Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2017
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

SKOŘICE
Skořici známe jako voňavé koření, kterým dochucujeme jídlo. V tradiční medicíně ale
byla využívána jako lék.
V našich krajích máme skořici neodmyslitelně spojenou s vůní Vánoc a zimy
To, čemu říkáme skořice, je odloupnutá a usušená kůra skořicovníku, stromu
dorůstajícího až úctyhodných 10 metrů. Nejznámějšími a nejčastěji pěstovanými druhy
jsou skořicovník cejlonský a čínský. Jak napovídají už samotné jejich názvy, pěstují se
především v Číně, na Cejlonu, na Jávě, na Filipínách, v Africe, v Brazílii a dalších
oblastech tropického a subtropického pásma. Usušená kůra skořicovníku se následně
zpracovává mnoha různými způsoby, jak pro kulinářské, tak pro léčebné účely.
V Asii se skořice tradičně používá pro zahřátí těla, přidává se za tímto účelem
hlavně do bylinných čajů. Látky obsažené ve skořici nás dokáží vnitřně zahřát a
rozproudit krev v našich žilách. Mají celkově povzbuzující účinek na naše tělo
i mysl, zahánějí chmury, zlepšují náladu a působí jako přírodní
afrodiziakum.
Skořice podporuje chuť k jídlu a má celkově velmi příznivý vliv na naše
zažívání, pomáhá léčit průjmová onemocnění a působí i proti nadýmání. Pro
své dezinfekční a antibiotické účinky a schopnost prohřátí organismu je
účinná také při léčbě nachlazení, kdy ji nejlépe přidáváme do bylinkových čajů. V
Asii se také tradičně předepisuje pro léčbu onemocnění močových cest.
Ženám se skořice doporučuje především pro svou schopnost napravovat poruchy
menstruace, snížit její bolestivost a upravit pravidelnost. Při klimakteriu
skořice pomáhá omezit nepříjemné průvodní potíže. Podle posledních výzkumů
byl prokázán účinek skořice při léčbě cukrovky, kdy užívání skořicových výtažků či
skořice samotné úspěšně snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Stejně tak
snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Skořice je také významný antioxidant,
chrání naše tělo před volnými radikály a čistí krev. Skořici můžeme užívat vnitřně buď výše jmenovaným
přidáním do čajové směsi, či přidáním do vhodného jídla. Pro vnější aplikaci používáme skořicových výtažků především

ve formě masážních olejů a tělových krémů. Aplikují se k úlevě při bolesti
svalů, při svalových křečích, na revmatické bolesti kloubů a
celkovému prohřátí a regeneraci tkání. Účinné látky také pomáhají s
urychlením metabolismu v buňkách a zrychlením látkové výměny,
čehož se v posledních letech hojně využívá k odstraňování
celulitidy. Pro své dezinfekční a antibiotické účinky se výtažky skořice
přidávají i do ústních vod, léčí zánětlivá onemocnění dásní. I když
všeobecně se při vnitřním užití mírných dávek na skořici nevyskytují žádné
specifické negativní reakce, těhotné ženy by ji měly raději konzumovat jen v
malých dávkách. V ojedinělých případech se někdy může vyskytnout
alergická reakce na skořici.
Jsou pokrmy a nápoje, které by bez skořice ztratily své typické kouzlo.
Vánoční cukroví, jablečný závin, perníčky, sušenky a jiné pečivo, zavařeniny. V mnohých kulturách se skořice používá i
na dochucení masitých pokrmů, chutney, gurmánských omáček a marinád. Skořicová kůra se také uplatňuje při výrobě
likérů a pálenek (malý tip: zkuste do lahve rumu, koňaku nebo vodky vložit jeden svitek skořicové kůry a za 14 dní
ochutnejte..)
Skořice se po mnohé generace také používá na aromatizování tabáku pro vodní dýmky, svíček, vonných tyčinek,
vánočních františků, vonných olejů a kadidel, samozřejmě také parfémů a jiných kosmetických výrobků.

Pohár zamilovaných
(zimní nápoj, který vás zahřeje, rozproudí vám krev a jistě vás příjemně povzbudí)
1 láhev červeného vína, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče, 2-3 svitky skořicové
kůry, 6 hřebíčků, med nebo nerafinovaný cukr pro ochucení. Ve větším hrnci smícháme
víno a šťávu z citrusů, přidáme koření, necháme krátce přejít varem, odstavíme z vařiče
a podle chuti osladíme, podáváme horké.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22