Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA
0,5 kg keříčkových rajčat (trošku větší než cherry rajčátka) mořská sůl
sušená bazalka sušený česnek libeček rozmarýn Na konzervaci: olivový
olej čerstvá bazalka.
Rajčata vám zaberou nejméně místa, pokud je usušíte, a navíc je jejich
chuť takto opravdu velmi intenzivní. Hodí se do těstovin, do rizota nebo
do salátů a ta domácí jsou nejlepší. Pokud máte k dispozici sušičku, máte v podstatě
ušetřenou práci. Díky termostatu se totiž o průběh sušení nemusíte starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta
malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky. Rozmístěte je rovnoměrně po celém sítu tak, aby se
navzájem nedotýkala a proudící vzduch mohl cirkulovat. Rajčata můžete podle chuti posypat bazalkou. Pak už jen
sušičku zapněte, nastavte termostat asi na pětašedesát stupňů Celsia a sušte tři až osm hodin. Doba sušení záleží
samozřejmě na tom, kolik vody rajčata obsahovala.
DOMÁCÍ KEČUP
2 kg rajčat, 1 dl octu, 1 lžíce celého pepře, 1 lžíce soli, 1 lžíce nového koření, 8 hřebíčků, 4 bobkové
listy, 4 jablka, 2-3 feferonky, 150 g cukru.
Všechny ingredience dáme do hrnce a dáme dusit, po zavření dusíme 25 minut. Směs přepasírujeme,
vaříme do zhoustnutí a dáváme do skleniček. Stejně jako marmelády ani kečup nepotřebuje
zavařovat, stačí otočit dnem vzhůru.
PEČENÁ RAJČATA
Rajčata cca 2 kg, olej, bylinky (bazalka, oregano, tymián, dobromysl, petrželka apd.), česnek
na plátky.
Rajčata rozkrojíme na 2 půlky a do pekáče vyskládáme řeznou ránou nahoru, pokapeme
olejem (olivový, nebo slunečnicový), dáme do trouby péct, když jsou rajčata lehce zapečená
(taková seschlá), přidáme bylinky (oregano, petrželka, bazalka, rozmarýn, tymián) nakrájené a
smíchané se solí a olejem, bylinkovou směs přidáme k rajčatům s česnekem, nakrájeným na
plátky a ještě dopékáme. Když mají rajčata konzistenci sušených rajčat, naskládáme je do sklenic, dolijeme
olejem a uchováváme v lednici, případně je ještě sterilizujeme v troubě na pár minut, aby se víčka chytla a
rajčata nám déle vydržela. Ideální jen tak s bagetou, sýrem a olivami, nebo na teplé špagety
NAKLÁDANÁ RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
Rajčata cca 3 kg, bazalka, sůl, čisté vymyté sklenice.
Rajčata na špičce nařízneme do kříže, spaříme a oloupeme, vyndáme jadérka, smícháme s bazalkou a
solí a naskládáme do sklenic, dáme sterilizovat do trouby nebo do hrnce jako okurky. Používáme
klasicky, do těstovin, masových směsí apd.
OMÁČKA NA TĚSTOVINY
1 velká cibule, 1 velká mrkev, 1 řapíkatý celer, 2kg rajčat, 1 lžíce soli, 2lžíce cukru, čerstvá
bazalka, olivový olej.
Cibuli, rajčata, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky. Na oleji mírně osmahneme cibuli, přidáme
pokrájenou zeleninu a podusíme asi 1 hodinu. Potom propasírovat přes sítko. Opět přivést k varu,
osolit, osladit. Horké plníme do sklenic, do kterých jsme přidali pár lístků bazalky. Zavaříme 20
minut na 90 stupňů.
RAJČATOVÝ DŽEM
1kg rajčat, 450g krupicového cukru, citronová šťáva z 1 citronu, 1 lžíce Balsamika, půl hrsti
sušené nebo čerstvé pokrájené bazalky
Rajčata překrojíme na půlky a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 30 minut na 160
stupňů. Pak přepasírujeme přes sítko, přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut.
Potom přidáme citronovou šťávu a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Když je džem
dostatečně hustý, přidáme bazalku a nalijeme do skleniček. Buď uchováváme v ledničce, nebo
zavaříme 10 minut na 75 stupňů. Výborný je tento džem na opečeném toustu nebo bagetě.
