Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 43/2016
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 43/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PAŠTIKA Z HUSÍCH JATER
husí vnitřnosti 200 gramů (játra), kuřecí maso 100 gramů (prsa), smetana na šlehání 1,5
decilitru, brandy 1/4 decilitru (nebo koňak), citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná), pepř bílý 1
špetka (mletý), zázvor 1 špetka (mletý), muškátový květ 1 špetka, nové koření 1 špetka
(mleté), sůl (asi 8 g), máslo (na vymazání formiček). Kuřecí maso a husí játra zbavíme všech
blan, nakrájíme na menší kostky a necháme chvíli v mrazničce vychladit. Játra vložíme do
nožového mixéru a začneme mixovat. Přidáme prsa, koření, citronovou kůru a brandy (koňak)

a pokračujeme v mixování. Směs osolíme, a jakmile začne hmota příliš houstnout, začneme postupně přilévat
smetanu. Když se všechna vstřebá a hmota je hladká, rozdělíme ji do formiček ve tvaru kalíšků (mohou být
například z varného skla) lehce vymazaných máslem. Formičky zakryjeme víčky nebo alobalem a postavíme do
hlubšího pekáče, do kterého nalijeme teplou vodu tak, aby sahala do tří čtvrtin výšky formiček. Vše vložíme do
trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 30 – 40 minut (podle velikosti a materiálu formiček). Hotovou paštiku
necháme ve formičkách vychladnout a pak ještě dobře vychladit. Podáváme ji s bílým pečivem a doplněnou
kompotovanými brusinkami nebo rybízem.

PEČENÁ HUSA
husa 5 kilogramů, kmín, sůl.
Husu omyjeme, opálíme, vnitřnosti vyjmeme, zvenku i zevnitř potřeme solí smíchanou s kmínem.
Vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme hřbetem nahoru přikrytou 90 - 120 minut při 150
°C, obrátíme a pečeme další hodinu nepřikrytou při 180 °C dozlatova. Občas podléváme a
propichujeme, aby odtékalo sádlo, případně sádlo odebíráme. Podáváme s knedlíkem a zelím.

KŘENOVÉ ZELÍ
zelí bílé 2,5 kilogramu, cibule 500 gramů (nakrájená najemno), cukr krupice 200 gramů (jemná),
ocet 2,5 decilitru (8%), křen 80 gramů (syrový, najemno nastrouhaný), olej slunečnicový 1
decilitr, přípravek na zavařování 1/2 balení (DEKO), sůl 1 lžička.
Zelí zbavíme košťálů, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Promícháme je s cibulí, cukrem,
octem, olejem, nastrouhaným křenem, solí a dekem a necháme hodinu zakryté odležet. Šťávu ze zelí scedíme a
zelí napěchujeme do čistých sklenic s patentními víčky. Sklenice dobře uzavřeme, uložíme je v chladné a temné
místnosti a zelí necháme odležet 5 - 8 dnů.

DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ S BRUSINKAMI
zelí červené 1 kilogram (hlávkové), cibule 2 kusy (větší), jablka 1 kus (navinulé), víno červené
2,5 decilitru, olej 1 lžíce, kompot brusinkový 2 lžíce, ocet jablečný 2 lžíce, cukr (dle chuti), pepř
černý (mletý), sůl. Zelnou hlávku zbavíme ovadlých listů, nakrájíme ji na osminy, vykrojíme
košťál a zelí nakrájíme na jemné nudličky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na
drobné kostičky. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zpěníme v kastrolu na oleji, přidáme nakrájené zelí a
jablko, přilijeme ocet a podlijeme vínem. Vše promícháme, ochutíme solí, pepřem a cukrem a dusíme pod
pokličkou na mírném ohni 40 minut doměkka. Na závěr měkké zelí dochutíme cukrem a vmícháme do něj
brusinkový kompot.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
brambory 750 gramů (uvařené ve slupce), mouka pšeničná hrubá 200 gramů, krupice 50
gramů, vejce 1 kus, sůl, mouka (na vál). Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na vál, na
vrchu utvoříme důlek a vyklepneme do něj vejce. Zasypeme ho moukou smíchanou s krupicí a
lžičkou soli a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujeme hladké těsto. Z těsta utvoříme
na pomoučeném válu válečky dlouhé 15 – 20 cm o průměru asi 6 cm a ihned je vložíme do většího hrnce s vroucí
osolenou vodou. Opatrně je promícháme a vaříme 15 - 18 minut. Hotové knedlíky vyjmeme plochou děrovanou
naběračkou nebo dvěma talířky (jedním knedlík podebereme, druhým přidržíme), necháme je částečně
zchladnout a pak je nakrájíme pevnou nití na plátky.

MARTINSKÝ KOLÁČ
3 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 2 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru,
špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, 1/4 másla.
Náplně: maková, tvarohová, ořechová, povidla. Do misky nasypeme mouku, uděláme do ní
důlek a do něj vylijeme vlažné mléko. Na okraj mouky vylijeme žloutky, rozpuštěné máslo a
vysypeme cukr. Droždí se špetkou soli přidáme do mléka a necháme 5 minut pracovat. Poté promícháme a
vyhněteme do těsta. To necháme hodinu kynout. Vyválíme tenký koláč a podle své nálady poklademe náplněmi.
Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení lehce potřeme a pokapeme rozpuštěným máslem s kapkou rumu.

NEZAPOMEŇTE K JÍDLU PODÁVAT SVATOMARTINSKÉ VÍNO.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27