Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2016
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

JEDLÝ KAŠTAN
Využití kaštanů v kuchyni má letitou tradici – již před mnoha tisíci lety si na nich pochutnávali pralidé. Do Evropy

se kaštany dostaly z Malé Asie a v antických kronikách se
traduje, že právě díky tomuto plodu přežila vyhladovělá
řecká armáda tažení do Asie ve čtvrtém století před naším
letopočtem.
V Čechách se kaštany začaly pěstovat ve 13. století a jedlá
varianta si rychle získala velkou oblibu. Plody se totiž dají
poměrně snadno uskladnit, a tak měly kaštany pro
nejchudší obyvatele v omezeném zimním jídelníčku své
důležité místo. Kaštany ale rozhodně nejsou jídlem pouze
pro chudé. Jejich specifickou nasládlou příchuť si oblíbili
především největší evropští gurmáni, Francouzi –
nevystačí si pouze s praženými kaštany, ale z rozemletých
plodů vyrábějí pyré, omáčky či polévky. Ve Francii má kaštan nezastupitelné místo i v cukrářství – oblíbená je
kaštanová mouka, základ pro mnoho dezertů, a samozřejmě legendární nugát Marron glacé.
K velkým milovníkům kaštanů patří Američané, kteří tradičního posvícenského krocana často plní kaštanovou
nádivkou, oblíbený je i kaštanový sirup. V Asii jsou tyto plody často používány jako náhražka za zde nepříliš
rozšířené brambory a specifické využití kaštanů objevili na Korsice – vyrábějí z nich pivo a víno.

Důvodů, proč si pochutnat na kaštanech, je mnoho – nejen, že se jedná o vyhlášenou delikatesu, ale jsou také
velmi zdravé. Báby kořenářky je dříve využívaly jako osvědčený prostředek proti kašli. Látky obsažené v
kaštanech navíc mohou pomoci při poruchách krvetvorby, respiračních, jaterních a kardiovaskulárních
onemocněních.
Jedlá odrůda, kaštanovník setý, obsahuje velké množství vitamínů B, C a E. Čokoládově zbarvené plody jsou
navíc skvělým zdrojem minerálů – obsahují železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď, chlor, niacin,
karoten, biotin a kyselinu pantotenovou. Dále jsou bohaté na bílkoviny, glycidy a oleje. A věděli jste, že
kaštany obsahují 40 procent škrobu, což je dvakrát víc než brambory?
Pokud bojujete s nadváhou a rádi mlsáte oříšky, měli byste o kaštanech vážně popřemýšlet – sice také obsahují
poměrně hodně cukru, ale téměř žádný tuk. Kaštany se od dalších ořechovitých plodů, například pekanových
oříšků či mandlí, v mnohém liší. Na rozdíl od nich totiž obsahují velmi málo tuku. Zatímco hrst kešu oříšků má
v sobě přibližně 15 gramů tuku, srovnatelné množství kaštanů obsahuje pouze 1 gram tuku. Jestliže si tedy
hlídáte příjem tuků, jsou kaštany skvělou volbou.
Obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají
kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, proti průjmu, proti
depresím, proti ztrátě paměti… Obsahují vitaminy A, B1 – 6, C, kalcium, fosfor, magnezium,
železo… prostě kudy chodí, tudy léčí. Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiatiky a neobsahují
lepek.

Jaké kaštany si vybrat?
Kaštanovníku existuje 15 druhů, a pokud si nejste stoprocentně jistí, že ve vašem okolí roste jedlý kaštanovník
setý, tak vám nezbude nic jiného, než se vypravit na tržiště či do supermarketu. V obchodech s delikatesami
někdy narazíte na mražené loupané italské kaštany či na francouzské kaštanové konzervy, které mívají nasládlou
či kořenitou příchuť. Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé lesklé
plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké. Pokud kaštanem
zatřesete a uslyšíte dutý zvuk, ruce pryč – znamená to, že plod vysychá. Při nákupu si dobře kaštany prohlédněte,
aby nebyly plesnivé – plísně je totiž velmi snadno napadají.

Jak kaštany upravovat
Kaštany důkladně omyjte, jejich plochou stranu nařízněte do písmene X (řez by
měl být přibližně 2,5 cm dlouhý a asi 4 mm hluboký) a naříznuté plody vložte do
pekáčku se zesíleným dnem. V troubě předehřáté na 220 stupňů je pečte přibližně
30–40 minut (podle velikosti plodů), při pečení je několikrát prohrábněte, aby se
nepřipalovaly. Upečený kaštan by měl mít stále tmavohnědou barvu, jakmile
kaštany začnou černat, znamená to, že se připalují.
Další variantou přípravy je pražení na pánvi – kaštany budou hotové za 10 až 15
minut, ale pozor na připalování – abyste je nepřipálili, musíte pánví pravidelně
třást. Majitelé plynových sporáků, kteří neradi myjí nádobí, mohou kaštany pražit rovnou na plotýnce.
Hotové kaštany oloupejte ihned, jakmile přestanou nesnesitelně pálit. Pokud počkáte, až úplně vychladnou, už je
ze slupky nedostanete.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26