Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2017
P. 22
dělíme do misek. LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

JÁTROVÝ ŠPÍZ S FÍKY
1 1/2 svazku šalvěje, snítka rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 2 červené
feferonky, 3 lžíce olivového oleje, 300 g telecích jater, pepř, 125 g bagety,
2 fíky, 3 lžíce másla, sůl.
Šalvěj a rozmarýn nadrobno posekáme. Česnek prolisujeme. Feferonky
omyjeme, najemno posekáme a smícháme s olivovým olejem, česnekem a
rozmarýnem. Játra omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na kostky
velké 3 cm. Opepříme a naložíme zhruba na 2 hodiny do marinády. Bagetu
nakrájíme na tenké krajíčky. Fíky omyjeme a nakrájíme na dílky. Játra
napichujeme na 4 špejle střídavě s bagetou, fíky a šalvějovými lístky.
Pečeme na másle při středním ohni ze všech stran 4 - 6 min. Osolíme a

KUŘE NA FÍCÍCH
1 kg čerstvých fíků, 2 rajčata, 1 cibule, 1 kuře (asi 1 kg), sůl, pepř, 50 g
piniových jader, mletý koriandr, 200 ml drůbežího vývaru (z kostky).
Fíky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme, vykrojíme
stopku a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Kuře omyjeme
a osušíme. Potřeme solí a pepřem. Rozdělíme na 8 kusů. Troubu
předehřejeme na 220 °C. Do hrnce nejprve vložíme fíky a pak kuře.
Posypeme rajčaty, cibuli a piniovými jádry. Osolíme a okořeníme koriandrem a
pepřem, zalijeme vývarem. Přikryté dusíme asi 90 minut. Na posledních 10
minut poklici sejmeme. Ozdobíme lístky koriandru nebo petrželky.

KOLÁČ S MANDLEMI A FÍKY
Těsto: 3 lžíce pomletých mandlí, 250ml polohrubé, nebo i běžné hladké mouky, 8 lžíce
másla nakrájeného na kostky
Nádivka: 9-10 fíků bez stopek rozkrojených napůl (sušené se namočí do 125ml vařící
vody a 125ml brandy na 2 hodiny), 125ml pomletých mandlí, 2 vejce, 75ml cukru, 1
lžíce nastrouhané pomerančové kůry, vanilkový cukr, 175ml šlehačky, Glazura: 4 lžíce
meruňkové zavařeniny.

FÍKOVÝ MOUČNÍK
mouka pšeničná polohrubá 300 gramů, Hera 200 gramů, cukr moučkový 50
gramů, skořice 1 lžička (mletá), vejce 1 kus, ořechy lískové 50 gramů (mleté),
fíky 100 gramů (sušené), datle 100 gramů (sušené), meruňky 100 gramů
(sušené), švestky sušené 100 gramů, rum hnědý 50 mililitrů, šťáva citronová 1
kus (z 1 citronu), máslo (na vytření), strouhanka (na vysypání), vejce 1 kus,
mouka pšeničná hladká 30 gramů, cukr vanilkový 1 balení, mandlové lupínky 2
lžíce.

Zpracujte na vláčné těsto polohrubou mouku, heru, moučkový cukru, umleté
lískové oříšky, lžičku skořice a vejce. Těsto zabalte do folie a nechte odpočinout.
Důkladně propláchněte a nakrájejte na kousky fíky, datle, sušené meruňky a
sušené švestky. Ovoce dejte do misky, zalijte rumem, šťávou z citronu a nechte
rozležet. Dortovou formu vytřete máslem, vysypte prosátou strouhanku a vyplňte odpočatým těstem. Vložte do
předehřáté trouby a zvolna pečte asi 20 minut. Do sušeného ovoce vmíchejte vejce, hladkou mouku a vanilkový
cukr. Dort vyndejte z trouby, pokryjte směsí sušeného ovoce, posypte 2 lžícemi mandlových lupínků, vraťte do
trouby a pečte dalších 15 - 20 minut.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27