Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2015
P. 12
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
VLAŠSKÉ OŘECHY
Počátkem devadesátých let byl v rámci velké populační studie zjištěn
překvapující poznatek, že konzumace minimálně jedné porce ořechů
týdně chrání člověka před infarktem a tato ochrana se zvyšuje s
ještě častější konzumací. V dalších studiích byl tento poznatek potvrzen
se zjištěním, že ořechy mají příznivý vliv na zdravotní stav srdce u
mužů, žen a starších osob s vysokým tlakem krve. Vzhledem k
tomu, že ořechy mají vysoký obsah tuků (kolem 80 % energetické
hodnoty ořechů představuje tuk) byl tento poznatek překvapující a
vědci se proto zaměřili na zjištění, která složka ořechů má tak příznivé
účinky na organismus.
Většina tuků v ořeších obsahuje vysoký podíl pro zdraví prospěšných mono a poly nenasycených mastných kyselin
a pouze malé množství nasycených kyselin, které podporují tvorbu cholesterolu. Mono nenasycené a
především poly nenasycené masné kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (škodlivý cholesterol) a
hladinu lipidů v krvi. Když se však vzaly v úvahu všechny pozitivní účinky tuku ořechů, bylo zjištěno, že tento
tuk má větší schopnost snižovat úroveň cholesterolu, než by se předpokládalo. I při konzumaci malého množství
ořechů se projevují příznivé účinky, je proto pravděpodobné, že mimo snižování hladiny cholesterolu mají ořechy i
další žádoucí vlivy.
Kromě užitečných tuků, bílkovin a vlákniny obsahují různé druhy ořechů i různé směsi minerálních
látek a vitaminů. Většina obsahuje významné množství vitaminu E – účinného antioxidantu, který likviduje
volné radikály a zabraňuje tak negativnímu ovlivňování zdravých buněk, dále i kyseliny listové – důležité složky
zabraňující zvyšování koncentrace homocysteinu (aminokyseliny přítomné v krvi), představující další rizikový
faktor onemocnění srdce. Významný je rovněž podíl obsahu hořčíku, který ovlivňuje tlak krve. Ořechy rovněž
obsahují velké množství dalších složek – sterolů, fytoestrogenů a dalších látek s příznivým vlivem na
zdravotní stav srdce.
Podle některých nových poznatků mohou mít ořechy příznivý vliv na zánět cév, což je známka počátku vzniku
srdečních chorob. Ořechy obsahují vyšší množství argininu, který se podílí na tvorbě oxidů dusíku s
příznivým vlivem na arterie a podporu krevního oběhu. Nedávno zveřejněná studie uvádí, že strava
bohatá na vlašské ořechy pomáhá snižovat výskyt zánětů cév a může rovněž snižovat nepříznivé zdravotní
vlivy potravy s vysokým obsahem tuků (2,3). Není však jasné, zda se na ochraně cév podílejí polynenasycené
mastné kyseliny (vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3-mastné kyseliny), arginin, antioxidanty, nebo všechny
tři faktory.
Existují důkazy, že častá konzumace ořechů je spojená s nižším vznikem vzniku cukrovky 2. typu. Důvodem je
patrně jejich protizánětlivý účinek. Existují rovněž domněnky, že ořechy mohou mít ochranné účinky proti
některým typům rakoviny. Na příklad v rámci EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and
Nutrition) bylo zjištěno, že zvýšená konzumace ořechů a různých semen snižuje u žen riziko rakoviny
tlustého střeva. Tato souvislost však nebyla zjištěna u mužů.
Spotřeba jedné hrsti ořechů několikrát týdně prospívá zdraví, ačkoliv existují určité námitky. Ořechy mají totiž
vysoký obsah energie, proto by měly nahrazovat nějakou méně zdravou potravinu a nikoliv být konzumovány
navíc. Ořechy je nejlépe jíst v syrovém, přírodním stavu. Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost
aktivních složek, slané ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí
omezovat příjem soli. Navíc u některých osob existuje alergie na různé typy ořechů (para, mandle, lískové ořechy
atd.) nebo arašídové oříšky (arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny, podobně jako fazole nebo hrách,
z nutričního hlediska jsou však srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré). Alergie na ořechy může
způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy
alergických osob úplně vyloučeny.
„Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu. Melatonin je hormon, který u lidí
vylučuje epifýza. Uvedený hormon je spojován s indukcí spánku, protože se uvolňuje, pokud je tma. Výzkumníci
zjistili, že konzumací vlašských ořechů se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi a tím i antioxidační kapacita této
tekutiny. To může znamenat, že antioxidační účinek vlašských ořechů má vliv na snížení rizika rakoviny,
kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch, např. Alzheimerovy choroby,“ dočteme se
například na odborném portálu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, který informuje spotřebitele i
odbornou veřejnost o novinkách a objevech v oblasti zemědělství a potravinářství.
