Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 33/2016
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 33/2016

LOUŽNICKÉ TRADICE

Sv. Bartoloměj
24.8. - Bartoloměj byl jedním z Kristových učedníků a býval ztotožňován s
Natanaelem z evangelia sv. Jana, kterého Ježíš popisoval jako „toho,
který nezná lsti“. Žil někdy v 1.století a podle legend kázal slovo Boží v
Malé Asii, na severu Indie a v Arménii, kde byl také zaživa stažen z kůže a
poté podle z jedné legend sťat, podle jiné ukřižován hlavou dolů.
Byl patronem všech, kteří pracovali s kůží - řezníků, knihařů, obuvníků,
krejčích, rukavičkářů a koželuhů. Bývá zobrazován s koželužským nožem.
V Loužnici se na svatého Bartoloměje dávaly na dveře větvičky jeřabin.
Bylo to prý na památku svatého Bartoloměje, který byl pronásledován.
Dům, kam ho pronásledovatelé viděli večer vcházel, označili jeřabinou.
Ráno chtěli světce podle označeného domu najít, ale tou dobou byla již
všechna stavení ozdobena jeřabinami.

Jeřabiny, kterými bylo stavení ozdobeno, měly zázračnou moc. Koho bolely zuby, měl dát vařit vodu,
do ní vložit jeřabiny a chvíli „inhalovat“. Dále se „bartolomějská“ jeřabina dávala dobytku, aby dobře
žral.

Jeřabiny - ovoce podzimu
Rostou bez povšimnutí
všude kolem nás a

pochutnává si na nich
nanejvýš ptactvo. Jeřabiny
jsou přitom vynikající a
zdravou pochoutkou,
která se jen musí umět
připravit!

Jak vypadají a chutnají jeřabiny -
Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu,
kterého je známo na 80 druhů.
Zbarvení plodů se pohybuje od světle
oranžové po tmavě červenou. Jeřabiny
voní po jablku a chutnají hořce a trpce.
Chuťově nejpříjemnější je jeřáb ptačí,
který poznáte podle vzpřímenějšího
růstu a pilovitých konců listů. Plody se
sbírají v říjnu až listopadu a rychle se
suší.
Léčivé účinky jeřabin - Jeřabiny
obsahují velké množství vitamínu C,
kyselinu jablečnou, flavonoidy, železo, vápník a jód. Jsou nápomocné při poruchách činnosti štítné
žlázy, při potížích s krevním tlakem. Tlumí také horečku, střevní a revmatické potíže. Díky obsahu
látek podobných ženským hormonům se využívají při menstruačních a klimakterických potížích. Ve
velkém množství mohou ale jeřabiny vyvolat průjem nebo zvracení.
Využití jeřabin v kuchyni - Z jeřabin lze vyrobit pochoutky, ze kterých se budete olizovat až za ušima.
Výborná je nejen jeřabinová marmeláda (nejlépe ve spojení s jablky a bezinkami), jeřabinový kompot
a různé zavařeniny, ale také kandované jeřabiny, mošt nebo různé alkoholické nápoje. Ze sušených
jeřabin si můžete uvařit také čaj nebo je přidávat do moučníků. Jeřabiny jsou výborné k dochucení
jablečného či hruškového kompotu, zvláštní chuť dodají i pečenému masu.
Jeřabinový kompot - Jeřabiny omyjeme, zalijeme teplým cukerným roztokem (0,5 - 1 kg cukru na litr
vody) a necháme proslazovat. Druhý den plníme jeřabiny do sklenic, sklenice ponoříme do vodní lázně
a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C. Přikryjeme celofánem a uzavřeme. Jeřabinový kompot můžete
využívat také jako náhražku brusinek při přípravě masa.
Jak se suší jeřabiny - Zralé plody dobře omyjeme a povaříme ve vodě 15 - 20 minut. Přidáme větší
množství cukru, necháme přes noc prosladit. Na druhý den jeřabiny usušíme v troubě.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23