Page 33 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2018
P. 33
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2018
LOUŽNICKÉ TRADICE
SKLIZEŇ BRAMBOR
Každý rok na podzim se v Loužnici vybíraly brambory z pole,
stejně jako na jaře i při vybírání se sešlo několik hospodářů.
Pole byla již nachystaná a od ranních hodin Loužnicí bručeli
traktůrky. Všichni se sešli na prvním poli, chlapi s „čertem“
vyorávali brázdy, ženy, děti a starci sbírali vyorané brambory,
do košů a následně do pytlů. Hospodyně po ukončení vybírání
brambor nabízely lahůdky ze své kuchyně, často to bývalo
studené pečené maso s pečivem, domácí nakládaná zelenina a
samozřejmě nechyběla kořalička a pivo.
Také se u pole rozdělal ohníček, naneslo se suché chrastí, sláma ze strnišť a suchá bramborová
nať. Všechno se to zapálilo a to bylo všude kouře. Ale upečené brambory v ohni, to byla lahůdka podzimu.
33
LOUŽNICKÉ TRADICE
SKLIZEŇ BRAMBOR
Každý rok na podzim se v Loužnici vybíraly brambory z pole,
stejně jako na jaře i při vybírání se sešlo několik hospodářů.
Pole byla již nachystaná a od ranních hodin Loužnicí bručeli
traktůrky. Všichni se sešli na prvním poli, chlapi s „čertem“
vyorávali brázdy, ženy, děti a starci sbírali vyorané brambory,
do košů a následně do pytlů. Hospodyně po ukončení vybírání
brambor nabízely lahůdky ze své kuchyně, často to bývalo
studené pečené maso s pečivem, domácí nakládaná zelenina a
samozřejmě nechyběla kořalička a pivo.
Také se u pole rozdělal ohníček, naneslo se suché chrastí, sláma ze strnišť a suchá bramborová
nať. Všechno se to zapálilo a to bylo všude kouře. Ale upečené brambory v ohni, to byla lahůdka podzimu.
33