Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2015
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

Svatováclavské posvícení

HOUBOVÉ ŠKVARKY
300 g syrového sádla, pokrájeného na kostičky, 2 lžíce sádla, 100 g lesních,
nejlépe lupenatyć h hub (růžovka, václavka, bedla, eventuálně žampion),
nadrobno pokrájenyć h, šťáva z ½ citronu, sůl.
Sádlo vložte do hrnce a škvařte do rozpuštění (můžete i v domácí pekárně na
program Marmeláda). Mezitím v pánvi rozehřejte dvě lžíce sádla, vsypte
houby, osolte je a pět minut je bez pokličky duste do poloměkka. Do vyškvařeného sádla vmíchejte podušené
houby, citronovou šťávu, osolte a ještě pět až deset minut na plotyń ce míchejte. Vlijte do čistyć h sklenic a
skladujte v chladu. Podávejte s čerstvyḿ chlebem.

POSVÍCENSKÁ DÝŃOVÁ POLÉVKA
1 celá dýně hokaido, bez vnitřní dutiny a semínek, lžíce másla, 1x 12%
smetana, 1 masox, sůl, pepř, zázvor, muškátový oříšek, petrželka
Dýni nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce s máslem, lehce
opečeme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud není dýně měkká, přidáme
koření a vše tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka, přidáme
smetanu a lehce povaříme.
Podáváme s opečenou houstičkou – housky nebo toustový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme do pekáče na
pečícící papír a opečeme v troubě na 200°C. Po vychladnutí dáme houstičku do uzavíratelné dozy a takto vám
vydrží ještě na další polévky, dokud ji nesníte.

PEČENÁ KACHNA
1 kachna o váze cca 2 kg, 4–5 lžiček soli, 2–3 lžičky kmínu, 150 ml medu
Kachnu omyjte a osušte. Pak odřízněte přebytečný tuk u biskupa a u krku
a kachnu důkladně osolte. Solte uvnitř i zvenku a snažte se sůl rozetřít do
všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáčku, mírně podlijte
vodou, přiklopte a pečte sedm hodin při 90 °C. Po sedmi hodináchbude
vaše kachna vypadat, jako kdybyste ji jen lehce povařili, kůže bude mít
žlutou barvu a maso ještě nebude úplně měkké (vidlicí nepropichujte).
Zvyšte teplotu na 120 °C a dopřejte masu posledních šest hodin. Stále
pečte přiklopené, nepodlévejte, tuk neodebírejte. Hodinu před koncem
celého pomalého pečení pekáč odklopte, do malého hrnečku si přelijte med a pomocí mašlovačky kachnu potřete;
k medu můžete přidat i výpek. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžete zvýšit teplotu trouby
nebo dát kachnu pod gril. Podáváme se zelím a houskovým knedlíkem

KYTIČKOVÝ KOLÁČ
Těsto: 120 g cukru moučka, žloutky, 250 g másla (roslinný tuk), 1 balíček
vanilkového cukru, 350 g hladké mouky.
Náplń: 3 lžíce mléka, 1 žloutek, citronová kůra, 50 g cukru moučka, 250 g
tvarohu. Marmeláda – nejlépe rybízová
Nejdříve si připravíme těsto, které důkladně prohněteme a necháme
odpočinout. Mezi tím si připravíme tvarohou náplň. Z těsta odkrojíme ¾ a
vyválíme placku, tak akorát na koláčovou formu, ohrneme k okrajům, na
tešto rovnoměrně naneseme tvaroh a ze zbylého těsta vyválíme placku a
vykrajovátkem vykrojíme kytičky s dírkou uprostřed, nebo proužky, ty pak klademe na tvaroh. Do volných mezer,
či dírek opatrně vkládáme marmeládu. Pečeme na 180°C cca 30 – 40 minut. Po vychladnutí posypeme cukrem.

PEČENÁ JABLÍČKA
Jablka (podle velikosti pekáčku), tvaroh, med, ořechy, rozinky, piškoty
Jablka zbavíme jadřinců a vytvoříme tunel do jablka, nejdříve do díry po
jadřincích vložíme piškot, pak ořechy, rozinky, může být i jiné sušené
ovoce, navrch dáme tvaroh, který jsme si smíchali s cukrem.
Vše posypeme mletou skořicí, badyánem a hřebíčkem a zakapeme
medem. Dáme péct na 180°C cca 30 min.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18