Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2016
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

RIZOTO S KAŠTANY, DÝNÍ A DÝŇOVÝMI SEMÍNKY
300 g vařené rýže (dlouhozrnné nebo ve směsi s divokou rýží), 1 malou dýni
(250 g), 1 lžičku sušeného mletého koriandru, 100 g vařených nebo vakuovaných
kaštanů, 6 plátků slaniny, jemně nakrájených, sůl a pepř na dochucení, několik
lístků čerstvé šalvěje, nasekané na jemno. Dýni oloupejte, rozčtvrťte, semínka
vydlabejte a nechte stranou. Čtvrtky dýně narovnejte do pekáčku a v troubě
předehřáté na 180/160 stupňů pečte, dokud nezměknou; trvá to asi půl hodiny.
Pak ji nakrájejte na kousky nebo kostičky a promíchejte se slaninou. V misce
smíchejte koriandr, slaninu, sůl, pepř, šalvěj, dýňová semínka a pokrájené
kaštany. Směsí posypte kousky dýně a ještě krátce zapečte v troubě, aby se
slanina vypekla. Pak už jenom promíchejte s uvařenou rýží.

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z PEČENÝCH KAŠTANŮ
50 g másla, 1 malá cibulka, najemno nakrájená, 50 g řapíkatého celeru, pokrájeného, 2 plátky čerstvého zázvoru,

200 g připravených kaštanů, 1 l kuřecího vývaru, sůl, pepř a mletý zázvor na
dochucení, 50 ml smetany ke šlehání, ušlehané, plátky uzeného kuřete nebo kachny
šlehačka a drcené kaštany k podávání. Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte najemno
nakrájenou cibulku a asi dvě minuty míchejte. Přihoďte řapíkatý celer, zázvor a
kaštany. Minutu nebo dvě opékejte a pak zalijte vývarem. Povařte třicet až třicet pět
minut. Polévku rozmixujte, osolte a okořeňte. Hustý krém zjemněte ušlehanou
smetanou. Podávejte s plátky uzeného kuřete nebo kachny, doplňte šlehačkou a drcenými praženými kaštany.

KAŠTANOVÁ NÁDIVKA DO KRŮTY
2 cibule, česnek, 250 ml drůbežího vývaru, calvados, jablka, tymián, šalvěj,
rozmarýn, sůl, pepř, ½ veky, ¼ kg kaštanů, ¼ kg sušených švestek.
Na másle opečte dvě velké cibule nakrájené na jemná kolečka. Až je cibule
dosklovata, přidejte plátky ze tří stroužků česneku a ještě minutku opékejte. Základ
přelijte 250 ml drůbežího vývaru a deci Calvadosu (lze nahradit brandy…). Přikryté
potom vařte deset minut, přidejte kostičky ze tří oloupaných jablek, lžíci tymiánu,
lžíci šalvěje, lžičku rozmarýnu, hrubou sůl a pepř. Vařte dál, až jsou jablka měkká
(10 minut). Hmotu nechte vychladnout a zatím smíchejte kostičky z půlky bílého
chleba (veky), čtvrt kila oloupaných, opečených kaštanů posekaných najemno a čtvrt

kila posekaných sušených švestek. Smíchejte s jablečnou směsí a dochuťte pepřem a solí. Můžete ještě zvlhčit
vývarem. Nádivkou můžete vycpat drůbež (kuře, krůtu…) nebo se dá péct zvlášť ve vymaštěném pekáčku asi 40
minut.

KAŠTANOVÝ DORT
1,2 kg kaštanů, mléko, 80g másla, 6 vajec, 100g mandlí nebo ořechů,
šlehačka na šlehání. Oloupejte půl kila jedlých kaštanů, uvařte je v
mléce doměkka a větší část jich prolisujte (umelte), trochu si nechte na
ozdobu. V míse utřete do pěny 80 g másla, žloutky ze šesti vajec, 180 g
cukru a prolisované kaštany. Doplňte 100 g posekaných mandlí nebo
oříšků a jemně vmíchejte sníh ze šesti bílků. V dortové formě –
vymazané a vysypané - pečte zvolna půl hodiny a potom kontrolujte
klasicky špejlí, jestli ještě chvilku nepotřebuje dopéci. Vychladlý dort rozřízněte a vyplňte šlehačkou. Tou potřete i
vršek dortu a ještě posypte posekanými kaštany, které jste si ponechaly po uvaření na ozdobu.

KAŠTANY PO LYONSKU
1 kg kaštanů, voda, hřebíček – 4 ks, 150g cukru, 90g másla, 3 vejce, rum nebo
Brendy – velký panák. Kilo kaštanů nařízněte do křížku a urovnejte na vodou
postříkaný plech. Pečte dvacet minut. Kaštany oloupejte a vařte v mírně osolené
vodě s hřebíčkem. Kaštany prolisujte (umelte), přidejte k nim 150 g cukru, 90 g
másla, tři žloutky, deci rumu nebo brandy a jemně vmíchejte sníh ze tří bílků.
Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní hmotu s
kaštany. Pečte asi 40 minut a na talířcích dozdobte šlehačkou.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27