Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 50/2014
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

NADÍVANÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA
6 ks větších kuřecích křidélek, 3 ks stroužky česneku, 1 ks červené cibule, 400 g vinné
stočené klobásy, 50 g slaniny, grilovací koření, pepř, olej, sůl.
Maso omyjeme a odřízneme kůži, tak, aby vznikla kapsa. Pak si uděláme náplň; na oleji
zesklovatíme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostičky slaniny,
prolisovaný česnek a vinnou klobásku, kterou vymačkáme ze střívka, směs několikrát na
pánvi promícháme, pak sundáme ze zdroje tepla a necháme prochladnout. Masovou hmotu
okořeníme solí a pepřem, pomocí igelitového sáčku s ustříhnutým rohem plníme kapsy
(naplněná křidélka popřípadě svážeme). Nakonec křidélka okořeníme grilovacím kořením a
pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.

OPILÉ ŠVESTKY
12 ks sušených švestek, 12 ks plátků anglické slaniny, 100 ml slivovice, párátka
Švestky na několika místech propíchneme vidličkou, pak je zalijeme slivovicí a necháme
nejméně 4 hodiny naložené. Nacucané švestky obalíme ve slanině, ty zajistíme párátky.
Špízy na pánvi z obou stran opečeme, ke konci je lehce polijeme slivovicí a špízy zapálíme.
Flambované jednohubky ihned podáváme jako předkrm nebo přílohu k pečenému, nebo
grilovanému masu.

KMÍNOVÉ ROHLÍČKY
2 litry hladké mouky, 1 litr vlažné husté smetany, 85 g másla, 8 g cukru moučka, 3 lžíce
rozdrobených čerstvých kvasnic, dvě špetky soli, trochu nastrouhaného zázvoru, rozšlehané
vejce na pomašlení, hrubozrnná sůl a kmín na posypání, z půlky citrónu drobně nakrájená,
nebo raději nastrouhaná kůra
Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do něj dáme kvasnice, ty zalijeme vlažnou smetanou, ke kraji dáme
kousky másla, nasypeme citronovou kůru, sůl, zázvor a cukr (trochu cukru dáme i ke kvasnicím, urychlíme tak
nastartování kvásku). Jakmile nám kvásek vzejde, vypracujeme těsto, z něj na pomoučené pracovní ploše
vyválíme plát těsta, z kterého odkrojujeme menší trojúhelníky, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíku,
ty klademe na pečící papír na plech, mírně je zahneme. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme
hrubozrnnou solí a kmínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

JEDNOHUBKY S KŘENOVOU PĚNOU A SALÁMEM
4-6 ks rohlíků, 100 g tenkých koleček tvrdého salámu, snítky zelené petrželky
Na křenovou pěnu: 50 g pomazánkového másla, 50 g taveného sýra, 3 lžíce ušlehané šlehačky,
1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu.
Rohlíky nakrájíme na silnější kolečka, ta, nejlépe pomocí cukrářského sáčku, postříkáme
křenovou pěnou. Každou jednohubku ozdobíme kolečkem salámu a snítky petrželky, zajistíme
párátky a můžeme podávat.
Příprava křenové pěny: Máslo utřeme s taveným sýrem a nastrouhaným křenem, hmotu osolíme podle chuti.
Přidáme do husta ušlehanou šlehačku, promícháme.

HORKÉ TŘEŠNĚ
Recept na 8 porcí: 400 g kompotových třešní, 150 g cukru, 1 l bílého vína, 1/2 l bílého rumu, 1
lžička mleté skořice, 3 ks hřebíčku
Z třešní slijeme šťávu. Vložíme je do hrnce, přelijeme vínem, rumem a jednou čtvrtinou šťávy
z třešní. Přidáme cukr, koření a pomalu zahříváme, až máme nápoj horký, těsně před bodem
varu. Nevaříme!

ČAJ NA LÉČENÍ KOCOVINY
500 ml vody, 1 lžička květů tužebníku, 1 lžička listů mladých
kopřiv, 3 ks zelené tobolky kardamomu, 1 ks tak 2-2,5 cm
naklepaného zázvorového kořene
Nejlépe přímo do nádoby na přípravu čaje vložíme všechny výše
uvedené ingredience, které pak zalijeme horkou vodou. Necháme
5 minut luhovat. Přecezený, ještě teplý čaj, si nalijeme a popíjíme,
dokud příznaky kocoviny nezmizí. Pokud čaj vychladne, nevadí, funguje i studený.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16