Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 32/2015
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

NAKLÁDANÝ HERMELÍN
6 Hermelínů (či Camembert 45%) při stisknutí uprostřed, sýr musí být pružný, 4 paličky českého česneku, sůl,

pepř, grilovací koření, bobkový list, olej.
Pasta na hermelíny: česnek oloupeme a nadrtíme na jemnou kaši, přidáme sůl,
pepř, grilovací koření. Hermelíny rozložíme do uzavíratelné dόzy (nejlépe
hranatého tvaru a pevným uzávěrem) navrch naklademe pastu, proložíme
bobkovým listem a zalijeme olejem, sýr i pasta musí být úplně ponořená.
Jelikož této recept neobsahuje cibuli, olej se nekazí a je možné jej použít častěji.
Hermelín necháme minimálně 5 dnů naložený, čím déle tím bude lepší.
Hermelín podáváme s okurkovým salátem a brusinkami z arόnie či rybízu a čerstvým chlebem.

AMERICKÉ OKURKY
Okurky nakládačky - 2,5 kg, sůl - 3 lžíce, cibule - 6 ks. Nálev: ocet - 6 dl, cukr - 4 dl,
pepř mletý - 1 lžička, kari - 1 lžička, chilli - 1 lžička, kopr - 1 lžička.
Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme se solí a necháme stát 2 hodiny. Potom
z nich rukama vymačkáme vodu, přidáme nálev a plníme do skleniček. Zavíčkujeme a
zavařujeme 20 minut.

ČERNÉ JEŘABINY - ARONIE - NA ZPŮSOB BRUSINEK
1 kg černé jeřabiny – aronie, 60 dkg cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky ml. skořice (nebo skořicový

cukr), 3-4 hřebíčky, sklenka rumu, 1 Pektogel, 1/2 lžičky kyseliny citronové.
Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme je
do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr,
vanilkový cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny
z části rozmačkáme (třeba dnem zavař. slenice), přidáme Pektogel, povaříme minutu,
přidáme kyselinu citronovou, opět povaříme, až se rozpustí, stáhneme z ohně,
přilijeme rum, promícháme a horkou směs lijeme do malých skleniček, zavíčkujeme,
otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

BRUSINKY Z RYBÍZU
1 kg rybízu, 70 dkg cukr, 2 lžičky rovné skořice, 2 lžičky kys. Citronové, 2 hřebíčky, 4
lžíce rumu
Rybíz a cukr promícháme a necháme 24 hod. odležet. Potom přidáme skořici, hřebíčky,
kys. citronovou a necháme 1/4 hod. vařit. Ke konci dáme rum a hned plníme do sklínek.
Dáváme je dnem vzhůru.

BUŘTY NA PIVU
5 ks buřtů, 2 ks cibule, 1 lahev černého piva, kremžská hořčice, plnotučná
hořčice, kečup
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Buřty podélně nařízneme, jednu
půli natřeme plnotučnou hořčicí, druhou půli kremžskou hořčicí, vložíme cibuli a
přitiskneme půlky k sobě. Takto upravené buřty vkládáme do zapékací misky,
posypeme zbylou cibulí, zakapeme kečupem a podlijeme černým pivem. Misku
dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Podáváme s čerstvým pečivem.

PEČENÝ ČAJ Z DROBNÉHO LETNÍHO OVOCE
2 kg letního drobného ovoce (jahody, ostružiny, rybíz, borůvky ...), 1,25 kg cukru
krystal, 2 ks citróny, 2 dcl tmavého rumu či griotky (lze vynechat), koření (4 ks
hřebíčky, 1 ks tyčinky skořice, 2 ks badyány)
Ovoce důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Ve větší míse smícháme
okapané ovoce spolu s cukrem, oloupaným a na kostky pokrájenými citróny, přidáme
koření a nalijeme rum či griotku. Důkladně promíchanou směs z mísy poté přesypeme
to hlubšího pekáče, kde ji rovnoměrně rozprostřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na
210-220 °C vše, za občasného míchání, pečeme do doby, než ovoce pustí šťávu, tedy
asi 30-40 minut. Horký upečený ovocný čaj plníme do vhodných sklenic s uzávěrem,
které dobře uzavřeme víčky a necháme vychladnout dnem vzhůru, nebo je sterilujeme 10 minut při 80 °C, čaj pak
vydrží déle. Takto připravený čaj servírujeme tak, že do hrnečku dáme 3 až 4 lžičky pečeného čaje a ty zalijeme
horkou vodou, necháme chvíli vyluhovat a pak ihned podáváme.
V létě připravíme, v zimě si pochutnáme!

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19