Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 50/2014
P. 10
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ČOČKA
Podle naší staré lidové tradice by na žádné novoroční tabuli neměla chybět pořádná porce čočky, to abychom měli
v nastávajícím roce dostatek peněz.

Čočka je velice bohatým zdrojem těch nejlepších
esenciálních kyselin, které si naše tělo přeměňuje na
tolik potřebné bílkoviny. U vegetariánů a veganů se
čočka vedle dalších luštěnin proto těší obzvlášť
velké oblibě. Velice prospěšná je také dětem v
období vývinu, ale stejně tak všem věkovým
skupinám bez rozdílu.
Bez dostatečného přísunu železa se z nás lehce
stane unavená mátoha, v případě jeho
dlouhodobého nedostatku nám dokonce hrozí vážné
zdravotní následky. Čočka je jednou z luštěnin
bohatých právě na tento prvek, je tedy tou pravou
potravinou např. pro lidi trpící chudokrevností.
Obzvlášť ženy, které každý měsíc díky menzes
ztrácejí množství krve, by ji měly do svého jídelníčku
zařadit doslova s železnou pravidelností.
V čočce ale najdeme i mnoho vápníku, draslíku,
vitaminy skupiny B a karoteny pro syntézu vitaminu
A. Obsahuje také vlákninu, která čistí náš zažívací
trakt od nebezpečných usazenin a stimuluje presitaltiku střev.
Dalším, neméně důležitým prvkem, bohatě obsaženým v čočce, je zinek. Je to strážce naší imunity a správné
produkce hormonů, významně se podílí na syntéze bílkovin a tak na zdraví našich tkání, hlídá hladinu inzulínu v
krvi a celkově silně podporuje regeneraci a rekonvalescenci našeho těla. Zinek potřebujeme všichni, pro děti je
důležitý pro správný mentální a fyzický vývoj, těhotné ženy ho potřebují ve zvýšených dávkách pro zdravý vývoj
plodu, pro dospělé hraje významnou roli např. pro plodnost a potenci, pevné nervy a výkonný mozek. Pokud
čočku jíme pravidelně, alespoň jako součást jiných pokrmů, děláme opravdu kus dobré práce pro naše zdraví.
Čočka je díky vysokému obsahu cukrů sytou potravinou, což ovšem neznamená, že bychom po ní přibírali.
Dodává našemu tělu mnoho glukózy - cukru, který se uvolňuje do krve a proudí všude tam, kde je potřeba
natankovat dávku energie pro provoz. Náš mozek i svaly by byly bez pravidelného přísunu glukózy doslova k
nepoužití, cítili bychom se unavení, nesoustředění a celkově utlumení. Sytost čočky je dána právě bohatostí na
tento důležitý cukr, je tedy jakousi injekcí energie pro celé tělo.

Jak čočku správně vařit?
Že je mnohem lepší čočku namáčet alespoň 2 hodiny před vařením, nejlépe přes noc, to asi ví většina z nás. Při
tepelné úpravě čočky je ale třeba dbát jednoho důležitého pravidla - čočku namáčíme pouze do studené vody!
Pokud bychom ji zalili vodou horkou, i po dlouhém vaření by zůstala poměrně tvrdá. Ze stejného důvodu je také
lepší přidávat sůl až po nějaké době jejího vaření. Čočka loupaná, červená a žlutá čočka obecně potřebují kratší
dobu vaření, než ostatní druhy.

ČOČKA ČERVENÁ
Tento druh čočky má po oloupání hnědé slupky červené zbarvení.
Chybějící slupka přispívá ke zlepšení stravitelnosti a ke snížení
nadýmání. Nemá však již schopnost klíčit. Při vaření se mění její
barva z červené na žlutou a má tendenci se velmi rychle uvařit a
rozpadnout. Proto je vhodná především do polévek a pikantních
předkrmů nebo jako příloha. Je těžké se vyvarovat tomu, aby nám
nevznikla kaše. Nic se neděje, v indické kuchyni jsou například
takovéto kaše velmi oblíbené. Následující recepty Vám ukáží, že má
červená čočka v kuchyni své místo.
Původ této čočky je zřejmě turecký, dnes je rozšířena v celé Asii a
postupně i v Evropě.
Základní příprava: Červenou čočku propláchněte, vložte do vody,
přiveďte k varu, vařte 10 – 15 minut do měkka. Před dovařením
přidejte sůl nebo ocet.

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15