Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2017
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KAPŘÍ HRANOLKY
500 g kapřích filetů, 50 g hladké mouky, 30 g strouhanky, 100 ml bílého vína, 50 ml
worcestrové omáčky
3 ks stroužky česneku, 1 lžíce škrobu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička mletého zázvoru, 1
lžička mletého kmínu, olej na smažení.
Filety nakrájejte na 1 cm silné nudličky, a pokud je potřeba, zbavte je kůže. V misce smíchejte
víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek, do této marinády alespoň na 1 hodinu naložte
kapra. V jiné nádobě smíchejte všechny ingredience na obalení. Marinované kousky kapra
obalte v připravené směsi a na oleji smažte dozlatova.

MEDOVNÍČKY
120 g másla, 100 g medu, 140 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 500g
hladké mouky
NA KRÉM: 397g slazeného kondenzovaného mléka, 250g másla,
NA DOKONČENÍ: 400g švestkových povidel, rozmíchaných 200g mletých vlašských ořechů
Z másla, medu, cukru, vajec, sody a mouky vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte do
druhého dne v lednici odpočívat. Poté je vyválejte na tloušťku asi 3mm a vykrajujte kolečka o průměru zhruba 3–4cm.
Pečte při 150°C asi 5 minut dozlatova, nechte vychladnout. 25 koleček rozdrobte a dejte stranou, zbylé rozdělte na
třetiny. Kondenzované mléko vařte ve vodní lázni mírným varem zhruba 2,5 hodiny. Nechte vychladnout, přendejte do
mísy a spolu s máslem vyšlehejte do hladkého krému. Ořechy promíchejte s drcenými kolečky. Kolečka slepujte vždy
po třech. První pomažte povidly, přiklopte druhým, pomažte máslovým krémem a přiklopte třetím kolečkem. Takto
slepená kolečka dejte alespoň na hodinu ztuhnout do lednice, poté po obvodu i svrchu pomažte zbylým krémem a
obalujte ve směsi rozdrcených koleček a vlašských ořechů. Nechte alespoň 5 dnů rozležet.

KUŘECÍ ROLÁDA S NÁDIVKOU
1 ks kuřecí maso celé kuře (větší - alespoň 1400 g), 1 lžička sůl, 1
lžička pepř mletý, 2 ks rohlík starší, 2 ks vejce, 1 dl mléko, 150 g
slanina anglická, 1 plechovka nakládané žampiony, 1 ks paprika
čerstvá, 1 hrst petrželka nebo pažitka, 50 g másla do pekáčku.
Kuře si vykostíme, plát masa z něj si posolíme a uprostřed, po celé
délce nandáme nádivku. Přes nádivku přehneme okraje plátu (ty se budou kousek překrývat) a roládu provázkem
převážeme. Kraje(,,prdelky,,) rolády malinko zamáčkneme dovnitř, aby se náplň netlačila ven a též provázkem na délku
zpevníme. Pak roládu osolíme, vložíme do vymaštěného pekáčku a v předehřáté troubě pečeme přikryté zvolna 20
minut, pak odklopíme, teplotu zvýšíme a dopečeme jako klasické kuře s občasným podlitím a přelitím rolády výpekem.
Nádivka: pokrájené rohlíky na kostičky si namočíme v rozšlehaných vejcích s mlékem, solí a pepřem (dle chuti).
Přidáme pokrájenou papriku a slaninu, scezené žampiony (stačí malé balení), petrželku nebo pažitku a promícháme.

LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
1000 g brambor, 2 cibule, 4 stroužky česneku, slunečnicový olej, sůl, pepř mletý, 2 lžíce petrželky
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli také nakrájíme na
kolečka. Přidáme rozetřený česnek, sůl, olej, pepř a petrželku. Řádně promícháme a necháme v ledničce
uležet.

ROZPÍČKY
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 velký plátek Hery nebo obdobného tuku, 1
ks vejce, 3/4 ks kostky čerstvého droždí, 2 lžičky soli, špetka cukru, mouka na
pomoučení válu, papír na pečení
Mouku prosijeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko. V kastrůlku si
zahřejeme mléko s Herou tak, aby se nám Hera rozpustila, a sejmeme ze zdroje
tepla, až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku
cukru, necháme kvásek vzejít a pak ho přelijeme do mísy. Vypracujeme těsto,
mělo by být trochu řidší než na knedlíky, a necháme ho vykynout. Těsto
přendáme na pomoučenou plochu, vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky,
nebo více malých, jak budeme chtít, rozpeky by měly být před kynutím placaté o výšce cca 3 cm. Přendáme na plech s
pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme dozlatova.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23