Page 31 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2018
P. 31
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

DUMLIKAČKA
Dumlík = tuřín, do polévky se hodí jen dumlík žlutý, který má sladkou máslovou chuť, bílý tuřín
je palčivé chuti a používá se ke krmení dobytka, vepřové koleno ovarové nebo uzené, mrkev,
brambory, jíška, bobkový list, nové koření, pepř celý, sůl.
Koleno uvaříme s kořením. Když je měkké, vývar slijeme, zahustíme jíškou a dáme do něj vařit
na kostičky nakrájenou mrkev; když je poloměkká, přidáme na kostičky nakrájený dumlík, a
když ten je téměř měkký, přidáme ještě na kostky nakrájené brambory. Nakonec přidáme obrané a na kostky nakrájené
koleno. Z dumliku je možné udělat polévku na styl bramboračky nebo husté krémové polévky.

ROZCUCHANÁ NEVĚSTA
400 g hrubé mouky, 1 kg vařených brambor, 1 kg jablek, máslo na vymazání pekáčku, cukr na posypání
dle chuti, 3 lžičky skořice, 2 lžíce roztaveného másla, 1 vejce, 100 ml mléka.
Uvařené brambory oloupeme, hrubou mouku vysypeme na vál a po částech do ní nastrouháme vařené
brambory, které prosypáváme moukou tak, aby vzniklo něco jako žmolenka na koláče. Jablka oloupeme,
zbavíme semeníků a nakrájíme na plátky. Pekáček důkladně vymažeme máslem a střídavě vrstvíme
brambory s moukou a jablka. Jablečnou vrstvu zasypeme skořicovým cukrem. Poslední vrstvu tvoří
jablka. Ta polijeme rozpuštěným máslem. Mléko rozšleháme s vejcem a celý pokrm přelijeme. V předehřáté troubě (200 oC)
pečeme asi 40 minut.

PODZIMNÍ KAPR
kapr, stroužek česneku, sůl, sladká paprika, pepř, kmín, majoránka (jaké máte rádi), 1
lžice polohrubá mouka, pár kapek oleje.
Kapra nakrájíme na filety. Posolíme a potřeme lehce česnekem. Do mikrotenového sáčku
dáme lžíci polohrubé mouky a koření dle chuti, (papriku, pepř, kmín, majoránku) k tomu
přidáme připravené filety pak s pytlíkem zatřeste až se filety obalí. Na plech dejte pečicí papír, potřete ho trošku olejem
poklaďte filety a za 20 minut je hotovo. Přílohou jsou ideální brambory.

ZELNÉ PAGÁČKY
30 g droždí, 3 šálky hladké mouky, 2 šálky zelí bílé hlávkového, 1 šálek vody, 3 lžíce rostlinného oleje, 1
lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 2 vejce, najemno nasekaná pažitka.
Voda by měla mít tak 30 -40 stupňů, uděláme kvásek z droždí a cukru a necháme až nám kvasnice
vyskočí, potom přidáme mouku, 1 vejce, sůl a zelí nakrájené najemno spolu s pažitkou a vše podušené
na oleji. Vymícháme těsto a necháme kynout alespoň jednu hodinu. Z těsta pak formujeme pagáčky,
které ukládáme na vymazaný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat kmínem nebo
sezamem, necháme ještě 20 -25 minut kynout pak pečeme v předehřáté troubě na 200° C 20 - 25 minut.

JABLEČNÉ ŘEZY
Těsto: 400 g hladké mouky, 200 g másla, 8 lžic mléka, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do
pečiva. Náplň: 750 g oloupaných jablek, 2 sáčky vanilkového pudinku, citronová kůra, 200 g
moučkového cukru. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které
rozdělíme na dvě poloviny. Z obou půlek vyválíme placku. První dáme na vymazaný plech (nebo na
pečící papír), pokryjeme jablečnou náplní a přikryjeme druhou plackou. Náplň: oloupaná jablka
nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přidáme pudinky, citronový cukr s citronovou kůru a moučkový cukr. Vše důkladně
promícháme. Těsto zlehka propícháme vidličkou a vložíme do trouby předem vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 35 minut.

CHROUSTÁLKY
1 hrnek sekaných semínek - lněná, slunečnicová a dýňová semínka a sezam, vše nasekejte v
robotu. Asi by mohla být i mletá. 2 lžíce lněného semínka a 2 lžíce chia semínek – ty pomelte,
poslouží jako pojivo. 1/3 hrnku maizeny, 1/3 hrnku pohankové mouky, ½ lžičky prášku do pečiva
bez fosfátů, ¾ lžičky soli, 2 lžíce octa, 4 – 5 lžic vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 vejce a mák na
povrch. Vše smíchejte v míse robota, jen vodu zatím nedávejte, tu budete přidávat postupně během míchání. Měli byste
potřebovat 4 – 5 lžic vody celkem. Těsto bude možná maličko lepivější, tak jej vyndejte na vál poprášený pohankovou nebo
čirokovou moukou a udělejte z něj hroudu. Tu rozdělte na 2 díly. Jeden vezměte, trochu jej stlačte, ať je placatější a dejte
mezi 2 vrstvy potravinové folie a vyválejte postupně na asi 2 mm tenkou vrstvu. Těsto pak nakrájejte na proužky dle vašich
představ. Je dobré to dělat ostrým nožem, protože semínka kladou trochu odpor. Potřete vajíčkem a posypte mákem.
Pomocí tenké stěrky sušenky opatrně přendávejte na plech. Z tohoto množství jsem měla asi 2 a půl plechu. Pečte při 180
°C zhruba 15 minut. Hlídejte, každá trouba je jiná, třeba budete potřebovat o minutku dvě víc nebo méně.

31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36