Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2015
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BEZLEPKOVÉ PERNÍČKY
500 g bezlepkové mouky Jizerka, 120 g tekutého medu, 100 g moučkového cukru, 100 g
másla, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky kakaa, 1 lžička sody, 1/2 sáčku prášku do
pečiva, 1 ks vajíčka do těsta, papír na pečení, vajíčko na potření upečených perníčků. Ze
všech ingrediencí zpracujeme těsto, které se díky medu spojí, necháme do druhého dne
odležet v chladu zabalené ve fólii. Druhý den těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát
silný tak 3-4 mm, vykrajujeme tvary, které skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením
perníčky ještě potřeme vodou, pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C 10-15 minut. Po pečení ještě teplé
perníčky potřeme rozkvedlaným vejcem a případně ozdobíme bílkovou polevou.
BEZLEPKOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ
150 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 1 vejce, 70 g mletyć h
mandlí, 250 g bezlepkové mouky, marmeláda na slepování (např. rybízová nebo malinová) a
moučkový cukr na poprášení. Troubu předehřejte na 220 °C. Máslo a moučkový i vanilkový
cukr utřete do pěny, přidejte vejce a šlehejte ještě 2 minuty. Pozvolna zapracujte mandle a
mouku tak, abyste získali soudržné těsto; bude měkčí než klasické linecké. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň
hodinu odležet v chladu. Těsto vyválejte na asi 2mm plát, z poloviny vykrájejte plné hvězdičky (nebo kolečka), z
poloviny s kolečkem uprostřed. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova; trvá to asi 8 minut. Po
vychladnutí slepujte pikantní marmeládou a pocukrujte moučkovyḿ cukrem.
BEZLEPKOVÉ ČOKOKOSTKY
250 g kvalitní 70% čokolády, 250 g másla, změklého, 150 g krupicového cukru, 6 vajec, 250
g mletyć h loupanyć h mandlí, 2 lžíce světlé bezlepkové mouky nebo kukuřičného škrobu. Na
polevu: 200 g čokolády se 70 % kakaa, 40 loupanyć h mandlí na ozdobu.
Troubu předehřejte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni (nebo opatrně v
mikrovlnce) a nechte lehce vychladnout. Máslo s cukrem utřete do pěny a postupně
vmíchejte vejce, mandle, čokoládu a mouku. Hmotu rozetřete na plech s pečicím papírem. Pečte 40–45 minut.
Čokoládu na polevu rozpusťte s kapkou vody ve vodní lázni a potřete jí vychladlý korpus. Nakrájejte na čtverce 5
x 5 cm a každý ozdobte mandlí.
BEZLEPKOVÁ ROLÁDA S BANÁNEM
5 vajec, 2 lžíce kakaa, 50 g cukr moučka, pařížský krém: 1 smetana na šlehání + 1 tabulka
čokolády na vaření svaříme a necháme vychladnout v ledničce, nejlépe do druhého dne, pak
vyšleháme jako šlehačku, 2 banány. Oddělíme si žloutky s bílky. Žloutky s cukrem a kakaem
vyšleháme do hnědé pěny. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Ten pomalu a
zlehka přimícháváme k čokoládově hnědé pěně. Na plech rozprostřeme pečící papír a potřeme ho zlehka máslem.
Těsto vlijeme na papír a pečeme v předehřáté troubě 8 minut na 180 stupňů. Poté vyndáme, přeložíme přes
utěrku a zbavíme ihned pečícího papíru. Poté potřeme pařížským krémem, na kraj položíme oloupané banány a
srolujeme, potřeme zbytkem krému a posypeme oříšky. Roládu necháme vychladit.
BEZLEPKOVÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY
0,5 kg kuřecího masa, sůl, čerstvý pepř, bílý jogurt, 1 vejce, kukuřičné lupínky, mandlové
lupínky, olej.
Maso nakrájet na proužky - stripsy 1,5 cm x 15 cm. Osolit a opepřit. Vložit do misky a zalít
jogurtem a 2 PL oleje. Zakrýt alobalem a dát odležet 1 den v lednici. Druhý den - rozšlehat
vejce a promíchat s marinovaným masem. Rozdrtit do další misky kukuřičné a mandlové
lupínky. Jednotlivé kousky masa obalit v lupíncích a dát na plech pokrytý pečícím papírem. Vložit do trouby
předehřáté na 180 C a péct 20 minut.
RESTOVANÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
Kapustičky, Slanina, Máslo
Umytým kapustičkám odřízněte košťálek, pokud je to potřeba a překrojte je na poloviny.
Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm kapustičky z obou stran 2-3 minuty.
Měly by chytit barvu, ale ne se spálit. Slaninu nakrájenou na tenké nudličky můžete přidat
na začátku anebo zvlášť a poté ke kapustičkám přidat bez vypečeného tuku. Osolte a
opepřete dle své chuti. Takto připravené kapustičky můžete jíst jen tak, anebo je
servírovat jako přílohu k rybě nebo k jednoduše upravenému masu. nebo můžete: Posypat kapustu oblíbeným
měkkým sýrem a zakápnout balsamicem. Přidat šlehačku s vysokým obsahem tuku a nechat ji rychle probublat až
trochu zhoustne. Smetana natáhne výpek a krásně zateče do kapustových lístků. Pokrm bude s těmito úpravami
sytější, ale chuť je vynikající.
