Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 44/2015
P. 17
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

HLOH OBECNÝ

Hloh tvoří souvislé houštiny na okraji lesů, na kamenitých
mezích nebo se vysazuje do živých plotů.
Hloh je keř nebo strom z čeledi růžovitých dorůstající výše 7
m. Má bílé květy s červenými prašníky, které nepříjemně voní.
Plody jsou červené malvice, uvnitř s tvrdými peckami.

Sbíráme nepříliš rozvité květy (Flos crataegi) od května do
června, květy a listy (Crataegi folium cum flore)od května do
června, listy od června do září (Folium crataegi)a plody
(Fructus crataegi)od září do října.

Účinné látky: Květ hlohu obsahuje silici, quercitin a qurcetin,
listy kyselinu krategovou, a oleanovou, plody obsahují hlavně

třísloviny, glykosidy a cukry.

Použití: Hloh reguluje krevní oběh, snižuje krevní tlak, uklidňuje nervovou soustavu a upravuje
poruchy ochablého srdečního svalu.

Čaj (nálev) a tinktura:
1 lžička řezaných sušených listů a 1 lžička sušených květů na ¼ l vody. Necháme přejít varem a na 15 minut

odstavíme: Pijeme chladný ráno a večer po
jednom šálku.
Čaj a tinktura se užívají s úspěchem při
srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční

slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu
tlaku, kornatění tepen a v rekonvalescenci po
záchvatech mrtvice. Před aplikací je nutná
porada s lékařem.

Odvar z plodů:
2 lžíce plodů na ½ l vody, vaříme 10 minut
Pijeme vlažný, 2 šálky denně proti ledvinovým
kamenům.

Tinktura:
sušené květy nebo na podzim plody zalijeme
lihem, vodkou nebo slivovicí a necháme 14 dní
v uzavřené láhvi za občasného protřepáni stát.
Užíváme 3 x denně 20 kapek na lžíci vody.

Hlohová marmeláda
Na kilo hložinek použijeme 0,5 kg cukru nebo medu a 0,5 l vody.
Vše vaříme na mírném ohni do změknutí. Potom hmotu prolisujme přes síto, ještě ji podle chuti dosladíme a opět
vaříme na mírném ohni, dokud nezrosolovatí. Plníme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při
teplotě 90 °C.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22