Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KRÉMOVÁ ČESNEKOVÁ POLÉVKA
8-15 ks stroužků česneku (záleží na druhu!), 2 ks čirého bujónu, 1,5 l vody, 0,5 l mléka, 2
dcl smetany, 120 g taveného sýra, 10 lžic hladké mouky, petrželová nať, bílý pepř, sůl.
Vodu s mlékem přivedeme k varu, přidáme všechen oloupaný, prolisovaný česnek a bujón.
Základ povaříme, až začne pěnit, zdroj tepla snížíme. Mouku rozmícháme v trošce vody,
polévku zátřepkou zahustíme a zašleháme metličkou, povaříme asi 10 minut, občas polévku
zamícháme. V této fázi přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit, buď ho rozšleháme

metličkou, nebo si pomůžeme tyčovým mixérem. Polévku zjemníme smetanou, přidáme, naseknou petrželku, dle
chuti osolíme a okořeníme bílým pepřem. Jako vložku do polévky můžeme dát opečené chlebové nebo rohlíkové
krutony.

LANGOŠ
500 g hladké mouky, 42 g droždí, 400 ml mléka, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, mouka
na pomoučení válu, větší množství oleje na usmažení, Česnekové potírání na langoše: 2
ks stroužky česneku, 1/2 lžíce soli, 1 dcl vody, Ostatní: kečup, nastrouhaný tvrdý sýr,
kostičky šunky…
Mléko mírně zahřejeme, vlažné pak smícháme s cukrem, rozdrobíme do něj droždí, v
teple necháme vzejít kvásek, což bude trvat cca 10 minut. Osolenou mouku prosejeme
do mísy, přidáme vzejitý kvásek a z hmoty vypracujeme těsto buď ručně, nebo i pomocí robotu. Hotové těsto
necháme nejméně 30 minut kynout v teple, pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o šířce tak 2 mm,
vykrojíme větší kolečka, třeba pomocí sklenice, necháme ještě dalších 15 minut kynout. V pánvi nebo ve
fritovacím hrnci rozpálíme vyšší vrstvu oleje, jednotlivé nakynuté langoše roztaháme rukama do stran, smažíme z
obou stan dozlatova. Hotové langoše odkládáme na savý papír, aby pěkně odkapaly od oleje, potíráme osolenou
vodou s prolisovaným česnekem, sypeme nastrouhaným sýrem, postříkáme kečupem …

POMAZÁNKA Z PEČENÉHO ČESNEKU
9 ks větších stroužků česneku, 3 ks snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu, 350 g
parmezánu, 100 g másla, 1/2 lžíce olivového oleje, čerstvě mletý pepř, citronová
šťáva, sůl
Troubu předehřejeme na 175 °C. Neoloupané stroužky česneku vložíme do
zapékací mísy, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem, obsah mísy
protřepeme, aby se stroužky česneku obalily olejem a kořením a pečlivě ji přikryjeme alobalem. V rozpálené
troubě pečeme asi 45 minut, česnek by po této době měl být zcela měkký. Necháme jej vychladnout, odstraníme
slupky a jemně rozmačkáme vidličkou. V kuchyňském robotu smícháme máslo, nastrouhaný parmezán a lístky
tymiánu, nakonec už jen vmícháme připravený česnek (snažíme se, aby v pomazánce zůstaly viditelné kousky).
Na závěr už jen dochutíme pepřem, případně citronovou šťávou a solí.
Pomazánku podáváme s čerstvým rustikálním pečivem a dozdobíme bylinkami.

VYSOCKÝ ŘÍZEK
4 ks plátky vepřové pečeně, 4 ks vejce, 6 ks stroužků česneku, 1 sklenice (500 g) zelí,
hladká mouka dle potřeby, pepř, sůl
Maso osolíme a opepříme, orestujeme krátce na pánvi, odložíme stranou a připravíme
těsto. Zelí vyjmeme ze sklenice a vymačkáme šťávu, dáme do mísy, osolíme, opepříme a
přidáme česnek, promícháme a zalijeme rozkverlanými vejci, vymícháme a zahustíme
moukou dle potřeby (těsto by mělo být hustější jako na bramborákové těsto). Na pánvi ve větším množství oleje
pomalu smažíme (malá rada, kdo moc nezná jakým způsobem, položíme si na ruku maso, potřeme směsí a
opatrně překlopíme do oleje, na pánvi pak doděláme vrchní část směsí pomocí lžíce. Podáváme s vařenými
brambory a zeleninou, je vhodná i tatarka, kdo má rád.

JABLEČNÉ LÍVANEČKY
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek nahrubo nastrouhaných jablek, 1 hrnek mléka, 1
lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 ks vejce, tuk na vymazání lívancové pánve, Ostatní:
1 kelímek zakysané smetany, 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr na posypání.
Omytá jablka nastrouháme nahrubo. Do mouky zamícháme kypřící prášek, pak
nastrouhaná jablka a vejce, nakonec mléko. Hmotu postupně smažíme na lívancové
pánvi omaštěné olejem. Usmažené lívance servírujeme teplé, posypané moučkovým
cukrem a přelité zakysanou smetanou ochucenou vanilkovým cukrem.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24