19
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA
0,5 kg keříčkových rajčat (trošku větší než cherry rajčátka) mořská sůl
sušená bazalka sušený česnek libeček rozmarýn Na konzervaci: olivový
olej čerstvá bazalka.
Rajčata vám zaberou nejméně místa, pokud je usušíte, a navíc je jejich
chuť takto opravdu velmi intenzivní. Hodí se do těstovin, do rizota nebo
do salátů a ta domácí jsou nejlepší. Pokud máte k dispozici sušičku, máte v podstatě
ušetřenou práci. Díky termostatu se totiž o průběh sušení nemusíte starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta
malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky. Rozmístěte je rovnoměrně po celém sítu tak, aby se
navzájem nedotýkala a proudící vzduch mohl cirkulovat. Rajčata můžete podle chuti posypat bazalkou. Pak už jen
sušičku zapněte, nastavte termostat asi na pětašedesát stupňů Celsia a sušte tři až osm hodin. Doba sušení záleží
samozřejmě na tom, kolik vody rajčata obsahovala.
DOMÁCÍ KEČUP
2 kg rajčat, 1 dl octu, 1 lžíce celého pepře, 1 lžíce soli, 1 lžíce nového koření, 8 hřebíčků, 4 bobkové
listy, 4 jablka, 2-3 feferonky, 150 g cukru.
Všechny ingredience dáme do hrnce a dáme dusit, po zavření dusíme 25 minut. Směs přepasírujeme,
vaříme do zhoustnutí a dáváme do skleniček. Stejně jako marmelády ani kečup nepotřebuje
zavařovat, stačí otočit dnem vzhůru.
PEČENÁ RAJČATA
Rajčata cca 2 kg, olej, bylinky (bazalka, oregano, tymián, dobromysl, petrželka apd.), česnek
na plátky.
Rajčata rozkrojíme na 2 půlky a do pekáče vyskládáme řeznou ránou nahoru, pokapeme
olejem (olivový, nebo slunečnicový), dáme do trouby péct, když jsou rajčata lehce zapečená
(taková seschlá), přidáme bylinky (oregano, petrželka, bazalka, rozmarýn, tymián) nakrájené a
smíchané se solí a olejem, bylinkovou směs přidáme k rajčatům s česnekem, nakrájeným na
plátky a ještě dopékáme. Když mají rajčata konzistenci sušených rajčat, naskládáme je do sklenic, dolijeme
olejem a uchováváme v lednici, případně je ještě sterilizujeme v troubě na pár minut, aby se víčka chytla a
rajčata nám déle vydržela. Ideální jen tak s bagetou, sýrem a olivami, nebo na teplé špagety
NAKLÁDANÁ RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
Rajčata cca 3 kg, bazalka, sůl, čisté vymyté sklenice.
Rajčata na špičce nařízneme do kříže, spaříme a oloupeme, vyndáme jadérka, smícháme s bazalkou a
solí a naskládáme do sklenic, dáme sterilizovat do trouby nebo do hrnce jako okurky. Používáme
klasicky, do těstovin, masových směsí apd.
OMÁČKA NA TĚSTOVINY
1 velká cibule, 1 velká mrkev, 1 řapíkatý celer, 2kg rajčat, 1 lžíce soli, 2lžíce cukru, čerstvá
bazalka, olivový olej.
Cibuli, rajčata, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky. Na oleji mírně osmahneme cibuli, přidáme
pokrájenou zeleninu a podusíme asi 1 hodinu. Potom propasírovat přes sítko. Opět přivést k varu,
osolit, osladit. Horké plníme do sklenic, do kterých jsme přidali pár lístků bazalky. Zavaříme 20
minut na 90 stupňů.
RAJČATOVÝ DŽEM
1kg rajčat, 450g krupicového cukru, citronová šťáva z 1 citronu, 1 lžíce Balsamika, půl hrsti
sušené nebo čerstvé pokrájené bazalky
Rajčata překrojíme na půlky a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 30 minut na 160
stupňů. Pak přepasírujeme přes sítko, přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut.
Potom přidáme citronovou šťávu a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Když je džem
dostatečně hustý, přidáme bazalku a nalijeme do skleniček. Buď uchováváme v ledničce, nebo
zavaříme 10 minut na 75 stupňů. Výborný je tento džem na opečeném toustu nebo bagetě.
19