Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 05/2015
P. 10
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY
400 g červené řepy, 100 g mrkve, 1 větší jablko, křen podle potřeby, 1 citrón, 10 ml
olivového oleje, pepř, sůl.
Oloupeme červenou řepu, mrkev a jablko. Vše jemně nastrouháme, přidáme k tomu
šťávu z citrónu, olivový olej a trošku nastrouhaného křenu. Vše pořádně
promícháme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Salát z červené řepy dáme na
hodinu vychladit do lednice. Salát z červené řepy je velmi dobrý a výživný.

KYTIČKOVÝ KOLÁČ NEBO MŘÍŽKOVÝ
Těsto: 300g hladké mouky, 160 g Hery – nakrájet na kousky nebo
nastrouhat, 80 g cukru, 2 žloutky, trošku (malá lžička) citronové kůry
nastrouhané, maličko kypřícího prášku. Náplň: tvarohová: 2 tvarohy (může
být i více), 1 žloutek, lžíce vanilkového pudingu – prášek, cukr, podle chuti,
rum.
Vše smícháme rukama v míse a na vále doválíme s podsypáváním mouky
do hladkého bochánku. Bochánek těsta rozdělíme na dvě části ¾ a ¼ . Z
většího bochánku vyválíme placku a vyložíme jí pekáč. Pokryjeme
tvarohovou náplní a klademe rovnoměrně vykrajované kytičky, nebo vytvoříme proužky a z nich mřížky, do otvorů
vkládáme jahodovou, nebo rybízovou marmeládu, luxusní je šípková. Dáme do vyhřáté trouby péct cca 40 minut
na 200°C.

DOMÁCÍ CHLÉB
3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku vody, 0,5 lžičky sušeného droždí, 1,5
lžičky soli, drcený kmín.
V míse smícháme všechny sypké suroviny – sůl, mouku, kmín a droždí.
Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme folií a
necháme 12 – 18 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučněnou
desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho posypeme moukou a
necháme chvíli odpočívat. Následně těsto vytvarujeme do bochníku a
necháme ještě hodinu kynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 200°C a
dáme do ní současně rozpálit litinový hrnec (nebo obyčejný hrnec, bez umělé hmoty). Bochník dáme opatrně do
rozpáleného hrnce a přikryjeme poklicí. Chleba takto pečeme 30 minut. Po půl hodině poklici sundáme a pečeme
dalších 20 minut.

DOMÁCÍ BULKY – DALAMÁNKY
½ hrnku celozrnné mouky, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 2 žloutky,
1 lžičky soli, 1 kostka droždí, ½ másla, lžička cukru.
Z ingrediencí vypracujeme jemné nelepivé těsto, ideální je jej nechat
vypracovat v domácí pekárně, program „Těsto“. Z těsta vytvoříme bulky,
můžeme rohlíky nebo housky, necháme ještě chviličku nakynout. Potřeme
vodou smíchanou s troškou oleje a sypeme solí, mákem, lněným semínkem
nebo kmínem, to podle chuti.

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
100 g pomazánkového másla, 50 g lučiny, 4 vejce natvrdo, najemno
nasekaná, 50g konzerva sardelových oček s kapary, okapaná a najemno
nasekaná, 1 svazek pažitky, najemno nasekané, 1 lžička hořčice, sůl a pepř.
Pomazánkové máslo utřete s lučinou. Smíchejte s vejci, očky, pažitkou,
hořčicí. Osolte a opepřete.

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15