Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2017
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
FÍKY
Fíky u nás běžně nerostou, ale během podzimu jsou
lehce k dostání v supermarketu, ale sušené jsou běžně
po celý rok.
Pro naše zdraví jsou prospěšné a určitě stojí za to je
zařadit do našeho jídelníčku.
Fíky jsou bohaté na sacharidy, kterých obsahují až
16 % své hmotnosti. Většinu z nich tvoří
monosacharidy neboli jednoduché cukry (glukóza
a fruktóza) a v malém množství disacharidy
(sacharóza).
Fíky jsou bohaté na vitamín E, B6, B1 a B2 , ale mají
nedostatek vitamínu A a C. Z minerálů obsahují
draslík, vápník, hořčík a železo. Stopové prvky jako zinek, měď a mangan jsou v nich též přítomny ve
velkém množství.
Fíky jsou lehce stravitelné a působí nejen močopudně, ale i jako mírné projímadlo.
Jejich konzumace se doporučuje zejména při těchto problémech:
Fíky bez ohledu na způsob přípravy, ale především sušené a krátce před požitím namočené ve vodě nebo uvařené
v mléku působí proti respiračním infekcím. Zmírňují kašel, ulehčují vykašlávání a změkčují dýchací
cesty. Jejich konzumace se doporučuje v případech chronické bronchitidy, ale i při akutních stavech
způsobených nachlazením či chřipkou.
Čerstvé fíky a do vody namočené sušené fíky jsou užitečné zejména při zácpě. Mají stejné účinky jako švestky,
které zlepšují funkci trávicí soustavy a peristaltiku střev.
Fíky ve všech podobách jsou pro svůj osvěžující účinek velmi vyhledávanou potravinou při anémii a fyzické či
psychické únavě. Těhotné ženy a kojící matky, adolescenti a všichni, kdo vykonávají fyzicky (např. dělníci,
sportovci) nebo psychicky (např. studenti) náročnou činnost, najdou ve fících výživnou, lehce stravitelnou a
energeticky vydatnou potravinu.
Svěží a lahodnou chuť mají pouze ty fíky, které dozrály na stromě; ty, které se sklízejí zelené, ve skutečnosti
nikdy zcela nedozrají. Čerstvé fíky bývají na trhu jen několik týdnů v roce, protože se obtížně skladují a
přepravují.
Protože sušené fíky ztrácejí dvě třetiny obsahu vody, mají velmi koncentrované sacharidy, vitaminy a minerály.
Na trhu jsou k dostání po celý rok. Před jídlem se mohou přes noc namočit do vody, aby se dehydrovaly.
Vařené v mléku: Když uvaříte v půl litru mléka šest fíků a přidáte do něj několik lžic medu, získáte výborný lék
proti kašli se silným expektoračním účinkem (usnadňuje vykašlávání).
FÍKY POMÁHAJÍ:
při únavě, nízké výkonnosti
podporují schopnost soustředění
mírní obtíže během menstruace
pomáhají redukovat hmotnost
zbavují nervového napětí
regulují trávení a podporují zdravou střevní flóru
21
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
FÍKY
Fíky u nás běžně nerostou, ale během podzimu jsou
lehce k dostání v supermarketu, ale sušené jsou běžně
po celý rok.
Pro naše zdraví jsou prospěšné a určitě stojí za to je
zařadit do našeho jídelníčku.
Fíky jsou bohaté na sacharidy, kterých obsahují až
16 % své hmotnosti. Většinu z nich tvoří
monosacharidy neboli jednoduché cukry (glukóza
a fruktóza) a v malém množství disacharidy
(sacharóza).
Fíky jsou bohaté na vitamín E, B6, B1 a B2 , ale mají
nedostatek vitamínu A a C. Z minerálů obsahují
draslík, vápník, hořčík a železo. Stopové prvky jako zinek, měď a mangan jsou v nich též přítomny ve
velkém množství.
Fíky jsou lehce stravitelné a působí nejen močopudně, ale i jako mírné projímadlo.
Jejich konzumace se doporučuje zejména při těchto problémech:
Fíky bez ohledu na způsob přípravy, ale především sušené a krátce před požitím namočené ve vodě nebo uvařené
v mléku působí proti respiračním infekcím. Zmírňují kašel, ulehčují vykašlávání a změkčují dýchací
cesty. Jejich konzumace se doporučuje v případech chronické bronchitidy, ale i při akutních stavech
způsobených nachlazením či chřipkou.
Čerstvé fíky a do vody namočené sušené fíky jsou užitečné zejména při zácpě. Mají stejné účinky jako švestky,
které zlepšují funkci trávicí soustavy a peristaltiku střev.
Fíky ve všech podobách jsou pro svůj osvěžující účinek velmi vyhledávanou potravinou při anémii a fyzické či
psychické únavě. Těhotné ženy a kojící matky, adolescenti a všichni, kdo vykonávají fyzicky (např. dělníci,
sportovci) nebo psychicky (např. studenti) náročnou činnost, najdou ve fících výživnou, lehce stravitelnou a
energeticky vydatnou potravinu.
Svěží a lahodnou chuť mají pouze ty fíky, které dozrály na stromě; ty, které se sklízejí zelené, ve skutečnosti
nikdy zcela nedozrají. Čerstvé fíky bývají na trhu jen několik týdnů v roce, protože se obtížně skladují a
přepravují.
Protože sušené fíky ztrácejí dvě třetiny obsahu vody, mají velmi koncentrované sacharidy, vitaminy a minerály.
Na trhu jsou k dostání po celý rok. Před jídlem se mohou přes noc namočit do vody, aby se dehydrovaly.
Vařené v mléku: Když uvaříte v půl litru mléka šest fíků a přidáte do něj několik lžic medu, získáte výborný lék
proti kašli se silným expektoračním účinkem (usnadňuje vykašlávání).
FÍKY POMÁHAJÍ:
při únavě, nízké výkonnosti
podporují schopnost soustředění
mírní obtíže během menstruace
pomáhají redukovat hmotnost
zbavují nervového napětí
regulují trávení a podporují zdravou střevní flóru
21