Page 33 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2019
P. 33
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2019

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PEČENÁ POLÉVKA – aneb kompletní menu na sváteční oběd
2 kg Hovězího masa (kližka, opony, veverka apd.), 6 mrkví, 1 celer, 3 petržele, 1 cibule,
3 stroužky česneku, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, voda.
Do většího pekáče s pokličkou dáte všechny suroviny, zalijete vodou a dáte péct přikryté
pokličkou. Ideální je péct večer cca 3 – 4 hodiny, průběžně kontrolovat a dolévat vodu.
Vypnout a nechat v troubě do druhého dne. Druhý den pomalu dopékat do času
podávání. Zeleninu dejte zvlášť a pokrájejte, maso také a vývar přeceďte.
Podávejte vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi. Maso jako druhý chod s domácí
tatarkou a vařeným bramborem.

CELESTÝNSKÉ NUDLE
3 vajíčka, 6 lžic špaldové mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, pepř, bylinky: libeček,
petrželka, mléko a olej
V misce rozmíchejte vejce se solí, kořením a bylinkami, přidejte mouku a lžíci oleje a
postupně přilévejte mléko, dokud není těsto jemné a hladké jako na palačinky.
Na pánvi pečte jednu palačinku za druhou a nakonec je rozkrájejte na nudle.

DOMÁCÍ TATARKA
1 majonéza, 4 nakládané okurky, 1 cibule, 4 kapary, lžička sardelové pasty, sůl, pepř, 1
lžíce plnotučné hořčice.
Všechny suroviny nakrájejte na jemno a smíchejte s kořením a majonézou, podávejte
vychlazené.

ZAPEČENÉ TOASTY
300 gramů mletého masa, např. hovězí-vepřové, 3 kusy střední bagety, 125 gramů
sýru mozzarella, 1 balení nakládaných krájených rajčat, 3 lžíce oleje, čerstvé nebo
sušené oregano.
Opečte maso na horkém oleji do okamžiku, až začne být sypké. Přilijte rajčata a vše
důkladně promíchejte. Osolte a opepřete. Nakrájejte bagety šikmo na menší plátky.
Rozložte směs rovnoměrně na bagetách, nahoru položte plátky sýra. Zapékejte
přibližně 5 minut při teplotě 220 stupňů Celsia. Servírujte posypané čerstvým nebo sušeným oreganem.

ZELNÍKY (PLACKY)

500 g hladké mouky, 150 g sádla, 400 g kysaného zelí, vymačkaného a pokrájeného, 2
vejce (jedno rozšlehané), hrst čerstvě nasekané majoránky, nebo petrželky, či
mateřídoušky, sůl
Na vále zpracujeme mouku se sádlem, zelím a jedním vejcem. Vyválíme placku asi půl

centimetru silnou. Placku válečkem přeneseme na plech, nakrájíme ji na čtverečky, a ty
potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme majoránkou. Pečeme při 200 stupních do
zlatohněda. Čtverečky pak od sebe oddělíme nožem.

KYTIČKOVÝ KOLÁČ NEBO MŘÍŽKOVÝ
Těsto: 300g hladké mouky, 160 g Hery – nakrájet na kousky nebo
nastrouhat, 80 g cukru, 2 žloutky, trošku (malá lžička) citronové kůry
nastrouhané, maličko kypřícího prášku. Náplň: tvarohová: 2 tvarohy (může
být i více), 1 žloutek, lžíce vanilkového pudingu – prášek, cukr, podle chuti,
rum.
Vše smícháme rukama v míse a na vále doválíme s podsypáváním mouky do
hladkého bochánku. Bochánek těsta rozdělíme na dvě části ¾ a ¼ . Z většího
bochánku vyválíme placku a vyložíme jí pekáč. Pokryjeme tvarohovou náplní a
klademe rovnoměrně vykrajované kytičky, nebo vytvoříme proužky a z nich
mřížky, do otvorů vkládáme jahodovou, nebo rybízovou marmeládu, luxusní je šípková. Dáme do vyhřáté trouby péct

cca 40 minut na 200°C.

33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38