Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 44/2015
P. 18
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SÝROVÉ SUŠENKY
100 g másla, 100 g hladké mouky, 100 g tvrdého sýra, 1 žloutek, sůl.
Studené máslo nakrájíme na malé kostičky a spolu s moukou utřeme do hladka.
Přidáme na jemném struhadle nastrouhaný sýr, 1 žloutek a vše spolu vyšleháme.
Připravené těsto vyformujeme do kuličky, zabalíme do potravinářské fólie a
odložíme do lednice na minimálně půl hodinu. Odleželé těsto vyjmeme,
odstraníme potravinářskou fólii a rozdělíme ho na 2 části. Každou část rozválíme
na tenký kruh. Kraj kruhu pěkně rovnoměrně odřízneme a kruh nakrájíme na
malé trojúhelníky. Pomocí brčka vytvoříme malé dírky. Trojúhelníčky ukládáme na plech, který jsme vyložili
pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 minut.

PODZIMNÍ VITAMÍNOVÝ SALÁT
250 g kysaného zelí, 1 ks malé cibule, 1 ks mrkve, 2 lžíce oleje, 2 lžičky moučkového
cukru, trochu vody, pepř, sůl.
Zelí dáme do misky (je-li potřeba, překrájíme), přidáme na slzičkovém struhadle
nastrouhanou syrovou mrkev a na jemné kostičky pokrájenou cibuli. Podle chuti osolíme,
opepříme, přidáme cca 3 lžíce vody, olej a vše řádně promícháme.

KRŮTÍ PEČÍNKA NA MÁSLE A MAJORÁNCE
1 ks chlazené krůtí stehno, 100 g másla, 50 g slaniny, 1 lžíce majoránky, sůl, voda
na podlévání
Z uvedeného množství másla si kousek ukrojíme, necháme roztopit, přidáme v
dlaních rozemnutou majoránku, promícháme, osolené maso majoránkovým
máslem potřeme, necháme přes noc odpočívat v lednici. Slaninu pokrájíme na
nudličky, přidáme maso, půlku uvedeného množství másla, podlejeme trochou
vody a přiklopené pečeme v troubě na 200 °C cca 2 hodiny, během pečení
poléváme výpekem, případně přidáme vodu. Tak 20 minut před koncem pečení

sundáme pokličku a necháme dopéct dozlatova. Podáváme například se zelím a knedlíkem, ale hodí se i dušená
rýže.

JABLEČNÝ OBRÁCENÝ KOLÁČ
jablka 10 kusů, máslo 150 gramů, cukr krupice 150 gramů, listové těsto 200 gramů, ořechy vlašské, skořice
Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jadřinec a nakrájejte na čtvrtky. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou
můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a
míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc

zhnědnout, aby nebyl hořký. Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně.
Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na
malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž
k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu. Jablka
přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám
nějaká zbydou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu.
Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se
jablka pěkně nespojí s karamelem. Mezitím rozválejte na pomoučněném vále
těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby.
Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například
pomocí měchačky pod okraj jablek. Pomocí dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou
dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložte do trouby a pečte na 180 – 200 stupňů, podle trouby. Jakmile
těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.
Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká.
Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý, například s domácí vanilkovou zmrzlinou.

KRÉMOVÁ HORKÁ ČOKOLÁDA
160 g kvalitní čokolády, 500 ml mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžička moučkového
cukru, kakao nebo skořice na posypání. V hrnci se silným dnem zahřívejte na středním
plameni mléko a čokoládu, rozlámanou na kousky; stále míchejte. Ohřívejte těsně pod
bodem varu a vymíchejte dohladka. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem, ale ne
úplně dotuha. Horkou čokoládu rozlijte do hrnků, ozdobte šlehačkou a posypte kakaem
nebo skořicí.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23