Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 43/2017
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 43/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ZELŇÁKY
500 g kysaného zelí, 500 g syrových oloupaných brambor, 2 vejce, 200 g klobásy,
1 lžíce grilovacího koření, sůl, mletý pepř, česnek dle chuti, 5 - 7 lžic hladké mouky,
asi 100 ml mléka, olej nebo sádlo na smažení
Zelí necháme okapat a překrájíme ho na drobnější kousky. Brambory nastrouháme
nahrubo. Smícháme. Přidáme na kostičky pokrájenou klobásu, vejce, sůl, koření,
prolisovaný česnek a promícháme. Přidáme trochu mléka a podle potřeby zahustíme
moukou (podle vodnatosti brambor). Na rozpáleném tuku smažíme menší placky z
obou stran dozlatova. Odkládáme na ubrousky nebo jiný savý papír.
ZELNÉ ZÁVITKY
hlávka zelí, plátkový sýr, šunka nebo šunkový salám (silnější kolečka, asi 2 mm),
hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení
Zelí rozebereme na listy, vykrájíme košťál a listy pár minut povaříme. Scedíme a
necháme vychladnout.
Na list zelí položíme plátek sýra, kolečko šunky a smotáme do závitku.
Závitky obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme
v rozpáleném tuku.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.
KŘENOVÉ ZELÍ
2,50 kg zelí 1/2 kg cibule 25 dkg křenu 25 dkg cukru 2 dcl oleje 4 dcl octa 1/2 balíčku deka
(deko NEVAŘIT, jen obsah sáčku přimíchat).
Všechny suroviny pokrájet a řádně promíchat.
Nechat stát - nejlépe do druhého dne, aby se chutě řádně propojily a pak namačkat do sklenic.
Uzavřít víčkem a nebo celofánem. Už nesterilovat.
ZELŇAČKA
2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
v celku, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté
papriky, 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného
divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, špetka
mletého chilli a sůl, 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 200 g zakysané
smetany, 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky.
Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5
minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte
zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka. Mezitím v jiném hrnce uvařte
doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu
a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
JABLEČNÝ KOLÁČ
Na dortovou formu 26-28 cm: 4 - 5 ks středních jablek, 3 ks vajec, 200
g moučkového cukru, 200 g změklého másla, 175 g hladké mouky, 120
g mandlových lupínků, 100 ml mléka, 2 lžíce medu, 1 lžička
prášku do pečiva, šťáva z jednoho citronu, sůl, tuk na vymazání formy.
Na těsto si odebereme 125 g másla, a 125 g cukru přidáme celá vejce
a dobře vyšleháme, přidáme 6 lžic mléka a nakonec přimícháme
mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto
nalijeme do vymazané dortové formy, poklademe na něj jablka, které
jsme si oloupali a zbavili jádřince, nařezali na měsíčky a pak na plátky
a pokapali citronovou šťávou. Upečeme v troubě vyhřáté na 180-200
°C asi 25-30 minut. Zbývající máslo, cukr a med rozpustíme. Přidáme
mandlové lupínky, zbylé mléko a povaříme. Směs vylijeme na koláč a pečeme dalších 5 až 10 minut dozlatova.
25
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ZELŇÁKY
500 g kysaného zelí, 500 g syrových oloupaných brambor, 2 vejce, 200 g klobásy,
1 lžíce grilovacího koření, sůl, mletý pepř, česnek dle chuti, 5 - 7 lžic hladké mouky,
asi 100 ml mléka, olej nebo sádlo na smažení
Zelí necháme okapat a překrájíme ho na drobnější kousky. Brambory nastrouháme
nahrubo. Smícháme. Přidáme na kostičky pokrájenou klobásu, vejce, sůl, koření,
prolisovaný česnek a promícháme. Přidáme trochu mléka a podle potřeby zahustíme
moukou (podle vodnatosti brambor). Na rozpáleném tuku smažíme menší placky z
obou stran dozlatova. Odkládáme na ubrousky nebo jiný savý papír.
ZELNÉ ZÁVITKY
hlávka zelí, plátkový sýr, šunka nebo šunkový salám (silnější kolečka, asi 2 mm),
hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení
Zelí rozebereme na listy, vykrájíme košťál a listy pár minut povaříme. Scedíme a
necháme vychladnout.
Na list zelí položíme plátek sýra, kolečko šunky a smotáme do závitku.
Závitky obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme
v rozpáleném tuku.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.
KŘENOVÉ ZELÍ
2,50 kg zelí 1/2 kg cibule 25 dkg křenu 25 dkg cukru 2 dcl oleje 4 dcl octa 1/2 balíčku deka
(deko NEVAŘIT, jen obsah sáčku přimíchat).
Všechny suroviny pokrájet a řádně promíchat.
Nechat stát - nejlépe do druhého dne, aby se chutě řádně propojily a pak namačkat do sklenic.
Uzavřít víčkem a nebo celofánem. Už nesterilovat.
ZELŇAČKA
2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
v celku, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté
papriky, 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného
divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, špetka
mletého chilli a sůl, 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 200 g zakysané
smetany, 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky.
Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5
minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte
zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka. Mezitím v jiném hrnce uvařte
doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu
a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
JABLEČNÝ KOLÁČ
Na dortovou formu 26-28 cm: 4 - 5 ks středních jablek, 3 ks vajec, 200
g moučkového cukru, 200 g změklého másla, 175 g hladké mouky, 120
g mandlových lupínků, 100 ml mléka, 2 lžíce medu, 1 lžička
prášku do pečiva, šťáva z jednoho citronu, sůl, tuk na vymazání formy.
Na těsto si odebereme 125 g másla, a 125 g cukru přidáme celá vejce
a dobře vyšleháme, přidáme 6 lžic mléka a nakonec přimícháme
mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto
nalijeme do vymazané dortové formy, poklademe na něj jablka, které
jsme si oloupali a zbavili jádřince, nařezali na měsíčky a pak na plátky
a pokapali citronovou šťávou. Upečeme v troubě vyhřáté na 180-200
°C asi 25-30 minut. Zbývající máslo, cukr a med rozpustíme. Přidáme
mandlové lupínky, zbylé mléko a povaříme. Směs vylijeme na koláč a pečeme dalších 5 až 10 minut dozlatova.
25