Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 04/2015
P. 10
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

VRSTVENÝ SALÁT
1 sklenici sterilovaného celeru – nudličky (cca 350 g), 1 plechovku sterilované kukuřice (cca
425 ml), 1 plechovku kompotovaného ananasu (cca 400 g), 1 velký pórek, 300 g kuřecí
šunky, 300 g eidamu 30 %, 1 sklenici tatarské omáčky.
Z celeru slijeme šťávu a rovnoměrně ho poklademe do mísy. Na vrstvu celeru přidáme kukuřici bez nálevu.
Pokračujeme vrstvou pórku, který si nakrájíme na velmi jemné proužky. Na to následuje slitý kompotový ananas
nakrájený na drobné kousky. Předposlední vrstvu tvoří šunka, také na malé kousky nakrájená. Na konec vše
zasypeme tvrdým sýrem, nastrouhaným na hrubém struhadle. Takto připravený vrstvený salát přikrytý alobalem
dáme do lednice vychladit na 24 hodin. Na druhý den celý salát důkladně promícháme s 1 sklenicí tatarské
omáčky. Hotovo. Výborný vrstvený salát je připraven!

JEDNODUCHÉ PEČENÉ BRAMBORY
400g brambor, 4 lžíce olivového oleje, oblíbené bylinky (tymián, rozmarýn)
Brambory nakrájejte na osminky a dáme je na zhruba 8 minut povařit. Scedíme je a ještě teplé
promícháme s bylinkami a olejem. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, osolíme
hrubozrnnou solí a pečeme v rozehřáté troubě na 180-200°C zhruba 30 minut.

POMAZÁNKA Z KOŘENOVÉ ZELENINY
70 gramů mrkev, 50 gramů kořen celeru, 50 gramů petrželový kořen, 70 gramů cibule, 1
lžíce olej, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce Majonéza, sůl, pepř, nasekaná pažitka.
Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme najemno. Všechnu zeleninu
pozvolna podusíme na oleji doměkka. Necháme vystydnout. Smícháme s hořčicí, majonézou a ochutíme solí
pepřem a přidáme nasekanou pažitku.

PIKANTNÍ VEPŘOVÁ PEČÍNKA
Vepřová pečeně - 2 kg, Olivový olej, Fenyklová semínka - 2 lžičky, Muškátový oříšek
strouhaný, Červená cibule, oloupaná a nakrájená nahrubo - 2 ks, Bobkový list – 4, Jablečný
ocet - 250 ml, sůl, pepř mletý. Troubu předehřejte na 240 °C.
Kůžičku na mase nakrojte šikmými řezy. Zakápněte olejem, potřete solí, pepřem, fenyklem
a muškátovým oříškem. Maso vložte do poměrně těsného pekáčku nejprve kůží dolů, přidejte trochu olivového
oleje a opékejte několik minut. Přidejte cibuli a bobkový list, zakapejte octem a snižte teplotu na 200 °C. Pečte
něco přes hodinu, maso potírejte vypečenou šťávou a asi v polovině pečení obraťte kůží nahoru, aby se hezky
vypekla. Pokud je málo šťávy, přilévejte trochu vody. Upečené maso vyjměte a nechte chvíli odpočívat. Ze šťávy
odstraňte případný přebytečný tuk a koření a šťávu svařte asi s hrnkem vody, odškrabujte přípečky. Maso krájejte
na co nejtenčí plátky.

MASOPUSTNÍ KOBLIHY
500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení pracovní ploch, 40 g krupicového
cukru, 40 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 3 lžíce rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli,
nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 250 ml oleje na smažení, asi 200 g zavařeniny na plnění,
nejlépe domácí, moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení.
V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Kašičku dejte
na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout; směs začne pěnit. V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a
postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlé droždí, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou
kůru, mouku a s mlékem zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě
hodiny kynout. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou
naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou
trochu zavařeniny (nedávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu), zbylá kolečka dokrojte. Položte na
zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené.
Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout. Tuk rozehřejte v menším
hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký. Opatrně vkládejte
koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyjímejte drátěnou naběračkou. Nechte na vrstvě ubrousků okapat
přebytečný tuk a podávejte pocukrované.

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15