Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2015
P. 12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PIVOVARSKÝ ŘÍZEK
500-600 g vepřové kýty, 200 g brambor, 2-3 ks stroužky česneku, 1-2 ks vejce, 1dl
piva, hladká mouka, majoránka, pepř, olej, sůl
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem a obalíme v
hladké mouce. Syrové brambory oloupeme a na jemno nastrouháme, přebytečnou
vodu z nich vymačkáme. K bramborám přidáme vejce, pivo, majoránku, sůl a pepř,
vše důkladně promícháme. V připraveném těstíčku obalíme plátky masa, smažíme
dozlatova na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborem a kyselým zelím.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S KAPÁNÍM
2 ks mrkve, 1 ks kedlubny, 1 šálek mraženého hrášku, 2 lžíce másla, kousek
celeru, kousek pórku, voda, sůl
Na kapání: 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička vody (nebo více dle potřeby), 1 ks
vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl (opatrně), Ostatní: bujón,
nasekané bylinky (pažitka, libeček, petrželka ...
Na rozehřátém másle osmahneme všechnu zeleninu (vyjma hrášku), kterou si
nakrájíme na libovolné tvary, restujeme 5 minut, pak zalijeme vodou (0,5 l),
osolíme a vaříme doměkka (kdo není nepřítelem bujonů, může pro zvýraznění chuti přidat gelový bujon Knorr
Zeleninový) Do hrníčku rozklepneme vejce, opatrně osolíme, strouhneme muškátový oříšek, přidáme mouku,
vodu a vidličkou vymícháme spíše řidší těstíčko, to pak pramínkem přiléváme do vroucí polévky a vidličkou
rozmícháme, udělá to jakoby takové "cucky". Polévku dochutíme solí a kořením, na závěr přidáme mražený
hrášek, pokud máme, přidáme nasekané bylinky (pažitka, libeček, petrželka ...).

ČERVENÁ ŘEPA S KŘENEM
1,2 kg červené řepy, 300 g křenu, Nálev: 1 l vody, 250 ml octa, 80 g cukru, 20 g
soli.
Červenou řepu očistíme, opláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po
zchladnutí ji oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen oškrábeme, na
jemno ustrouháme a smícháme s červenou řepou. Vodu svaříme spolu s octem,
cukrem a solí na nálev. Směs plníme do skleniček, zalijeme horkým nálevem a
sterilujeme 15 minut při 85 °C.

RÝŽOVÝ SALÁT SE ZELENINOU
250 g rýže, 80 g celeru, 8 dl vody, 1,5 dl majonézy, 3 ks rajčat, 1 ks zelené
papriky, 1 ks červené papriky, 1 ks jablka, 2 lžíce nasekané petrželky, 1
lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce oleje, pepř, sůl.
Zeleninu očistíme a nakrájíme vše nadrobno. Rýži propláchneme pod tekoucí
vodou, necháme okapat, opražíme na oleji, pak uvaříme obvyklým způsobem
ve vodě a necháme vychladit. V míse smícháme rýži, nasekanou zeleninu,
majonézu, citrónovou šťávu, pepř, sůl a podáváme vychlazené.

BOŽÍ MILOSTI S BÍLÝM VÍNEM
mouka pšeničná hladká 250 gramů, cukr krupice 50 gramů, máslo 50 gramů (změklé), sůl 1 špetka, žloutek 2

kusy, víno bílé 2 lžíce, smetana zakysaná 5 lžic, citronová kůra 1
lžička, sádlo 500 gramů (na smažení), cukr moučkový 200 gramů
(na obalení)
Ze všech surovin vypracujte vláčné těsto, které zabalené do
potravinářské fólie nechte minimálně 30 minut uležet v lednici. Z
těsta na pomoučněném vále vyválejte asi 1 mm silnou placku
(tloušťka je stejná jako u nudlového těsta), ze které rádýlkem
vykrajujte obdélníky o velikosti asi 12x3 cm. Každý obdélník uvnitř
podélně nařízněte a vzniklou dírkou provlečte jeden konec těsta. Boží milosti smažte dorůžova z obou stran ve
větším množství rozpáleného sádla nebo oleje (milosti musí v oleji plavat). Během smažení by se měly nafouknout
a vyplavat na hladinu. Usmažené milosti nechte okapat na papírové utěrce a ještě teplé je posypte moučkovým
cukrem.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17