Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 32/2016
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 32/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

RAJČATOVÁ OMÁČKA
1500 g pěkně vyzrálých rajčat, 100 g másla, 850 ml celých loupaných rajčat (plechovka), 100 ml olivového oleje, 1

lžíce krupicového cukru, 2 ks snítky bazalky, 2 ks velké mrkve, 2 ks velké cibule
Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou mrkev a lehce
orestujeme. Vlijeme obě plechovky loupaných rajčat a všechna čerstvá rajčata
nakrájená na čtvrtiny. Necháme přijít k varu. Směs necháme cca 2 hodiny na mírném
ohni probublávat, mícháme, aby se nepřipalovala, potom promixujeme, přepasírujeme,
vrátíme zpět do hrnce, ochutíme, přidáme máslo a bazalku a ještě asi 30 minut
necháme provařit. Plníme do čistých, suchých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme cca
20 minut na 80 °C.

PEČENÁ RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
500 g a více pěkně zralých rajčat, přírodní hnědý cukr třtinový, balzamikový ocet, olivový olej,
česnek, tymián.
Troubu si předehřejeme na 150 °C, plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými
rajčaty řezem nahoru. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče
- špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou
příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem
Pečeme zvolna nejdříve na 150 °C, po 30 minutách teplotu snížíme na 120 °C, pečeme cca 2-3
hodiny, podle velikosti rajčat, po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane
šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat (čas
pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat -
pečeme zvolna!)
Varianty zavaření: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na

140 °C po dobu 10 minut, ještě horké rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horké obrátíme dnem vzhůru a
vychladlé uskladníme v chladu a temnu. Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80 °C. Dále postup
stejný.

MASOVÁ BÁBOVKA PLNĚNÁ VEJCI
1,2 kg mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového promíchané 1:1), 0,6
kg tenkých párků, 300 g anglické slaniny v plátcích, 150 g strouhanky, 10 ks
vajec, 3 ks cibule, 2-3 ks stroužky česneku, 3 ks snítky nasekané petrželky, 3
lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce másla na vymazání
formy, 1 lžíce hořčice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, špetka
muškátového oříšku
Tak 7 kusů vajíček uvaříme ve vodě natvrdo, tedy vaříme 8-10 minut, pak je
zprudka zchladíme a studené oloupáme. Mleté maso promícháme 3 ks vejci,
solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem. Do směsi dále přidáme
oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, párky, pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového květu,
vše důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažte máslem a vyložíme plátky slaniny. Formu vyplníme polovinou
masové směsi, povrch rovnoměrně poklademe natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnáme zbytkem
mletého masa. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně hodinu 60 minut, pak bábovku otočíme dnem vzhůru,
postavíme na plech a pečeme ještě dalších 40 minut. Na plátky nakrájenou slanou bábovku podáváme jak teplou, tak i
studenou, buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.

MADLENKY
2 vejce + 1 vaječný žloutek, 120 g hladké mouky, 100 g cukru, 100 g másla,
lžička prášku do pečiva, špetka soli, citronová kůra nebo pomerančová kůra.
Trouchu si předehřejte na 190°C. Formičky na madlenky si vytřete pečlivě
změklým máslem. Mouku se špetkou soli a práškem do pečiva prosejte a máslo
rozpusťte. Vejce rozklepněte do mísy, přidejte k nim cukr. Elektrickou metlou
šlehejte minimálně 5 minut. Těsto musí být světlé a krémovité. Do vaječné
směsi teď opatrně začněte po částech zabalovat mouku a citronovou kůru.
Potom přimíchejte pomalu i rozehřáté vychladlé máslo. Směs musí zůstat
našlehaná a tuhle fázi se nevyplatí uspěchat. S těstem se vlastně jen mazlíte.
Ihned po vmíchání másla (přesvědčte se, že vám neleží na dně) lžičkou naplňte
formičky, mohou být i košíčky. Stačí plnit kousek pod kraj. Madlenky pečte 7-8 minut v rozpálené troubě dozlatova.
Jakmile madlenky vytáhnete z trouby, vyklopte je na drátěnou podložku. Ta zaručí, že dobře vychladnou a nezvlhnou.
Potom je můžete lehce pocukrovat a pak je konečně všechny sníst. Madlenky jsou nejlepší v den, kdy jste je pekli.
Pokud je ale schováte do kovové krabice, měly by vydržet i několik dní.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23