Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 10/2015
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

DOMÁCÍ PIVNÍ SÝR
250 g měkkého plnotučného tvarohu, 125 g romadúru, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce
másla, 1 dl piva desítky, špetka kmínu, sůl.
Romadúr nastrouháme na jemno. V misce utřeme změklé máslo do pěny a vmícháme
k němu měkký tvaroh. Přidáme nastrouhaný romadúr, mírně osolíme, okmínujeme, opaprikujeme, promícháme a
přendáme do kameninové nebo porcelánové misky. Vše zalijeme pivem, zakryjeme talířkem nebo utěrkou a v
teple necháme asi týden zrát, když sýr uzraje, vystoupí pivo nad hmotu (pokud máme méně kvalitní tvaroh,
zůstane pivo pod sýrem). Pak pivo slijeme, sýr vyklopíme z misky do čistého hadříku, zatočíme a necháme
odkapat.

KRUPICOVÉ NOKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
100 g krupice, 30 g másla, 200 ml mléka, 1 lžička soli, 2 ks vejce, slaná voda na
uvaření noků.
Do hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu, vhodíme máslo a sůl, až nám mléko
vře a máslo je zcela rozpuštěné, tak tenkým pramínkem přisypáváme krupici,
intenzivně mícháme (odpalujeme), dokud se nám těsto nelepí na stěny hrnce ani na
vařechu. Přidáme muškátový oříšek, zamícháme a necháme vychládnout. Pak do
hmoty přidáme vajíčka jedno po druhém, důkladně vymícháme. Lžící nebo pomocí dvou lžic vykrajujeme noky,
které házíme do vroucí osolené vody, vaříme 2 až 3 minuty (před každým dalším tvarováním noků namáčíme lžíce
ve vroucí vodě). Uvařené noky vytáhneme z vody a necháme důkladně okapat.

PEPŘOVÁ OMÁČKA
Na 250ml: 30g másla, 1 najemno nasekaná cibule, 1 stroužek
česneku, 40g čerstvého zeleného pepře, 125ml hovězího vývaru,
150ml smetany ke šlehání, 150ml 12% smetany
30 g másla rozpusťte na pánvi na středním plameni. Vsypte 1
najemno nasekanou malou cibuli. Smažte za stálého míchání 5
minut doměkka. Přidejte 1 stroužek česneku, prolisovaný, a 40 g
čerstvého či slitého nakládaného zeleného pepře. Minutu
míchejte. Vlijte 125 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany ke
šlehání a 150 ml 12% smetany, zamíchejte. Přiveďte k varu. Stáhněte oheň a nechte 10 minut bublat, aby se
objem zmenšil na půlku.

TERINA Z HOVĚZÍ OHÁŇKY
2 kg hovězí oháňky, 2 vepřové nebo telecí nožičky, 4 hřebíčky, 2 cibule, oloupané, 3 řapíky
celeru, pokrájené, pár snítek tymiánu, petrželky, bobkových listů svázaných v gáze, 3 pórky + 6
mrkví, omyté, 1 lžička koriandrových semen, podrcených, 500 ml výrazného suchého červeného
vína, 1 lžička paštikového koření, mořská sůl a čerstvě mletý pepř.
Vložte oháňky a nožičky do hrnce, zalijte vodou, aby byly potopené, a přiveďte k varu. Sbírejte
pěnu. Hřebíček zapíchejte do cibulí a přidejte k masu spolu s celerem, bouquet garni, pórkem a mrkví. Ztlumte a
nechte zvolna táhnout 3 hodiny, až se maso začne oddělovat od kosti. Vyjměte oháňky a oberte maso, dokud je
ještě horké. Vylovte pórek a mrkev, pokrájejte nadrobno a dejte stranou. Vývar přeceďte přes jemné síto a
přiveďte znovu k varu. Vařte, až se objem zmenší zhruba na třetinu (budete potřebovat 200 ml). V rendlíku
nasucho za stálého míchání opražte koriandr, až se rozvoní. Přilijte víno a vařte, až se zredukuje na čtvrtinu.
Přilijte 200 ml připraveného vývaru, vsypte paštikové koření, osolte a opepřete. Rozložte maso, mrkev a pórek do
nádoby na terinu a lehce upěchujte. Zalijte připravenou tekutinou. Uložte na 24 hodin do chladničky.

NEPEČENÉ BINGO ŘEZY

1 kg bebe sušenky, 1,2 l mléka, 1 bal. banánový pudink, 1 bal. vanilkový
pudink, 1 bal. karamelový pudink, 120 g krystalového cukru, 200 ml
smetany ke šlehání.
Pudinky si tradičně uvaříme v mléce (1 pudink = 400 ml mléka a 40 g
krystalový cukr). Připravíme si formu, kterou vyložíme sušenkami.
Navrstvíme banánový pudink, poklademe další vrstvu sušenek, navrstvíme
karamelový pudink, znovu poklademe sušenky, navrstvíme vanilkový
pudink a poklademe poslední vrstvu sušenek. Dáme do chladničky
nejméně na 4 hodiny. Na vrch natřeme vyšlehanou šlehačku a ozdobíme
čokoládovou rýží, strouhanou čokoládou nebo grankem. Dobrou chuť!

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19