Page 29 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 33/2018
P. 29
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 33/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SEDLÁKŮV CHLÉB
270 g vody, 50 g žitné chlebové mouky, 250 g pšeničné chlebové mouky, 200 g kysaného zelí, 150 g
uzeného bůčku, 1/2 lžičky drceného kmínu, lžička soli, 15 g čerstvého droždí, sádlo na vymazání
pekáčku, mletý pepř
Na potření: 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce vody, 3 lžíce oleje
Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl,
kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku. Těsto
posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme
troubu, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut.
Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

KUŘECÍ NUDLIČKY NA KMÍNU
450 g kuřecích stehenních řízků, 1 plátek másla, 2 lžičky celého kmínu, 1 větší cibule, 1 velký
stroužek česneku, ½ lžičky mleté sladké papriky, 250 ml vývaru nebo vody, sůl podle potřeby,
1 lžička solamylu rozmíchaná v 50ml studené vody, 1 lžíce nasekaných lístků petržele.
Řízky opláchneme, osušíme a nakrájíme na stejně velké nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno,
česnek na tenké plátky. Do hrnce na rozpuštěné máslo dáme orestovat společně s kmínem
cibuli a česnek. Přidáme nakrájené maso a na silném plameni ho za stálého míchání zprudka osmažíme. Zasypeme mletou
paprikou, osolíme, promícháme a ihned podlijeme vývarem. Slabým varem dusíme pod pokličkou doměkka. Poté přidáme
nakrájené lístky petržele, přilijeme solamyl s vodou, promícháme a ještě 2minuty provaříme. Na přílohu se hodí vařené
brambory.

BEZLEPKOVÉ PLACIČKY NA SLANO I SLADKO
3 vejce, 3 lžíce krémového sýra (Lučiny), 1/2 lžičky kypřícího prášku, sůl, sušený česnek, rozmarýn,
tymián …(třeba i sekaná sušená rajčata) semínka
Pro sladkou verzi: 1 lžíce krupicového cukru nebo medu (vynechat sůl a bylinky)
Předehřejte troubu na 175 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Vyšlehejte bílky s kypřícím práškem do
sněhu. V misce prošlehejte žloutky, krémový sýr, sůl, bylinky (u sladké verze med nebo cukr). Pak
opatrně vmíchejte bílky tak, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto. Na plechu lžící tvořte malé
bochánky a pečte dozlatova, přibližně 15-20 minut.

UTOPENÉ PÁREČKY
150 g vídeňských párků, 1/2 cibule (nakrájená na půlměsíčky), 2 stroužky česneku (nakrájené na
plátky), 80 ml vody, 150 ml octa, 60 g cukru, 1/4 lžičky chilli vloček, 1/4 lžičky kajenského pepře,
4 kroužky papriček jalapeňo (nakládaných), 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 10 kuliček pepře, 4 kuličky
nového koření, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 3 tobolky kardamomu. Svaříme vodu s octem,
cukrem a kořením. Do sklenice naskládáme párečky, nakrájenou cibuli, česnek a kolečka
jalapeňo. Zalijeme nálevem a po vychladnutí dáme do ledničky na nejméně 24 hodin. Podáváme
s bagetkou nebo dalamánkem.

LEČO
100 g šunky, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 12 cherry rajčat, 3 vejce, 3 lžíce
rajčatového pyré, 3 lžíce zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 5 g cukru, sůl, majoránka,
tymián, pepř, hladkolistá petrželka.
Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nakrájenou šunku. Přidáme
nakrájené papriky, na půlky nakrájená cherry rajčátka a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme sůl,
cukr a koření, dobře promícháme. Zakryjeme a necháme asi 20 minut dusit. V polovině dušení
přidáme rajčatové pyré. Vejce rozšleháme vidličkou, vmícháme do leča a prohřejeme. Opepříme. Vmícháme nasekanou
petrželku. Podáváme s dalamánkem nebo vekou.

KŘEHKÉ ROHLÍČKY PLNĚNÉ PUDINKEM
Těsto: 10 lžic mléka, 500 g polohrubá mouka, 1 vejce, 250 g hery, 3/4 kostky droždí, špetka soli,
lžička pískového cukru, Pudink: 0,5 l mléka, vanilkový pudink, cukr.
Nejprve si uvaříme klasickým způsobem pudink a dáme vychladnout. Mezi tím si do mísy
nasypeme mouku, ve které uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mléko a necháme
vzejít kvásek. Změklou heru, vejce a sůl přidáme k mouce s kváskem a vypracujeme těsto, které
rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme placku, kterou rádlem rozdělíme na osminy. Do každé
osminy dáme trochu pudinku a stočíme do rohlíčku. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předem
vyhřáté trouby na 180°C asi 20 - 25 minut.

29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34