13
BEZLEPKOVÉ PERNÍČKY
500 g bezlepkové mouky Jizerka, 120 g tekutého medu, 100 g moučkového cukru, 100 g
másla, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky kakaa, 1 lžička sody, 1/2 sáčku prášku do
pečiva, 1 ks vajíčka do těsta, papír na pečení, vajíčko na potření upečených perníčků. Ze
všech ingrediencí zpracujeme těsto, které se díky medu spojí, necháme do druhého dne
odležet v chladu zabalené ve fólii. Druhý den těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát
silný tak 3-4 mm, vykrajujeme tvary, které skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením
perníčky ještě potřeme vodou, pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C 10-15 minut. Po pečení ještě teplé
perníčky potřeme rozkvedlaným vejcem a případně ozdobíme bílkovou polevou.
BEZLEPKOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ
150 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 1 vejce, 70 g mletyć h
mandlí, 250 g bezlepkové mouky, marmeláda na slepování (např. rybízová nebo malinová) a
moučkový cukr na poprášení. Troubu předehřejte na 220 °C. Máslo a moučkový i vanilkový
cukr utřete do pěny, přidejte vejce a šlehejte ještě 2 minuty. Pozvolna zapracujte mandle a
mouku tak, abyste získali soudržné těsto; bude měkčí než klasické linecké. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň
hodinu odležet v chladu. Těsto vyválejte na asi 2mm plát, z poloviny vykrájejte plné hvězdičky (nebo kolečka), z
poloviny s kolečkem uprostřed. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova; trvá to asi 8 minut. Po
vychladnutí slepujte pikantní marmeládou a pocukrujte moučkovyḿ cukrem.
BEZLEPKOVÉ ČOKOKOSTKY
250 g kvalitní 70% čokolády, 250 g másla, změklého, 150 g krupicového cukru, 6 vajec, 250
g mletyć h loupanyć h mandlí, 2 lžíce světlé bezlepkové mouky nebo kukuřičného škrobu. Na
polevu: 200 g čokolády se 70 % kakaa, 40 loupanyć h mandlí na ozdobu.
Troubu předehřejte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni (nebo opatrně v
mikrovlnce) a nechte lehce vychladnout. Máslo s cukrem utřete do pěny a postupně
vmíchejte vejce, mandle, čokoládu a mouku. Hmotu rozetřete na plech s pečicím papírem. Pečte 40–45 minut.
Čokoládu na polevu rozpusťte s kapkou vody ve vodní lázni a potřete jí vychladlý korpus. Nakrájejte na čtverce 5
x 5 cm a každý ozdobte mandlí.
BEZLEPKOVÁ ROLÁDA S BANÁNEM
5 vajec, 2 lžíce kakaa, 50 g cukr moučka, pařížský krém: 1 smetana na šlehání + 1 tabulka
čokolády na vaření svaříme a necháme vychladnout v ledničce, nejlépe do druhého dne, pak
vyšleháme jako šlehačku, 2 banány. Oddělíme si žloutky s bílky. Žloutky s cukrem a kakaem
vyšleháme do hnědé pěny. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Ten pomalu a
zlehka přimícháváme k čokoládově hnědé pěně. Na plech rozprostřeme pečící papír a potřeme ho zlehka máslem.
Těsto vlijeme na papír a pečeme v předehřáté troubě 8 minut na 180 stupňů. Poté vyndáme, přeložíme přes
utěrku a zbavíme ihned pečícího papíru. Poté potřeme pařížským krémem, na kraj položíme oloupané banány a
srolujeme, potřeme zbytkem krému a posypeme oříšky. Roládu necháme vychladit.
BEZLEPKOVÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY
0,5 kg kuřecího masa, sůl, čerstvý pepř, bílý jogurt, 1 vejce, kukuřičné lupínky, mandlové
lupínky, olej.
Maso nakrájet na proužky - stripsy 1,5 cm x 15 cm. Osolit a opepřit. Vložit do misky a zalít
jogurtem a 2 PL oleje. Zakrýt alobalem a dát odležet 1 den v lednici. Druhý den - rozšlehat
vejce a promíchat s marinovaným masem. Rozdrtit do další misky kukuřičné a mandlové
lupínky. Jednotlivé kousky masa obalit v lupíncích a dát na plech pokrytý pečícím papírem. Vložit do trouby
předehřáté na 180 C a péct 20 minut.
RESTOVANÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
Kapustičky, Slanina, Máslo
Umytým kapustičkám odřízněte košťálek, pokud je to potřeba a překrojte je na poloviny.
Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm kapustičky z obou stran 2-3 minuty.
Měly by chytit barvu, ale ne se spálit. Slaninu nakrájenou na tenké nudličky můžete přidat
na začátku anebo zvlášť a poté ke kapustičkám přidat bez vypečeného tuku. Osolte a
opepřete dle své chuti. Takto připravené kapustičky můžete jíst jen tak, anebo je
servírovat jako přílohu k rybě nebo k jednoduše upravenému masu. nebo můžete: Posypat kapustu oblíbeným
měkkým sýrem a zakápnout balsamicem. Přidat šlehačku s vysokým obsahem tuku a nechat ji rychle probublat až
trochu zhoustne. Smetana natáhne výpek a krásně zateče do kapustových lístků. Pokrm bude s těmito úpravami
sytější, ale chuť je vynikající.
13