Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 30/2015
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ZAPÉKANÉ KOTLETY SE SMETANOU A HOUBAMI
750 g středních brambor, dobře omytých a nakrájených na silné plátky, sůl a
čerstvě mletý pepř, 3 střední cibule, na plátky, 6 velkých pevných lesních hub
(nejlépe hřiby), na silnější plátky, 6 snítek tymiánu, 4 vepřové kotlety, jemně
naklepané, 200 ml smetany na vaření 12%, 4 lžíce nahrubo nastrouhaného sýra
gouda. Troubu předehřejte na 170 °C. Do hlubšího pekáčku s víkem vyskládejte
plátky brambor, jednotlivé vrstvy osolte a opepřete. Dál navršte kolečka cibule,
osolte a opepřete, potom rozprostřete houby, snítky tymiánu a nakonec položte
osolené a opepřené kotlety. Pekáček zalijte smetanou, přikryjte a dejte péct do rozehřáté trouby na asi 45 minut.
Když jsou brambory skoro měkké, zvyšte mírně teplotu a pekáček odkryjte, aby maso zezlátlo. Asi 5 minut před
vytažením posypte povrch sýrem a nechte ho zapéct dozlatova.
BRAMBOROVÉ SPIRÁLY
podlouhlé neoloupané brambory, olej na smažení, špejle, sůl, (bylinky na dochucení, další koření dle chuti)
Neoloupané brambory očistíme (případně špičky brambor odřízneme), následně
každou propíchneme špejlí. Do brambory na prkénku zařízneme nůž a spirálovitě
otáčíme bramborou, až ji nařízneme po celé délce, naříznuté brambory na špejli
trochu natáhneme. Bramborové spirály pak osmažíme, buď ve fritéze nebo
upečeme v troubě; po osmažení ve fritéze nebo fritovacím hrnci brambory osolíme
a případně posypeme nasekanými bylinkami, pokud je uděláme v troubě, tak ještě
před pečením zakápneme olivovým olejem a osolíme, pečeme v troubě vyhřáté na
210 °C dozlatova.
CUKEŤÁK
1 kg cukety, 300 g libovolné uzeniny (zde uzený bok a šunka od kosti), 250 g goudy, 2 hrnky strouhanky, 1 hrnek
oleje, 2 hrsti čerstvých bylinek (libeček a petrželová nať), 6 ks stroužků česneku, 4 ks vejce, 1 ks větší cibule, 1
lžíce sušené majoránky, pepř, sůl, olej nebo jiný tuk na vymazání plechu a strouhanka na vysypání plechu
Cuketku omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící semínka, loupat nemusíme, pak ji
nahrubo nastrouháme na slzičkovém struhadle, trochu posolíme a necháme
vypotit, přebytečnou vodu vymačkáme a slijeme. Do mísy dáme nastrouhanou a
vymačkanou cuketu, přidáme všechny ingredience a promícháme, sýr a cibuli
taktéž nahrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme a uzeninu nakrájíme na
kostičky, podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky na jemno nasekáme a
zamícháme do směsi. Velký pekáč se zvýšeným okrajem vymažeme tukem nebo
vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme strouhankou. Cuketovou směs pomocí
stěrky zarovnáme do plechu a v troubě na 200 °C zapékáme 40 minut, pak teplotu zvýšíme na 220 °C a ještě
zapékáme dalších 15 minut dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem. Výborné jsou i tzatziky. Cukeťák je
skvělý i servírovaný zastudena.
GRILOVANÉ BANÁNY
4 ks banánů, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce másla + na potření, 1 lžička
skořicového cukru, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče
Oloupané banány poklademe citronovou a pomerančovou šťávou. Posypeme je
moučkovým cukrem a špetkou skořicového cukru, poté necháme 10 minut
uležet. Pak grilujeme na hliníkové fólii potřené máslem, až jsou banány
zlatohnědé, během rožnění pokapáváme střídavě rozpuštěným máslem a zbylou
ovocnou šťávou.
LEDOVÝ ČAJ S OSTRUŽINAMI A MALINAMI
Voda - 1,5 decilitru, ostružiny - 150 g, maliny - 150 g, čaj zelený 4 porce (4 sáčky,
nebo 2 lžíce sypaného čaje), zázvor - 20 g (čerstvý, oloupaný), med - 4 lžíce, citronová
kůra (plátky z půlky citronu, nejlépe chemicky neošetřeného), meduňka -1 hrst
(čerstvé lístky), led (kostky).
Konvici (nejlépe porcelánovou) vypláchneme vařící vodou, necháme oschnout a pak do
ní vložíme čajové sáčky (nebo nasypeme čaj). Vodu přivedeme k varu, odstavíme a asi
po minutě ji nalijeme do konvice s čajem a necháme 10 minut louhovat. Pak čaj
slijeme a po prochladnutí ho přelijeme do vhodného džbánu. Přidáme do něj očištěné
ostružiny a maliny, plátky citronové kůry a oloupaný čerstvý zázvor nakrájený na tenké plátky a čaj necháme
dobře vychladit. Těsně před podáváním čaj podle chuti osladíme medem, přidáme do něj lístky čerstvé meduňky
a podle chuti i ledové kostky.
