Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2018
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

POLÉVKA Z DÝNĚ
Dýně, nakrájená na kousky, máslo – lžíce, vývar (zeleninový, může být i z kostky), smetana,
muškátový oříšek, zázvor, sůl, pepř, petrželka.
Dýni opečeme na másle, podlijeme vývarem a vaříme do měkka, přidáme koření, zalijeme
smetanou a rozmixujeme na jemný hladký krém. Dochutíme a podáváme s petrželkou a
opečenou houskou či dýňovými semínky.

PEČENÁ DÝNĚ S BRAMBORAMI
Dýně, brambory ve slupce, sůl, pepř, olivový olej, tymián, kysaná smetana, čerstvé
bylinky. Rozpůlené dýně vydlabeme a nakrájíme na asi centimetr široké plátky,
dobře omytá dýně se nemusí loupat. Na zhruba stejné kousky nakrájíme omyté
brambory ve slupce. Plech potřeme olivovým olejem, přidáme kousky dýně Hokaido
a brambor, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem, případně přidáme větvičku čerstvého tymiánu. Vše zakapeme
olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na cca 160 stupňů do měkka (asi 40 minut). Hotová pečená dýně
Hokaido s bramborami se přelije kysanou smetanou s nadrobno nakrájenými bylinkami.

KUŘE NADÍVANÉ DÝNÍ
1 celé kuře, 1 menší dýně, 1 vejce, 1 rohlík, mléko, 2 stroužky česneku, kousek másla,
petrželová nať, špetka muškátového oříšku, sůl.
Omyté a osušené kuře osolíme na povrchu i zevnitř. Nakrájený rohlík namočíme v mléce a
vyždímáme, přidáme na malé kousky nakrájenou dýni, prolisovaný česnek, muškátový
oříšek, vejce, kousek másla, petrželku, osolíme a dobře promícháme. Kuře naplníme
nádivkou a zašijeme kůži. Na kůži položíme tenké plátky másla. Pečeme za stálého
podlévání vodou dozlatova asi 1 hodinu.

GULÁŠ Z DÝNĚ
¾ dýně, ½ kg brambor, voda, 5 cibulí, 2 lžičky cukru, 4 lžičky sladké papriky, 1/4
muškátového oříšku, 3 kousky bobkového listu, 3 lžičky octa, 1 kelímek šlehačky
nebo smetany na vaření, drcený kmín, rozmarýn, 5 sladkokyselých okurek, sůl,
pepř, majoránka, olej.
Začneme tím, že nadrobno nakrájíme cibulku a na oleji ji orestujeme. Jakmile získá
zlatavou barvu, posypeme ji kmínem, sladkou paprikou, muškátovým oříškem,
třemi lžičkami octa a nakonec přilijeme 800 ml vody. Oloupeme brambory, umyjeme je, nakrájíme na kostky a přidáme
do hrnce. Podle chuti můžete přidat také nastrouhané kyselé okurky a dáme dusit. Mezitím si připravíme dýni Hokaido.
Potřebujeme z ní pouze dužinu, takže dýni Hokaido oloupeme a vydlabeme semínka. Stejně jako brambory ji nakrájíme
na kostky, dáme do hrnce a osolíme. Pak už jen zbývá dolít vodu, aby brambory a dýně Hokaido zůstaly pomořené, a
přidat tři kousky bobkového listu a rozmarýn. Dalších asi 40 minut necháme dusit. Posledním úkolem je guláš z dýně
Hokaido dochutit, takže ho opepříme, zalijeme smetanou, přidáme voňavou majoránkou a cukr. Pokud je guláš z dýně
Hokaido málo slaný, můžeme ho přisolit, a pak už pouze chvíli povařit.

DŽEM Z DÝNĚ
1menší dýně, 100 g jablek nebo hrušek, 2 šálky cukru, 1 vanilkový cukr, skořice celá. Dýni
uvaříme do měkka a rozmixujeme. Do hladkého pyré přidáme veškerý cukr a ovoce
nakrájené na kostičky a vaříme za stálého míchání přibližně 20 minut na mírném ohni. Horký
džem nalijeme do připravených sklenic, přidáme tyčinku skořice a zavíčkujeme.

BÁBOVKA Z DÝNĚ
500 g dýně, 400 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce
kakaa, 2 vejce, 1 sklenička oleje. Stačí oloupat dýni, zbavit jí jader a nahrubo nastrouhat. Pak
dýni Hokaido smícháme s moukou, cukry, vejci, práškem do pečiva a olejem. Všechno pečlivě
promícháme a vytvoříme těsto. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme například kokosem,
hrubou moukou či strouhankou a polovinu těsta na bábovku z dýně Hokaido do ní nalijeme. Do
druhé části přidáme tři lžíce kakaa a pak ji také vlijeme do formy. Získáme tak krásnou
dvoubarevnou bábovku z dýně Hokaido. Předehřejeme troubu a dáme buchtu péct. Že je
bábovka z dýně Hokaido hotová, poznáme tak, že na špejli, kterou těstu propíchneme,
nezůstane žádné těsto.

23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28