12
VLAŠSKÉ OŘECHY
Počátkem devadesátých let byl v rámci velké populační studie zjištěn
překvapující poznatek, že konzumace minimálně jedné porce ořechů
týdně chrání člověka před infarktem a tato ochrana se zvyšuje s
ještě častější konzumací. V dalších studiích byl tento poznatek potvrzen
se zjištěním, že ořechy mají příznivý vliv na zdravotní stav srdce u
mužů, žen a starších osob s vysokým tlakem krve. Vzhledem k
tomu, že ořechy mají vysoký obsah tuků (kolem 80 % energetické
hodnoty ořechů představuje tuk) byl tento poznatek překvapující a
vědci se proto zaměřili na zjištění, která složka ořechů má tak příznivé
účinky na organismus.
Většina tuků v ořeších obsahuje vysoký podíl pro zdraví prospěšných mono a poly nenasycených mastných kyselin
a pouze malé množství nasycených kyselin, které podporují tvorbu cholesterolu. Mono nenasycené a
především poly nenasycené masné kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (škodlivý cholesterol) a
hladinu lipidů v krvi. Když se však vzaly v úvahu všechny pozitivní účinky tuku ořechů, bylo zjištěno, že tento
tuk má větší schopnost snižovat úroveň cholesterolu, než by se předpokládalo. I při konzumaci malého množství
ořechů se projevují příznivé účinky, je proto pravděpodobné, že mimo snižování hladiny cholesterolu mají ořechy i
další žádoucí vlivy.
Kromě užitečných tuků, bílkovin a vlákniny obsahují různé druhy ořechů i různé směsi minerálních
látek a vitaminů. Většina obsahuje významné množství vitaminu E – účinného antioxidantu, který likviduje
volné radikály a zabraňuje tak negativnímu ovlivňování zdravých buněk, dále i kyseliny listové – důležité složky
zabraňující zvyšování koncentrace homocysteinu (aminokyseliny přítomné v krvi), představující další rizikový
faktor onemocnění srdce. Významný je rovněž podíl obsahu hořčíku, který ovlivňuje tlak krve. Ořechy rovněž
obsahují velké množství dalších složek – sterolů, fytoestrogenů a dalších látek s příznivým vlivem na
zdravotní stav srdce.
Podle některých nových poznatků mohou mít ořechy příznivý vliv na zánět cév, což je známka počátku vzniku
srdečních chorob. Ořechy obsahují vyšší množství argininu, který se podílí na tvorbě oxidů dusíku s
příznivým vlivem na arterie a podporu krevního oběhu. Nedávno zveřejněná studie uvádí, že strava
bohatá na vlašské ořechy pomáhá snižovat výskyt zánětů cév a může rovněž snižovat nepříznivé zdravotní
vlivy potravy s vysokým obsahem tuků (2,3). Není však jasné, zda se na ochraně cév podílejí polynenasycené
mastné kyseliny (vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3-mastné kyseliny), arginin, antioxidanty, nebo všechny
tři faktory.
Existují důkazy, že častá konzumace ořechů je spojená s nižším vznikem vzniku cukrovky 2. typu. Důvodem je
patrně jejich protizánětlivý účinek. Existují rovněž domněnky, že ořechy mohou mít ochranné účinky proti
některým typům rakoviny. Na příklad v rámci EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and
Nutrition) bylo zjištěno, že zvýšená konzumace ořechů a různých semen snižuje u žen riziko rakoviny
tlustého střeva. Tato souvislost však nebyla zjištěna u mužů.
Spotřeba jedné hrsti ořechů několikrát týdně prospívá zdraví, ačkoliv existují určité námitky. Ořechy mají totiž
vysoký obsah energie, proto by měly nahrazovat nějakou méně zdravou potravinu a nikoliv být konzumovány
navíc. Ořechy je nejlépe jíst v syrovém, přírodním stavu. Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost
aktivních složek, slané ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí
omezovat příjem soli. Navíc u některých osob existuje alergie na různé typy ořechů (para, mandle, lískové ořechy
atd.) nebo arašídové oříšky (arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny, podobně jako fazole nebo hrách,
z nutričního hlediska jsou však srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré). Alergie na ořechy může
způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy
alergických osob úplně vyloučeny.
„Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu. Melatonin je hormon, který u lidí
vylučuje epifýza. Uvedený hormon je spojován s indukcí spánku, protože se uvolňuje, pokud je tma. Výzkumníci
zjistili, že konzumací vlašských ořechů se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi a tím i antioxidační kapacita této
tekutiny. To může znamenat, že antioxidační účinek vlašských ořechů má vliv na snížení rizika rakoviny,
kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch, např. Alzheimerovy choroby,“ dočteme se
například na odborném portálu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, který informuje spotřebitele i
odbornou veřejnost o novinkách a objevech v oblasti zemědělství a potravinářství.
12