13
ZAPÉKANÉ KOTLETY SE SMETANOU A HOUBAMI
750 g středních brambor, dobře omytých a nakrájených na silné plátky, sůl a
čerstvě mletý pepř, 3 střední cibule, na plátky, 6 velkých pevných lesních hub
(nejlépe hřiby), na silnější plátky, 6 snítek tymiánu, 4 vepřové kotlety, jemně
naklepané, 200 ml smetany na vaření 12%, 4 lžíce nahrubo nastrouhaného sýra
gouda. Troubu předehřejte na 170 °C. Do hlubšího pekáčku s víkem vyskládejte
plátky brambor, jednotlivé vrstvy osolte a opepřete. Dál navršte kolečka cibule,
osolte a opepřete, potom rozprostřete houby, snítky tymiánu a nakonec položte
osolené a opepřené kotlety. Pekáček zalijte smetanou, přikryjte a dejte péct do rozehřáté trouby na asi 45 minut.
Když jsou brambory skoro měkké, zvyšte mírně teplotu a pekáček odkryjte, aby maso zezlátlo. Asi 5 minut před
vytažením posypte povrch sýrem a nechte ho zapéct dozlatova.
BRAMBOROVÉ SPIRÁLY
podlouhlé neoloupané brambory, olej na smažení, špejle, sůl, (bylinky na dochucení, další koření dle chuti)
Neoloupané brambory očistíme (případně špičky brambor odřízneme), následně
každou propíchneme špejlí. Do brambory na prkénku zařízneme nůž a spirálovitě
otáčíme bramborou, až ji nařízneme po celé délce, naříznuté brambory na špejli
trochu natáhneme. Bramborové spirály pak osmažíme, buď ve fritéze nebo
upečeme v troubě; po osmažení ve fritéze nebo fritovacím hrnci brambory osolíme
a případně posypeme nasekanými bylinkami, pokud je uděláme v troubě, tak ještě
před pečením zakápneme olivovým olejem a osolíme, pečeme v troubě vyhřáté na
210 °C dozlatova.
CUKEŤÁK
1 kg cukety, 300 g libovolné uzeniny (zde uzený bok a šunka od kosti), 250 g goudy, 2 hrnky strouhanky, 1 hrnek
oleje, 2 hrsti čerstvých bylinek (libeček a petrželová nať), 6 ks stroužků česneku, 4 ks vejce, 1 ks větší cibule, 1
lžíce sušené majoránky, pepř, sůl, olej nebo jiný tuk na vymazání plechu a strouhanka na vysypání plechu
Cuketku omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící semínka, loupat nemusíme, pak ji
nahrubo nastrouháme na slzičkovém struhadle, trochu posolíme a necháme
vypotit, přebytečnou vodu vymačkáme a slijeme. Do mísy dáme nastrouhanou a
vymačkanou cuketu, přidáme všechny ingredience a promícháme, sýr a cibuli
taktéž nahrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme a uzeninu nakrájíme na
kostičky, podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky na jemno nasekáme a
zamícháme do směsi. Velký pekáč se zvýšeným okrajem vymažeme tukem nebo
vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme strouhankou. Cuketovou směs pomocí
stěrky zarovnáme do plechu a v troubě na 200 °C zapékáme 40 minut, pak teplotu zvýšíme na 220 °C a ještě
zapékáme dalších 15 minut dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem. Výborné jsou i tzatziky. Cukeťák je
skvělý i servírovaný zastudena.
GRILOVANÉ BANÁNY
4 ks banánů, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce másla + na potření, 1 lžička
skořicového cukru, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče
Oloupané banány poklademe citronovou a pomerančovou šťávou. Posypeme je
moučkovým cukrem a špetkou skořicového cukru, poté necháme 10 minut
uležet. Pak grilujeme na hliníkové fólii potřené máslem, až jsou banány
zlatohnědé, během rožnění pokapáváme střídavě rozpuštěným máslem a zbylou
ovocnou šťávou.
LEDOVÝ ČAJ S OSTRUŽINAMI A MALINAMI
Voda - 1,5 decilitru, ostružiny - 150 g, maliny - 150 g, čaj zelený 4 porce (4 sáčky,
nebo 2 lžíce sypaného čaje), zázvor - 20 g (čerstvý, oloupaný), med - 4 lžíce, citronová
kůra (plátky z půlky citronu, nejlépe chemicky neošetřeného), meduňka -1 hrst
(čerstvé lístky), led (kostky).
Konvici (nejlépe porcelánovou) vypláchneme vařící vodou, necháme oschnout a pak do
ní vložíme čajové sáčky (nebo nasypeme čaj). Vodu přivedeme k varu, odstavíme a asi
po minutě ji nalijeme do konvice s čajem a necháme 10 minut louhovat. Pak čaj
slijeme a po prochladnutí ho přelijeme do vhodného džbánu. Přidáme do něj očištěné
ostružiny a maliny, plátky citronové kůry a oloupaný čerstvý zázvor nakrájený na tenké plátky a čaj necháme
dobře vychladit. Těsně před podáváním čaj podle chuti osladíme medem, přidáme do něj lístky čerstvé meduňky
a podle chuti i ledové kostky.
13