Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA
0,5 kg keříčkových rajčat (trošku větší než cherry rajčátka) mořská sůl
sušená bazalka sušený česnek libeček rozmarýn Na konzervaci: olivový
olej čerstvá bazalka.
Rajčata vám zaberou nejméně místa, pokud je usušíte, a navíc je jejich
chuť takto opravdu velmi intenzivní. Hodí se do těstovin, do rizota nebo
do salátů a ta domácí jsou nejlepší. Pokud máte k dispozici sušičku, máte v podstatě

ušetřenou práci. Díky termostatu se totiž o průběh sušení nemusíte starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta
malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky. Rozmístěte je rovnoměrně po celém sítu tak, aby se
navzájem nedotýkala a proudící vzduch mohl cirkulovat. Rajčata můžete podle chuti posypat bazalkou. Pak už jen
sušičku zapněte, nastavte termostat asi na pětašedesát stupňů Celsia a sušte tři až osm hodin. Doba sušení záleží
samozřejmě na tom, kolik vody rajčata obsahovala.

DOMÁCÍ KEČUP
2 kg rajčat, 1 dl octu, 1 lžíce celého pepře, 1 lžíce soli, 1 lžíce nového koření, 8 hřebíčků, 4 bobkové
listy, 4 jablka, 2-3 feferonky, 150 g cukru.
Všechny ingredience dáme do hrnce a dáme dusit, po zavření dusíme 25 minut. Směs přepasírujeme,
vaříme do zhoustnutí a dáváme do skleniček. Stejně jako marmelády ani kečup nepotřebuje
zavařovat, stačí otočit dnem vzhůru.

PEČENÁ RAJČATA
Rajčata cca 2 kg, olej, bylinky (bazalka, oregano, tymián, dobromysl, petrželka apd.), česnek
na plátky.
Rajčata rozkrojíme na 2 půlky a do pekáče vyskládáme řeznou ránou nahoru, pokapeme
olejem (olivový, nebo slunečnicový), dáme do trouby péct, když jsou rajčata lehce zapečená
(taková seschlá), přidáme bylinky (oregano, petrželka, bazalka, rozmarýn, tymián) nakrájené a
smíchané se solí a olejem, bylinkovou směs přidáme k rajčatům s česnekem, nakrájeným na
plátky a ještě dopékáme. Když mají rajčata konzistenci sušených rajčat, naskládáme je do sklenic, dolijeme
olejem a uchováváme v lednici, případně je ještě sterilizujeme v troubě na pár minut, aby se víčka chytla a
rajčata nám déle vydržela. Ideální jen tak s bagetou, sýrem a olivami, nebo na teplé špagety

NAKLÁDANÁ RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
Rajčata cca 3 kg, bazalka, sůl, čisté vymyté sklenice.
Rajčata na špičce nařízneme do kříže, spaříme a oloupeme, vyndáme jadérka, smícháme s bazalkou a
solí a naskládáme do sklenic, dáme sterilizovat do trouby nebo do hrnce jako okurky. Používáme
klasicky, do těstovin, masových směsí apd.

OMÁČKA NA TĚSTOVINY
1 velká cibule, 1 velká mrkev, 1 řapíkatý celer, 2kg rajčat, 1 lžíce soli, 2lžíce cukru, čerstvá
bazalka, olivový olej.
Cibuli, rajčata, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky. Na oleji mírně osmahneme cibuli, přidáme
pokrájenou zeleninu a podusíme asi 1 hodinu. Potom propasírovat přes sítko. Opět přivést k varu,
osolit, osladit. Horké plníme do sklenic, do kterých jsme přidali pár lístků bazalky. Zavaříme 20
minut na 90 stupňů.

RAJČATOVÝ DŽEM
1kg rajčat, 450g krupicového cukru, citronová šťáva z 1 citronu, 1 lžíce Balsamika, půl hrsti
sušené nebo čerstvé pokrájené bazalky
Rajčata překrojíme na půlky a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 30 minut na 160
stupňů. Pak přepasírujeme přes sítko, přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut.
Potom přidáme citronovou šťávu a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Když je džem
dostatečně hustý, přidáme bazalku a nalijeme do skleniček. Buď uchováváme v ledničce, nebo
zavaříme 10 minut na 75 stupňů. Výborný je tento džem na opečeném toustu nebo bagetě.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24