krátce pokrm osmahneme. Připravenou směsí naplníme
vydlabané cibule, zbytek dáme kolem cibulí na vymaštěný pekáč nebo zapékací mísu, zalijeme vývarem a v
troubě vyhřáté na 175 °C zapékáme asi 25 minut. Hotové cibule na talířích sypeme nasekanou řeřichou.

ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA S LUČINOU
100 g šunky, 100 g lučiny, 1 dl smetany, pažitka, sůl
Lučinu ušleháme se smetanou. Přidáme nadrobno nakrájenou šunku a usekanou
pažitku. Osolíme a promícháme.

ČOKOLÁDOVÝ DORT S NADÝCHANÝM KRÉMEM
200 g kvalitní hořké čokolády, 30 ml silného espresa, 2 lžičky vanilkového
extraktu, 300 g hladké mouky, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 prášku do
pečiva, 150 g měkkého másla, 250 g krupicového cukru, 4 vejce, 250 ml
podmáslí
KRÉM: 3 bílky, 175 g krupicového cukru, 200 g měkkého másla, 75 g hořké
čokolády
Troubu zapněte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte a smíchejte s horkým
espresem a extraktem. Mouku prosejte s hřebíčkem a práškem do pečiva.
Máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte
vejce. Postupně přidávejte čokoládu, mouku a podmáslí. Nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut. Bílky na sníh
míchejte ve vodní lázni s cukrem, až se rozpustí a teplota dosáhne 71 °C. Vyšlehejte v lesklý pevný sníh – trvá to
asi 15 minut. Zašlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vychladlý dort prokrojte, promažte krémem a překryjte.
Ozdobte zbytkem krému.

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19