Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 33/2016
P. 15
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 33/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HOŘČICE Z CUKETY
2 kg cuket, 150 g cukru, 50 g soli, 1 palice česneku, 2 ks feferonky, 0,25 l oleje, 0,1 l octa, 2
lžičky mletého pepře
Cukety očistíme, vybereme z nich semínka a pak je nakrájíme. Do hrnce dáme kousky cuket,
očištěný česnek, cukr, olej, sůl, ocet, feferonky zbavené jadřinců a pepř. Asi hodinu vše vaříme,
mírně vychladlou směs rozmixujeme. V menších zavařovacích sklenicích dobře uzavřených víčky
sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

KUNOVJANKA
1,4 kg cibule, 1 kg papriky, 600 g mrkve, 600 g celeru, Nálev: 2 l vody, 3/4 l octa, 1 ks
přípravku Deko, 120 g cukru, 30 ks tablet umělého sladidla
Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na menší kostky a 15 minut povaříme. Cibuli a papriku
očistíme a nakrájíme na kostičky. Svaříme vodu, ocet, cukr, umělé sladidlo a Deko na nálev.
Zeleninu promícháme, plníme do sklenic, zalijeme nálevem a sterilujeme 20 minut při 85 °C.

MATJESY Z CUKET
2 kg cukety, 1 kg cibule, 5 lžic cukru, 5 lžic soli, 1/2 sáčku pepře, 0,5 l octa, 0,3 l oleje,
bobkové listy, nové koření
Cuketu nakrájíme na plátky, cibuli na slabá kolečka nebo půlkolečka, zeleninu spolu
promícháme. Přidat sůl, pepř, cukr, olej, ocet, opět promícháme a necháme 1 hodinu uležet
(vodu, která se z cuket uvolní nevyléváme!)
Směs plníme do skleniček o obsahu 0,3 l, zalijeme je puštěnou šťávou z cuket, aby byla směs
ponořená, do každé skleničky dáme 4 ks nového koření a 1 ks bobkového listu. Důkladně uzavřené skleničky
sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C.

HŘÍBKOVÉ RIZOTO
320 g rýže carnaroli, 100 g parmezánu, 80 g hub (nejlépe hříbků), 200 ml bílého vína,
100 ml olivového oleje (extra panenský), 1 hrst nasekané plocholisté petrželové natě,
2 ks větší cibule, zeleninový vývar dle potřeby, sůl dle chuti
Houby povaříme. V hrnci s olivovým olejem a na mírném ohni zpěníme nadrobno
nakrájenou cibuli. Přisypeme rýži a dobře promícháme. Podlijeme zeleninovým
vývarem, přidáme houby a víno. Pomalu vaříme a stále mícháme, abychom rizoto
nepřipálili a rovnoměrně se nám provařovalo. Jakmile rýže vsákne většinu vývaru,
mírně podlijeme vývarem znovu a takto několikrát opakujeme. Rýži vaříme na skus a
v krémové konsistenci. Nakonec rizoto zjemníme máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a promícháme. Dle
chuti osolíme. Hotové rizoto zdobíme nasekanou plocholistou petrželovou natí.

DÝŇOVÁ POLÉVKA
1 hokaido dýně o průměrné velikosti, nakrájené na kousky (zbavená semínek,
kůru neodstraňujte), 1 velký brambor, nakrájený na kousky, 1 středně velká
cibule, najemno nakrájená, 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 200 ml
kokosového mléka, 2 stroužky česneku, nasekaného, 2 vrchovaté čajové lžičky
kari koření, 1-2 malé červené papričky, nakrájené, trochu olivového oleje, krutony
dle chuti.
Přichystejte si větší hrnec, do kterého nalijete olivového oleje. Na oleji lehce
osmahněte nakrájenou cibuli, chilli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájené kousky dýně hokaido a brambory,
posypte kari kořením. Minutu nebo dvě restujte. Do hrnce přilijte kokosové mléko, přikryjte poklicí a duste, dokud
brambory a dýně nezměknou. Dýňovou polévku nechte vychladnout, nalijte do mixéru a vymixujte, dokud polévka
nebude mít hladkou a krémovou konzistenci. Nakonec dýňovou polévku trochu ohřejte a podávejte s krutony, které
byly usmažené na olivovém oleji, másle a posypané bylinkovou směsí.

BÁBOVKA Z DÝNĚ
500 g dýně Hokaido, 400 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 150 ml oleje, 1
vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, máslo a hladká mouka na vysypání formy
Dýni Hokaido oloupeme, vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku smíchanou s
práškem do pečiva, oba cukry, vejce, olej a promícháme. Formu na bábovku vymažeme
máslem a vysypeme moukou a nalijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta přimícháme
kakao a vlijeme na světlé těsto. Chceme-li vytvořit v bábovce barevné ornamenty, krátce
promíchneme obě těsta špejlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Hotovou
bábovku poznáme tak, že do ní zapíchneme špejli, pokud se na ni nepřilepí žádné těsto, je hotovo.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20