Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2017
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2017
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
CELER
Zelenina, kterou milujete nebo nenávidíte, nic mezi tím…..
Již ve starém Egyptě byl celer používán jako koření, ale především jako
přírodní afrodiziakum. V lidovém léčitelství je celer chronicky známý pro
svůj blahodárný vliv na mužskou potenci.
Můžeme se setkat s různými druhy celeru. Jsou to především celer
řapíkatý, z kterého se používá nadzemní část rostliny a celer listový a
hlíznatý, u kterých můžeme zpracovávat jak listy, tak podzemní část, tzv.
bulvu.
Celer, to je zelenina, koření i lék.
Celer obsahuje velké množství éterických olejů, hlavních původců
jeho typického aroma. Vysoký obsah těchto éterických látek má svůj
smysl pro rostlinu samotnou, slouží totiž jako ochrana před
možnými záškodníky, jako jsou plísně, bakterie a jiní vetřelci.
Působí jako ochranný štít rostliny, stejně tak ale mohou ochránit i
naše tělo, především naše sliznice. Při konzumaci celeru se tyto
látky uvolňují při cestě trávicím traktem na všechny jeho sliznice, v ústech, v žaludku, ve střevech a
působí tu stejně, jako u samotné rostliny - antibakteriálně a antimykoticky - jsou účinnou ochranou
a dezinfekcí našeho trávicího traktu. Podobně působí i v jiných částech našeho těla, zabíjejí infekce v
ledvinách a močových cestách. V mnohém se tedy působení celeru podobá fenyklu, o kterém jsme
hovořili v minulém díle našeho seriálu. Nejinak je tomu i s působením na dýchací cesty při
nachlazení.
Dezinfekční účinky celeru nacházejí své uplatnění i v případě onemocnění dýchacích cest. Celerové silice
pomáhají s rozpouštěním hlenu a zároveň dezinfikují sliznice, čímž nám pomohou s jejich čištěním a
zároveň zabíjí mikroorganismy. Celer je tedy i strašákem na kašel a rýmu a je vhodným doplňkem léčby
nachlazení, užívaný především v syrovém stavu. Nejúčinnější je při léčení nachlazení šťáva z čerstvého
celeru, která obsahuje nejen ony éterické dezinfekční látky, ale i velké množství vitaminů a minerálů, které
posilují naši imunitu.
Celer obsahuje mnoho velmi potřebných vitaminů a minerálů. Je považován za významný zdroj vitaminů
skupiny B, protože obsahuje všechny vitaminy z této skupiny ve vyváženém množství, je zdrojem tzv. B-
komplexu. Vitaminy skupiny B jsou velmi důležité např. pro zdravou kůži, nehty a vlasy, správnou funkci
jater a střev, ale i pro "silné nervy". Jejich dostatek v těle napomáhá člověku k udržení dobré
psychické kondice, celer nám tedy může pomoci i na duši - v boji proti stresu a depresi. Listy celeru
obsahují velké množství vitaminu C, dokonce více, než citron. Dalšími zastoupenými vitaminy jsou např.
vitamin A, K a E.
V celeru najdeme i řadu důležitých minerálů, jsou to např. draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo,
zinek a jód - a to v poměrně vysokých dávkách. I tyto minerály jsou pro naše tělo velice potřebné a v běžné
stravě často nepříliš zastoupené.
Celer působí jak přírodní diuretikum - prostředek, který podporuje tvorbu moči, a tak čistí náš pohybový
aparát, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla. Je proto velkým pomocníkem při léčbě
nemocí pohybového aparátu, jako jsou revmatismus, dna a artritida. Především pravidelné užívání
syrového celeru nebo celerové šťávy by mělo zmírnit problémy spojené s těmito nepříjemnými
neduhy a ulevit našim kloubům.
Látky obsažené v celeru snižují hladinu krevního cukru, neměl by tedy chybět na talíři všech diabetiků. I lidé
trpící vysokým tlakem by ho měli zařadit jako pravidelnou součást svého jídelníčku, protože přirozenou cestou
snižuje krevní tlak. Působí také jako stimulant produkce žluče, čímž napomáhá trávení. I pro žaludek je
velkým pomocníkem, pomáhá ho chránit před žaludečními vředy a dokonce urychluje jejich léčení.
Celer má v kuchyni opravdu mnohostranné využití. Používá se buď jako koření, a to především čerstvá či sušená
nadzemní část rostliny, řapíky a listy, někdy dokonce i semena. Dodává nezaměnitelnou chuť pokrmům, jako jsou
polévky (např. naše stará známá bramboračka), omáčky, dresinky, marinády na pečení masa apod. Široké využití
má i celerová bulva. Tu můžeme konzumovat syrovou, například v salátech a pomazánkách, ale i tepelně
opracovanou. Tepelná úprava může celer chuťově zpříjemnit pro ty z nás, kdo jeho chuti příliš neholdují, přesto
by ho rádi konzumovali kvůli jeho blahodárným účinkům na naše tělo. Můžeme ho vařit v polévkách, dusit s jinou
zeleninou, péct s masem, smažit obalovaný v těstíčku.
. pravdou však zůstává, že syrový má pro naše tělo největší význam, jeho léčivé látky jsou zachovány v plné
hodnotě. Komu celer "nejede", jeho typické aroma se dá zmírnit v salátech například přidáním strouhané mrkve, i
čerstvá celerová šťáva chutná lépe po přimíchání mrkvové šťávy a pár kapek citronu.
18
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
CELER
Zelenina, kterou milujete nebo nenávidíte, nic mezi tím…..
Již ve starém Egyptě byl celer používán jako koření, ale především jako
přírodní afrodiziakum. V lidovém léčitelství je celer chronicky známý pro
svůj blahodárný vliv na mužskou potenci.
Můžeme se setkat s různými druhy celeru. Jsou to především celer
řapíkatý, z kterého se používá nadzemní část rostliny a celer listový a
hlíznatý, u kterých můžeme zpracovávat jak listy, tak podzemní část, tzv.
bulvu.
Celer, to je zelenina, koření i lék.
Celer obsahuje velké množství éterických olejů, hlavních původců
jeho typického aroma. Vysoký obsah těchto éterických látek má svůj
smysl pro rostlinu samotnou, slouží totiž jako ochrana před
možnými záškodníky, jako jsou plísně, bakterie a jiní vetřelci.
Působí jako ochranný štít rostliny, stejně tak ale mohou ochránit i
naše tělo, především naše sliznice. Při konzumaci celeru se tyto
látky uvolňují při cestě trávicím traktem na všechny jeho sliznice, v ústech, v žaludku, ve střevech a
působí tu stejně, jako u samotné rostliny - antibakteriálně a antimykoticky - jsou účinnou ochranou
a dezinfekcí našeho trávicího traktu. Podobně působí i v jiných částech našeho těla, zabíjejí infekce v
ledvinách a močových cestách. V mnohém se tedy působení celeru podobá fenyklu, o kterém jsme
hovořili v minulém díle našeho seriálu. Nejinak je tomu i s působením na dýchací cesty při
nachlazení.
Dezinfekční účinky celeru nacházejí své uplatnění i v případě onemocnění dýchacích cest. Celerové silice
pomáhají s rozpouštěním hlenu a zároveň dezinfikují sliznice, čímž nám pomohou s jejich čištěním a
zároveň zabíjí mikroorganismy. Celer je tedy i strašákem na kašel a rýmu a je vhodným doplňkem léčby
nachlazení, užívaný především v syrovém stavu. Nejúčinnější je při léčení nachlazení šťáva z čerstvého
celeru, která obsahuje nejen ony éterické dezinfekční látky, ale i velké množství vitaminů a minerálů, které
posilují naši imunitu.
Celer obsahuje mnoho velmi potřebných vitaminů a minerálů. Je považován za významný zdroj vitaminů
skupiny B, protože obsahuje všechny vitaminy z této skupiny ve vyváženém množství, je zdrojem tzv. B-
komplexu. Vitaminy skupiny B jsou velmi důležité např. pro zdravou kůži, nehty a vlasy, správnou funkci
jater a střev, ale i pro "silné nervy". Jejich dostatek v těle napomáhá člověku k udržení dobré
psychické kondice, celer nám tedy může pomoci i na duši - v boji proti stresu a depresi. Listy celeru
obsahují velké množství vitaminu C, dokonce více, než citron. Dalšími zastoupenými vitaminy jsou např.
vitamin A, K a E.
V celeru najdeme i řadu důležitých minerálů, jsou to např. draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo,
zinek a jód - a to v poměrně vysokých dávkách. I tyto minerály jsou pro naše tělo velice potřebné a v běžné
stravě často nepříliš zastoupené.
Celer působí jak přírodní diuretikum - prostředek, který podporuje tvorbu moči, a tak čistí náš pohybový
aparát, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla. Je proto velkým pomocníkem při léčbě
nemocí pohybového aparátu, jako jsou revmatismus, dna a artritida. Především pravidelné užívání
syrového celeru nebo celerové šťávy by mělo zmírnit problémy spojené s těmito nepříjemnými
neduhy a ulevit našim kloubům.
Látky obsažené v celeru snižují hladinu krevního cukru, neměl by tedy chybět na talíři všech diabetiků. I lidé
trpící vysokým tlakem by ho měli zařadit jako pravidelnou součást svého jídelníčku, protože přirozenou cestou
snižuje krevní tlak. Působí také jako stimulant produkce žluče, čímž napomáhá trávení. I pro žaludek je
velkým pomocníkem, pomáhá ho chránit před žaludečními vředy a dokonce urychluje jejich léčení.
Celer má v kuchyni opravdu mnohostranné využití. Používá se buď jako koření, a to především čerstvá či sušená
nadzemní část rostliny, řapíky a listy, někdy dokonce i semena. Dodává nezaměnitelnou chuť pokrmům, jako jsou
polévky (např. naše stará známá bramboračka), omáčky, dresinky, marinády na pečení masa apod. Široké využití
má i celerová bulva. Tu můžeme konzumovat syrovou, například v salátech a pomazánkách, ale i tepelně
opracovanou. Tepelná úprava může celer chuťově zpříjemnit pro ty z nás, kdo jeho chuti příliš neholdují, přesto
by ho rádi konzumovali kvůli jeho blahodárným účinkům na naše tělo. Můžeme ho vařit v polévkách, dusit s jinou
zeleninou, péct s masem, smažit obalovaný v těstíčku.
. pravdou však zůstává, že syrový má pro naše tělo největší význam, jeho léčivé látky jsou zachovány v plné
hodnotě. Komu celer "nejede", jeho typické aroma se dá zmírnit v salátech například přidáním strouhané mrkve, i
čerstvá celerová šťáva chutná lépe po přimíchání mrkvové šťávy a pár kapek citronu.
18